Fire år gammel telefon havnet på museum

Den er bare litt over femti måneder gammel - men allikevel moden for museum.

MUSEUMSGJENSTAND: Forskningssjef i Telenor, Ole Christian Wasenden, holder frem den første typen Android.-telefon som kom til landet, en G1. Den overrekkes nå til Norsk telemuseum representert ved Terje Norli og Arve Nordsveen.

  • Eric B. Utheim
Publisert:

Den første Android-telefonen i Norge tas nå nemlig vare på, for å dokumentere telekom-revolusjonen vi har sett de siste årene.

- Se nøye på esken. «Internet» står over «phone». Dette bar bud om en endring der det å ringe ikke nødvendigvis var den viktigste funksjonen.

Forskningssjef i Telenor, Ole Christian Wasenden, overrakte denne uken høytidelig den bare fire år gamle Google G1-telefonen til Telemuseet, representert ved Terje Norli og Arve Nordsveen.

Første med Android

- På esken står kun Google og T-Mobiles logoer. Du må lese det med liten skrift for å se at det er en HTC-telefon. Det var nettfunksjonen og det å kunne bruke Googles tjenester som gjorde mobilen attraktiv, sier Wassenden, om det ikke akkurat tilårskomne klenodiet.

HER ER DEN: Googles G1-telefon var blant de første emd Android operativsystem. Den ble kun solgt til amerikanske T-mobile-kunder da den kom. På esken er produsent HTC nevnt bare med liten skrift. Det er Google og T-Mobiles logoer som dominerer.

Les også: Nokia planla Android-telefon

- Selv om den egentlig bare var for T-Mobiles amerikanske kunder, kjøpte vi på inn telefonen fra USA i 2009 - for å studere hvordan Googles operativsystem tilrettela for nettbruk på mobilen. Om akkurat denne telefonen er den aller første Android her til lands vet jeg ikke, vi hadde muligens en tilsvarende som ble kjøpt inn litt før, sier lforskningssjefen.

G1-telefonen ble aldri solgt av norske forhandlere. Den var da som første Android-telefon i USA som ble solgt over disk, med salgsstart høsten 2008.

- Vi fikk den i 2009. Det er ikke mange år siden, men smarttelefoner var helt nytt da. Apples iPhone var kommet, men hadde ennå ikke begynt å ta av i Norge.

HAR DU INNSPILL TIL TEMAER ELLER FENOMENER VI BØR SKRIVE OM? TIPS MEG HER

Les også: Nye Android får sjokoladenavn

Lite illustrerer hvor fort utviklingen har gått siden Android-telefonene begynte å komme for 3 år siden, enn det faktum at de mest solgte og vanligste mobilene på den tiden var finske Nokia.

Et selskap som trakk svarteper i smarttelefonkampen, og som siden har fått sin markedsposisjon radert ut. Bare siden 2010 har de gått fra over 30 prosent markedsandel til 3,6 prosent.

- Revolusjonerende

I dag er Android-telefonen Samsung Galaxy Norges mest solgte. På bare få år har Googles operativsystem blitt det mest populære.

Nå skal den første typen Android-telefon som kom hit til Norge altså tas vare på.

- Dette er et viktig objekt å bevare og dokumentere, fordi smarttelefonen var revolusjonerende da de kom, sier Terje Norli fra Telemuseet om det unge klenodiet.

OVERREKKELSE: Ole Christian Wasenden overrekker Android-telefonen Telenor har hatt i sin eie, til Telemuseet ved Terje Norli og Arve Nordsveen (til høyre).

- For første gang folk fikk en laptop i lommen som de kunne bære rundt. Det ble starten på det som er vanlig i dag: at nettbruk, sosiale medier og skriftlig kommunikasjon er mer vanlige bruksområder for en mobiltelefon enn det å faktisk ringe, sier Norli og Nordseveen fra museet - som har samlet mobiltelefoner for ettertiden helt siden de kom på markedet.

Les også: Nord-Korea lanserer egen smarttelefon

FORSKJELL: Telemuseets Terje Norli holder fram G1-en, den første Android-typen i Norge, opp mot en AMT 10 fra 1981. «Ryggsekken» fra Simonsen Elektro var en av de første automatiserte mobiltelefonene til salgs i Norge. Den står nå utstilt i Telemuseets avdeling på Fornebu.

- Vi har for eksempel en nær komplett samling av de gamle, store AMT-telefonene. Til sammen har vi over 2.000 registrerte mobiler i samlingen, sier Nordsveen.

- Snudde opp ned på bransjen

Som forskningsleder i Telenor var Wasenden en av de første i Norge til å bruke en Android-telefon.

- Jeg husker vi fikk G1. Du måtte registrere en Google acount for å komme på nett, og at det var en irriterende tungvindt prosess. Heldigvis har det blitt enklere, smiler han.

Også for telekombransjen betydde smarttelefonenes inntok store omveltninger.

Les også: Telenor mister 100.000 fasttelefon-kunder i året

- De endret hele vår forretnings-modell, sier han til E24.

- Fra å selge SMS-er og ringeminutter, så er vi nå vridd over til å selge tilgang til data og nettverk, der kommunikasjonstjenester er med som en del av pakken, sier forskningssjefen.

- 75 prosent av våre mobilkunder i dag går rundt med en kraftig smarttelefon, og det har betydd mye for nettutbygging. 4G er her, og begynner etter hvert å få bra dekning. Telekombransjen er snudd opp ned. Heldigvis så vi konturene tidlig, vi skjønte tidlig nok at å gjøre forretning av datatrafikk i tillegg til kommunikasjonstjenester var veien å gå.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Samsung takket nei til Android

  2. Nokia med sin første Android-mobil

  3. Stor pristest – å binde deg kan være gullgruve: Slik sparer du 1500 kroner på mobilkjøpet

  4. Annonsørinnhold

  5. Usikkert hva Googles Huawei-stopp betyr for norske kunder: – Vi følger saken

  6. Dette er Googles krav til mobilprodusentene