5G-utbyggingen

Mobilbransjen kniver om trådløst bredbånd: Nå kommer Telia med 5G

Både tungvektere og utfordrere i mobilbransjen kjemper nå om å kapre flest mulig kunder i et nytt segment: Trådløst bredbånd. Nå kommer Telia på banen med ny ammunisjon: 5G.

Illustrasjonsbilde
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi er veldig stolte over å være først i Norge med trådløst bredbånd med 5G, sier Pål Rune Kaalen, sjef for privatmarkedet i Telia Norge.

I et intervju med E24 lanserer han nyheten om at selskapet nå skrur på den nyeste mobilteknologien i det som også er et ganske nytt produkt i Norge.

Frem til nå har trådløst bredbånd blitt levert over 4G-nettet siden lanseringen. Det leverer langt bedre hastigheter de fleste steder enn det kobbernettet klarte.

Med 5G vil farten øke dramatisk og kapasiteten vil også øke slik at Telia og andre kan levere trådløst bredbånd til mange flere i hvert enkelt område. Denne teknologien blir viktig når man skal levere bredbånd til hele landet fremover.

Trådløst bredbånd er en løsning som leveres over mobilnettet til en fast adresse, i motsetning til mobilt bredbånd. Samtidig slipper man også datakvote, nettopp for at det skal fungere som kablet bredbånd.

Trådløst bredbånd har eksistert i land som Finland i flere år. Løsningen kom til Norge for alvor i fjor da Telenor så vidt begynte å rulle det ut over 4G.

For Telenor er trådløst bredbånd sammen med fiber det som skal erstatte det gamle kobbernettet som nå legges sakte, men sikkert ned.

Denne over hundre år gamle teknologien har levert fasttelefon og DSL-bredbånd, men snart er det slutt.

Les på E24+

Bakgrunn: Nå starter en stille 5G-kamp om hjemmene der fiberen ikke går

Telenor nærmer seg 100.000

Per september hadde Telenor 67.000 kunder på trådløst bredbånd. Konkurrentene har imidlertid ikke tenkt å la Telenor få holde på alene.

Telia vil foreløpig ikke dele hvor mange kunder de har på løsningene, utover å si at de ligger foran sine egne planer og prognoser. 

– Etterspørselen etter trådløst bredbånd er allerede nesten større enn tempoet vi ruller ut tilbudet, sier Kaalen.

Telia er i dag deres største konkurrent målt i størrelse, men også andre aktører som NextGenTel, nystartede JetNett og bedriftsoperatøren Nortel har alle meldt seg på i kampen.

Ice, som eier det tredje norske mobilnettet, har ikke lansert tjenesten ennå men tilbyr mobilt bredbånd med store datakvoter.

– Vi ser også at det nå kommer konkurrenter inn i dette markedet, sier Kaalen i Telia.

Selv på 4G har løsningen vist seg å være svært populær, forteller Kaalen og viser til Telias interne kundeundersøkelser: 

– En ting er at etterspørselen er stor, men løsningen har en vanvittig høy kundetilfredshet. Det er veldig få som angrer seg etter at de har bestilt og kundene er helt øverst i skalaen på tilfredshet. Dette er en kjempemotivasjon og bekrefter vår tanke om at det er riktig å styrke og utvide dette tilbudet.

Les også

Gründere satser på teknologiskifte: Vil utfordre de store med trådløst bredbånd

Pål Rune Kaalen, sjef for privatmarkedet i Telia Norge

Trondheim først ut

Trådløst bredbånd er foreløpig ikke åpent tilgjengelig for alle i hele landet, men områdene som dekkes av Telenor og Telia blir fortløpende utvidet.

Telia begynte utbyggingen av trådløst bredbånd primært i Skien- og Porsgrunn-området, samt deler av Akershus. Derfra har den ekspandert utover. 

Området som først får trådløst bredbånd med 5G er Trondheim-regionen. Deretter vil man fortløpende utvide til de andre områdene der Telia har 5G-dekning.

Mens utbyggingen av 5G for mobil gjerne begynner i urbane strøk og går utover, er det litt andre behov for trådløst bredbånd. Der prioriterer Telia først og fremst områdene der kobbernettet legges ned.

– Det er særlig de som er på et bredbånd over det gamle kobbernettet som får et veldig godt alternativ med trådløst bredbånd, både med 4G, men særlig med 5G, sier Kaalen.

– Dette gjelder jo særlig i mer rurale områder. Der vi kartlegger områder med stor interesse vil vi aktivt prioritere 5G-utbygging, fortsetter han.

Telia har lovet nasjonal 5G-dekning i løpet av 2023 og lover også å dekke halvparten av befolkningen (der de bor) i løpet av neste år.

– 5G-dekningen sprer seg raskt nå, sier Kaalen.

Strategisk sett er trådløst bredbånd interessant for konkurransedynamikken, fordi Telia og andre via mobilnettet kan konkurrere i bredbåndsmarkedet selv om de ikke har kablet nett der:

– Som selskap får vi en mye bredere rekkevidde i markedet med trådløst bredbånd, langt utover den geografien vi sikret oss gjennom oppkjøpet av Get, sier Kaalen.

Telias mobilnett vil også levere trådløst bredbånd via andre aktører fremover:

– Vi er også i tett dialog med våre partnere på TV og bredbånd rundt i landet (kraftselskaper og lokale bredbåndslag, journ.anm.) som er veldig interessert i dette produktet og vi ruller ut der det er nok kapasitet, sier Kaalen.

Les også

Telia-sjefen vil ha 100.000 kunder på mobilnett-bredbånd

Ruteren er klar, men antennen må byttes

I dag tilbyr Telia 25, 50 og 75 megabit per sekund i trådløst bredbånd over 4G. Med 5G økes dette til 100, 200 eller 300 megabit per sekund.

Mens den billigste 4G-pakken koster 599,- i måneden blir billigste 5G-pakke 699,-. Høyest hastighet koster 999,- på begge teknologiene.

– Når vi utvikler 5G-nettet over tid vil vi kunne tilby enda bedre hastigheter, sier Kaalen.

Kundene som er usikre på om kan få trådløst bredbånd og om de kan få det over 4G eller 5G, kan sjekke dette på selskapets nettsider eller hos kundeservice, forklarer Kaalen.

– Nye kunder vil få valget mellom å bestille løsningen over 4G eller 5G, avhengig av dekningen, sier Kaalen.

Selv om tjenesten har vært solgt en stund allerede basert på 4G, så må ikke kundene bytte ut modemet sitt for den er 5G-klar – i motsetning til Telenor som i starten har sendt ut 4G-modem.

– Alle ruterne som vi har levert på det eksisterende produktet er klare for den nye løsningen. Så de som vil oppgradere kan gjøre det enkelt ved å bytte ut antennen på veggen, sier Kaalen.

Den nye antennen vil støtte både 4G og 5G, slik at man kan montere den og bruke 4G i påvente av at 5G-nettet skrus på i området man bor i.

– Klarer dere å levere nok modemer til alle som vil ha fremover? 

– På utstyrssiden har vi det vi trenger og leverandøren Zyxel leverer som planlagt. Vi har også valgt å investere i modem som har ekstra god Wifi-rutere (Wifi 6, journ.anm.) for å gi best mulig opplevelse nå som 5G kommer, sier Kaalen.

Les også

Telenor legger frem nye planer for Norge: Oslo, Bergen og Stavanger får 5G før jul

Disse satser også:

Les også

Nå kommer konkurrentene etter: NextGenTel vil selge trådløst bredbånd

Les også

Mobilselskapet Nortel har så vidt fylt ett år: Nå vil de på børs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. 5G-utbyggingen
 2. Telekom
 3. Telia
 4. Bredbånd
 5. Trådløst
 6. 5G
 7. Telia Company

Flere artikler

 1. 71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G

 2. Nå kommer konkurrentene etter: NextGenTel vil selge trådløst bredbånd

 3. Bredbåndsgründerne i JetNett skal leie nett hos Telenor

 4. Gründere satser på teknologiskifte: Vil utfordre de store med trådløst bredbånd

 5. Telia lanserer oppdaterte 5G-planer for 2021