Facebook vet ikke hvor brukerdata har havnet

Facebook prøver å gjenvinne kontroll over brukerdata på avveie. Problemet er at mange ikke vil samarbeide.

DATA PÅ AVVEIE: Facebook-sjef Mark Zuckerberg prøver å finne ut av hvor dataene deres har blitt av.
Publisert: Publisert:

I kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen gjennomfører Facebook en intern gransking for å avdekke misbruk av data. De møter på store problemer, melder The Wall Street Journal.

Facebook kan nemlig ikke spore hvor dataen har blitt av etter at den forlot plattformen, og finner ikke ut av hvor dataen er nå. Selskapet forsøker i stedet å avdekke potensielt misbruk ved å kontakte hver enkelt app som har samlet inn uvanlige store mengder data.

Et av problemene er at mange av de mistenkelige app-utviklerne har gått konkurs, ifølge tidligere Facebook-ansatte. I andre tilfeller velger utviklere å ikke svare på Facebooks henvendelser.

Les også

Forbrukerrådet anklager Facebook for «utspekulert» manipulasjon

Blant dem som svarer kreves det fortsatt en del «detektivarbeid», opplyser Ime Archibong, Facebooks visepresident for produktpartnerskap.

Utvikler skeptisk

– Det å gi fra seg tilgang til Facebook stiller jeg meg litt skeptisk til. Det virker skummelt at de skal få full innsikt, uten å vite hva de skal gjøre med den.

Det sier Jostein Liverød, daglig leder i Kreds Studio til E24. Kreds har blant annet laget appen til mange av de største festivalene i Norge. Han sier at det er norsk lovgivning, men også en bekymring om å dele verdifull intellektuell eiendom, som gjør han skeptisk.

– Vi har en del egenutviklede systemer som vi har brukt mye tid og penger på, og jeg hadde vært bekymret hvis Facebook skulle fått full tilgang til disse systemene da dette er vårt levebrød og har en markedsverdi sier han.

Liverød har ikke blitt kontaktet av Facebook selv.

Les også

Facebook-aksjen over 200 dollar for første gang: Zuckerberg kan bli rikere enn Buffett

Professor: – Forstår bekymringen

Professor ved NTNU, Guttorm Sindre, sier han forstår Facebooks iver etter å kontrollere dataene.

– Det er forståelig at Facebook ønsker å undersøke om andre som har tillatelse til å bruke data til visse formål bare bruker de til disse formålene, og at de ikke selger dataene videre til tredjeparter som ikke har en avtale med Facebook, sier han.

Professor ved NTNU Guttorm Sindre

Men professoren er også klar på at han sympatiserer med utviklernes skepsis mot å dele sine systemer med Facebook.

– Samtidig er det forståelig at de som blir kontaktet har bekymringer for om Facebook kun undersøker om dataene deres har blitt brukt riktig. Utviklere kan ha forretningshemmeligheter knyttet til sine systemer, og sitte på andre data som Facebook ikke skal ha innsyn i, sier Sindre.

Bedriften kan nemlig bli skadelidende dersom deler av systemene deres blir tilgjengelige for andre.

– Det finnes kommersielle interesser i disse appene som utviklere ønsker å beskytte best mulig mot kopiering. En bygning beholder i stor grad sin verdi selv om noen andre kopierer tegningene, mens programkode mye kjappere kan miste konkurransefordel ved at andre kopierer den og tilbyr identiske tjenester, forklarer professoren.

Les også

Bedrifter med Facebook-sider risikerer millionbøter etter EU-dom

Les også

Ekspert om Facebook-avsløring: Kan være toppen av isfjellet

Les også

NY Times: Facebook har delt brukerdata med kinesiske selskaper

Publisert:

Her kan du lese mer om