Teleselskap i Storbritannia fortviler: Konspirasjonsteoretikere setter fyr på mobilmaster i coronafrykt

En konspirasjonsteori som kobler neste generasjons 5G-telefoni til spredningen av coronaviruset har spredt seg på sosiale medier. Nå kobles den til flere vandaliserte mobilmaster i Storbritannia.

TOBY MELVILLE / X90004
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Britisk politi etterforsker tre branner i forskjellige mobilmaster rundt omkring i landet, skriver flere britiske medier.

En av disse brannene ble slukket fredag formiddag, i en 5G-mast nord for Liverpool sentrum.

Få timer tidligere hadde borgermesteren i Liverpool, Joe Anderson, omtalt konspirasjonsteoriene som «bisarre» i et intervju med The Guardian.

– Ironisk nok er det nettopp de samme folkene som bruker denne teknologien som tror på disse teoriene. Jeg ble mildt truet i går av noen som ba meg om å ta dem ned, sier borgermesteren til avisen, og legger til:

– Realiteten er at det er et stort press på nettverket for øyeblikket med så mange mennesker hjemme og det er derfor ingeniører oppgraderer dem. Tanken på at jeg har inngått et slags machiavellisk komplott med regjeringen er latterlig.

Les også

Britene med krisepakke på 330 milliarder pund

– Ikke til å tro

Også mobilmaster i Birmingham sentralt i England og lenger nord i Merseyside har blitt vandalisert de siste dagene, melder Reuters.

Masten i Birmingham, som har fått store brannskader, er eid av Storbritannias største telekomselskap BT.

Denne masten tilbyr både 2G, 3G og 4G-tjenester, men ikke 5G, som konspirasjonsteorien er rettet mot, opplyser selskapet til nyhetsbyrået.

Flere telekom-ansatte skal også ha mottatt trusler som følge av de falske ryktene, sier den britiske lobbyistgruppen Mobile UK, som representerer leverandører som EE, O2, Vodafone og Three.

– Dette er ikke akseptabelt, uttaler gruppen til BBC.

Til Reuters sier Vodafone at angrepene på mastene handler om nasjonal sikkerhet.

– Det er ikke til å tro at noen folk ønsker å skade nettverkene som gir viktig forbindelse til nødetatene, NHS (det statlige helsevesenet i Storbritannia, journ.anm.) og resten av landet i løpet av denne vanskelige perioden med karantene, sier selskapets Storbritannia-sjef Nick Jefferey.

Han ber samtidig om at folk slutter å spre de «helt grunnløse» teoriene på nett.

Les også

På innsiden av Telenor: Slik styres et gigakonsern i krisetider

Les også

Hamstrer mobiltelefoner i Norge: – Kan bli mangel i april og mai

Spredte video

En video som skal være fra en av de tre brannene har spredt seg på YouTube i løpet av helgen, melder den britiske statskanalen.

Den siste tiden har det også dukket opp en rekke grupper på sosiale medier, blant annet på Facebook, der tusenvis av medlemmer deler falske teorier om koblingen mellom 5G og coronaviruset, skriver The Verge.

I en av disse gruppene, som Facebook siden har fjernet, ble medlemmene oppfordret til å sette fyr på mobilmaster, ifølge magasinet.

På en pressekonferanse denne helgen, uttalte direktøren for britiske NHS, Stephen Powis, at 5G-infrastruktur er kritisk – både for britiske innbyggere og for helsevesenet.

– Jeg er helt rasende og forferdet over at folk vil ta grep mot infrastrukturen vi trenger for å takle denne nødssituasjonen, sa Powis, og la til:

– Det er absolutt og fullstendig tull.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. 5G
 3. Storbritannia
 4. Telekom

Flere artikler

 1. Byttet side på grunn av Youtube-video

 2. Zuckerberg mener Facebook kan stanse innblanding i det amerikanske valget

 3. – Vi må få en slutt på denne galskapen

 4. Norwegian varsler massive nye kutt og permitterer halve arbeidsstokken

 5. Betalt innhold

  Slik gjør virksomheten din knallsuksess på sosiale medier