Skal gjøre soldater klare til kamp med virtuell virkelighet

Tech-selskapet Haptiq har hentet 6 millioner kroner gjennom crowdlending-selskapet Fundingpartner. Pengene skal brukes på utvikling av et virtuelt planleggingsverktøy for soldater i felt.

Planleggingsverktøyet bruker VR og AR teknologi.
Publisert:

Selskapet ble kontaktet av forsvarsdepartementet i fjor, og vil av dem få til sammen åtte millioner kroner, som porsjoneres ut etter hvert som selskapet når visse milepæler i utviklingen.

For å finansiere oppstarten av prosjektet, har Haptiq kontaktet Fundingpartner, som driver med såkalt «crowdlending», eller folkeutlån.

Arve Peder Øverland, daglig leder i Haptiq, forteller at produktet er et planleggingsverktøy som skal skanne et område, blant annet ved hjelp av droner, og gjengi hvordan det ser ut i detalj gjennom AR- og VR-briller.

Soldatene som vil bruke disse brillene vil derfor se området i så stor detalj at de får oversikt over hvordan det ser ut før de i det hele tatt har gått inn i området.

Verktøyet skal hjelpe soldater til å kartlegge ukjente områder i sanntid, slik at de kan planlegge hvordan de på tryggest mulig måte kan gjennomføre et oppdrag.

Fikk pengene i løpet av fire timer

– Prosjektet til Haptiq fikk alle pengene de ønsket på under fire timer, noe som er veldig kult og kjempestort siden vi er under en vanskelig tid med coronaviruset, forteller Geir Atle Bore, som er en av grunnleggerne til folkefinansieringsselskapet.

Fundingpartner mottar søknader fra selskaper eller bedrifter som trenger finansiering for deres prosjekter.

– Søknadene blir vurder ut ifra hvem som har størst kredittverdighet, og hvilke prosjekter som de har troen på forteller Bore.

Fundingpartner kobler altså sammen bedrifter som trenger lån, og som vanligvis ikke ville fått det hos en tradisjonell bank, med investorer som søker et nytt sted å putte pengene sine. Renten er derfor ofte høyere enn ved vanlige banklån.

Les også

EU mykner opp reglene for folkefinansiering

Det er opp til privatpersoner om de vil bruke pengene sine til å investere i prosjektene som Fundingpartner legger ut.

– Det er også et veldig spennende prosjekt siden det er det første folkefinansierte lånet i Norge som har en kontrakt med forsvaret.

Til nå har alle prosjektene som Fundingpartner har lagt ut blitt fullfinansiert.

Folk vil investere igjen

– Før corona brøt ut fikk vi prosjekt søknader per uke på 180 millioner kroner. Da corona kom til Norge ble det færre søknader og få mennesker som hadde lyst til å investere i prosjekter, forteller Bore.

Han forteller videre at på det laveste fikk de ukentlige lånesøknader på 20 millioner kroner under coronakrisen.

– Akkurat nå får vi ukentlig søknader på 90 millioner kroner, og det virker som folk har lyst til å investere igjen.

Bore mener at investeringen i Haptiq også er en god avtale for investorene som får 11 prosent rente nå som markedet begynner å komme tilbake.

Les på E24+

Norsk biotek-lilleputt satser på kreftvaksine

Geir Atle Bore mener Haptiq er flinke i området sitt, og har stor tro på at techselskapet vil levere.

Andre bedrifter hadde møtt veggen

– Vi ble kontaktet før påsken i 2019, og hadde da allerede etablert en dialog med Forsvarets forskningsinstitutt. De hadde en idé om et planleggingsverktøy og lurte på om vi kunne lage et pilotprosjekt, forteller Øverland.

På dette tidspunktet hadde Forsvarsdepartementet møtt med andre bedrifter som hadde prøvd seg på å lage produktet, men alle hadde møtt veggen, ifølge Haptiq-sjefen.

– Vi fikk en deadline for testing som førte til at vi jobbet syv uker i strekk uten påskeferie, men vi kom igjennom og fikk levert testpilot. Testpiloten fikk dem til å innse at vi var bedriften for oppdraget, og var den riktige veien å gå.

Øverland forteller at prosjektet har tatt mye planlegging men verktøyet kommer til å være klart til neste høst. Da vil Forsvarsdepartementet begynne med livetesting i Norge og utlandet før man kan si at verktøyet er klar for kamp.

Les også

Les også

Spleiserekord: Har samlet inn 40 millioner på to måneder

Les også

Anslag: 750 millioner kroner i årlig valutasmell for Forsvaret

Les også

Investorer provosert over maksbeløp for folkefinansiering

Publisert: