Altinn: - Det jobbes på spreng

Fortsatt stengt etter sikkerhetsglippen.

Publisert: Publisert:

Skatteetatens portal Altinn.no var fortsatt stengt tirsdag kveld etter en sikkerhetsglipp tidligere på dagen. Mange opplevde å bli logget inn som en annen person da de skulle sjekke ligningen for 2011.

– Det jobbes på spreng utover kvelden og natten om nødvendig. Datasikkerhet har høyeste prioritet hos oss, og vi åpner ikke portalen før vi er hundre prosent sikre på at alt er i orden, sier informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn.no til NTB.

Problemene oppsto etter at portalen var nede en periode på ettermiddagen. Da den så ble åpnet igjen klokken 18.17, fikk alle som logget seg inn, se det samme skjermbildet av en annen persons navn og personnummer.

Skal ikke skje

– Det var jo ikke personsensitive opplysninger som ble spredt, men likevel synes vi dette er sterkt beklagelig. Sånt skal ikke skje. Vi håper ikke det vil svekke folks tillit til Brønnøysundregistrene, sier Ferkingstad.

Portalen ble stengt så snart Skatteetaten ble oppmerksom på feilen. Mange ringte inn, og det ble tvitret masse om det som skjedde.

– Det ble kringkastet overalt. Vi stengte med en gang vi skjønte at mange kom inn på denne ene brukerens skjermside. Det er sterkt beklagelig og veldig alvorlig, sier Ferkingstad.

Ikke andre opplysninger

Ingen hadde tilgang til å gå videre inn i personens selvangivelse eller på annen måte skaffe seg mer sensitive opplysninger. De ansvarlige jobbet tirsdag kveld på spreng med å lokalisere feilen, men kunne ved 22-tiden ikke si noe om årsaken til problemet.

Datatilsynet vil se nærmere på saken.

– Dette er en portal som i prinsippet alle har noe med å gjøre. Da må sikkerheten være svært god, sier tilsynets direktør Bjørn Erik Thon til TV 2.

Han regner med at Altinn vil sende tilsynet en redegjørelse om hva som har skjedd, om hvordan det kunne skje og hva som er gjort for å hindre en gjentakelse.

Det Norske Veritas skal ifølge Teknisk Ukeblad ha kritisert datasystemet som Altinn bruker. Rapporten er hemmeligstemplet, men det heter at det gjenstår mye før IT-løsningen skal framstå som robust og klar for drift og videreutvikling.
LES OGSÅ:

Publisert: