Politiet konfiskerte 590 millioner kroner i bitcoin – men får ikke tak i passordet

Tysk politi sitter på 1.700 bitcoin de ikke får tilgang til.

En straffedømt tysker nekter å gi bort passordet til millionene han tjente på å hacke andres datamaskiner.

Dado Ruvic / Reuters
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Lørdag stiger bitcoin-prisen kraftig, og med en pris på 40.300 dollar per bitcoin snuser den digitale valutaen på ny rekord.

Samtidig sitter tysk politi på bitcoin verdt 586 millioner kroner, mens mannen de konfiskerte pengene fra nekter å si dem hva passordet er.

Mannen ble i 2013 dømt for å ha installert «trojanere» på over 300.000 datamaskiner, slik at disse jobbet skjult med å utvinne bitcoin for ham, ifølge avisen Süddeutsche Zeitung.

Siden da har mannen fra Sør-Tyskland sonet dommen og sluppet fri, men han vil fortsatt ikke fortelle politiet passordet til den digitale lommeboken bitcoinene er lagret på.

– Vi har spurt ham, men han vil ikke si det. Kanskje han ikke vet, sier Sebastian Murer, statsadvokat i Bayern, til Reuters.

Bitcoin er vanligvis lagret på en digital lommebok. Denne er kryptert, og siden bitcoin er eid anonymt vil man ikke ha tilgang til valutaen man eier uten passordet.

Da tyskeren først ble arrestert var verdien av bitcoinene mye lavere enn nå. Siden politiet først la beslag på den digitale lommeboken hans har verdien 32-doblet seg, og bitcoin nådde en rekordverdi på 42.000 dollar per stykk i januar i år.

Ifølge analytikere kan oppgangen komme fra større institusjonelle investorer som har fattet interesse i kryptovalutaen som seriøst investeringsobjekt.

Les også

Bitcoin bikket 40.000 dollar for første gang

Glemt passordet til to milliarder kroner

Politiet i Bayern er ikke de eneste tyskerne eneste som sliter med å faktisk få tilgang til bitcoin de eier. E24 har tidligere skrevet om programmereren Stefan Thomas.

Han har glemt passordet til harddisken. Og harddisken inneholder 7.002 bitcoin, totalt verdt 2,4 milliarder kroner.

Harddisken har en sikkerhetsmekanisme som gjør at Thomas kun kan skrive feil passord ti ganger før disken blir kryptert og tilgangen til pengene forsvinner for alltid.

Han har skrevet feil passord åtte ganger.

– Jeg har ligget i sengen og tenkt på dette. Så har jeg gått til PC-en med en ny strategi, men det har ikke fungert, sier Thomas til New York Times.

Kryptovalutaselskapet Chainalysis estimerer at rundt 20 prosent av alle bitcoin ligger på glemte eller utilgjengelig harddisker, skriver The Guardian.

Med 18,6 millioner bitcoin i sirkulasjon utgjør det en samlet verdi på rundt 150 milliarder dollar. Eller 1.280 milliarder kroner.

Les på E24+

Bitcoin-optimistene bør bekymre seg for dette problemet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Økonomisk kriminalitet
 3. Datasikkerhet

Flere artikler

 1. Programmerer har glemt passordet: Kan miste bitcoin verdt to milliarder kroner

 2. Betalt innhold

  Elon Musk elsker det. Vil denne oppfinnelsen forandre verden?

 3. Kryptovaluta og digitale eiendeler har kommet for å bli

 4. Betalt innhold

  Kaste seg på bitcoin? Ikke så raskt, Robinhood-investorer

 5. Etterforsker kryptobedrageri på 2,5 mill. i Troms – advarer mot spesifikk bitcoin-adresse