Jury: – Apple brøt patentrettigheter

Brikker som styrer Apples populære produkter, inneholder teknologi som andre har patent på, mener en amerikansk jury. Det kan koste IT-giganten dyrt

FÅR SMEKK: Apple-sjef Tim Cook og kommunikasjonsjef Katie Cotton viser frem en iPhone 5S i en Apple-butikk i Palo Alto. Det er en chip som finnes blant annet i iPhone 5S som har brutt patentrettigheter, ifølge en amerikansk jury.

Justin Sullivan
  • NTB
  • Andreas Fosse
Publisert: Publisert:

Kjennelsen, som kan føre til en ekstraregning på flere hundre millioner dollar for selskapet, kom tirsdag. Det er en forskningsstiftelse ved Universitetet i Wisconsin som har saksøkt selskapet, fordi de mener deres patenterte teknologi for å bedre effektiviteten i mikroprosessorer ulovlig er bygget inn i Apples A7-brikke i 1998. Fire forskere ved Universitetet i Wisconsin har utviklet den aktuelle teknologien.

Nå som juryen har gitt saksøkerne medhold i det prinsipielle, går saken over i neste fase der erstatningsansvaret og størrelsen på en eventuell utbetaling skal fastsettes.

Krever syv milliarder

Ifølge Wall Street Journal krever forskningsstiftelsen 862,4 millioner dollar, cirka syv milliarder norske kroner, fra IT-giganten.

Blant Apple-produktene som skal være en del av patentbruddet er iPhone 5S, iPad Air og iPad Mini med såkalt retinaskjerm.

Hverken Apple eller forskningsstiftelsen ønsker å kommentere saken. Men rettsdokumenter mener at patenten ikke gyldig, kommer det frem av rettsdokumenter.

Dokumentene viser også at juryen har gitt saksøkerne medhold i alle de ni punktene i søksmålet.

E24 BØRS: Sjekk Apple-aksjen her!

Samsung-kamp

Apple er langt fra ukjente med patentsøksmål. Selv har de hatt en lang kamp gående mot konkurrenten Samsung. Der har Apple foreløpig fått siste stikk etter at føderal jury gjennom en forføyning i september hindrer Samsung fra å gi telefonene enkelte tekniske egenskaper som bryter med Apples patentrettigheter, skriver Wall Street Journal.

«Samsungs krenkelse har skadet Apple ved å gi dem en svakere markedsandel og et tap i nedstrøms salg, og fordi det tvinger Apple til å konkurrere mot sin egen patenterte innovasjon», står det i kjennelsen, hvor det også kommer frem at de tre dommerne var svært uenige.

I sommer fikk Samsung støtte fra andre teknogiganter i kampen mot Apple da Google og Facebook i en patentsak rakte ut en støttende hånd til det sørkoreanske selskapet.

Hånden kom i form av en såkalt amicus curiae-uttalelse, eller et «venn av retten»-brev om du vil, hvor relevante aktører legger frem sin side av saken. Dokumentet legges frem som en del av materialet i saken.

Selskapene skriver i dokumentet at en Apple-seier i patentsaken vil «føre til absurde resultater og ha en ødeleggende effekt for selskaper som årlig bruker milliarder av dollar på forskning og utvikling for avansert teknologi og komponenter».

Les også

iPhone-trojanen: Disse appene skal være infisert

Les også

Apple-lanseringen: Dette er nye iPhone 6S

Les også

Samsung lar iPhone-brukere teste ny telefon for én dollar

Publisert:

Flere artikler

  1. Apple krever 1,5 milliarder mer fra Samsung

  2. Samsung må betale Apple 4,6 milliarder kroner

  3. Apple vil lage egne filmer og TV-serier

  4. Annonsørinnhold

  5. Apple støtter Hydro-konkurrenter

  6. Full krangel mellom Apple og Spotify