– Jeg er redd for om det vil finnes noe for barna mine å gjøre her om 10-20 år

Seriegründer Henrik Lie-Nielsen ser ikke noe annet alternativ enn at finansklyngeinitiativet i Bergen lykkes.

Henrik Lie-Nielsen. Foto: Chris Ronald Hermansen
 • Chris Ronald Hermansen
Publisert:

Scroll ned for video!

Han har oppnådd suksess med de fleste selskaper han har vært involvert i, helt siden han etablerte teknologiselskapet Reaktor i 1995. Nå er han en sentral initiativtaker bak finansklyngen Finance Innovation i Bergen.

Parallelt med denne rollen, har Henrik Lie-Nielsen en rekke roller og verv i det bergenske næringslivet.

Frykter for arbeidsplasser

Under Sysla Live i forrige uke utdypet Henrik Lie-Nielsen hvorfor han prioriterer å satse på finansklyngeinitiativet.

Du kan se hele Sysla Live i opptak i videovinduet under:

– Jeg har nå barn som er ti og 14 år. Når jeg ser på hva som skal skje i verden i løpet av de neste 10-20 årene og hvilke rollen vi i lille Bergen skal spille, blir jeg oppriktig redd for om det finnes noe for de å gjøre her om 10-20 år, sa en åpenhjertig Lie-Nielsen til den fullsatte salen i Media City Bergen.

– Må se mot verden

Sysla Live er Syslas plattform for journalistikk på scenen. I atriet i Media City Bergen i forrige uke deltok nærmere 120 publikummere på arrangementet, som denne gangen hadde finansteknologi som tema. Lie-Nielsen var en av paneldeltakerne, og han la ikke skjul på at frykten hans er helt reell.

– Denne utviklingen som vi er inne i har bare så vidt begynt, og det kommer til å gå vanvittig fort fremover. Hvis vi skal sitte her i en by på 265 000 innbyggere og tenke at vi konkurrerer mot naboen vår, så bommer vi kraftig, sa han til salen.

Seriegründeren mener mer samarbeid må til, noe som er nettopp et av hovedmålene med finansklyngen Finance Innnovation.

Maria Borch Helsengreen i EY og Henrik Lie-Nielsen. Foto: Chris Ronald Hermansen

– Vi må sette oss noen store, og kanskje hårete mål. Vi kan ikke lenger definere lokalmarkedet som vår primære marked, sa han.

Fintech – den ny oljen?

NHH-rektor Øystein Thøgersen og toppsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth er også sentrale figurerer i finansklyngeinitiativet. Fra scenen fortalte Thøgersen at timingen for et initiativ som dette er god. Økonomiprofessoren mener nemlig klyngen får hjelp av makrobildet.

– Hvis man ser på Henriks merknad om hva barna våre skal leve av, så mener jeg det er et spørsmål som er eksakt riktig stilt på denne tiden. Alle vet at oljeproduksjonen går ned, og ressurser vil bli ledig. Omstillingen er uunngåelig. Det blir ikke lett, men vårt lille bidrag med dette initiativet er at vi kan legge til rette for at noe av omstillingen går inn i en bransje med høy lønnsomhet. Det tenker jeg er en god nyhet, sa Thøgersen til salen.

Enkelt å skape engasjement

Administrerende direktør i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth er også styreleder i Finance Innovation. Under Sysla Liva vektla han betydningen av at lokale “konkurrenter” nå går sammen om et felles mål.

– Jeg har hatt en del roller i denne byen i løpet av de siste årene, og jeg kan ikke huske å ha deltatt i noe prosjekt hvor det har vært så raskt engasjement på toppledernivå i så mange bedrifter, sa Kjerpeseth.

Naivt?

– Men er det ikke litt naivt å tro at dette skal gå i et lite land som Norge, spurte Syslas programleder Chris Ronald Hermansen.

– Det kan hende, men jeg mener helt sikkert at det potensial her. Det er egentlig helt utrolig at vi ikke i større grad diskuterer hvordan i kan skape flere arbeidsplasser innenfor dette feltet, allerede, sa Kjerpeseth, som fortalte at klyngens ambisjon er å skape internasjonale suksesser.

– Utgangspunktet vårt er at vi er en av verdens mest digitale nasjoner, men at vi vi ikke evner å eksportere noe av den teknologien. Det må vi gjøre et forsøk på å få til, sa han.

F.v: Henrik Lie-Nielsen, Øyulf Hjertenes, Jan Erik Kjerpeseth, Maria Borch Helsengreen og Øystein Thøgersen. Foran journalist Chris Ronald Hermansen. Foto: Bård Bøe/BT
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fintech

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Skal eksportere finansteknologi fra Bergen

 2. Betalt innhold

  Norge får første næringsklynge for finansteknologi

 3. Betalt innhold

  Dette er mannen som skal gjøre Bergen til ledende fintech-by

 4. Betalt innhold

  Går sammen i jakten på fintech-idéer

 5. Betalt innhold

  Framo har pekt ut kursen for fremtiden