Ny rapport: Bitcoin kan bli verdens største valuta

En rapport fra CPH Revision slår fast at bitcoin kan bli verdens største valuta hvis veksten fortsetter. Onsdag endte bitcoin-indeksen på tidenes høyeste nivå. 

VOKSER: Stadig nye rekorder og anslag; bitcoin spås en kraftig vekst, rapporten fra danske CPH Revision peker på at veksten er preget av forbrukernes sviktende tillit til bankene.
Publisert: Publisert:

Administrerende direktør i det København-baserte rådgivingsselskapet CPH Revision, Thorbjørn Henriksen, slår fast at potensialet for videre bitcoin-vekst er enormt. Det kommer frem i en ny rapport fra selskapet.

Verdien av bitcoins i omløp har steget fra om lag 30 millioner i 2011 til 110 milliarder kroner, ifølge Finans. Onsdag kveld endte verdien på bitcoin på over 2500 dollar, som gjør at verdien til kryptovalutaen har steget over 150 prosent i 2017, ifølge CNBC.

– Hvis denne stigningen fortsetter inn i de neste seks årene, vil bitcoin bli større enn den danske valutaen. Og fortsetter veksten i ytterligere 12 år, vil digitalvalutaen bli verdens største valuta, skriver Henriksen, som har gjennomført rapporten.

Rapporten ble først omtalt av den danske nyhetssiden Finans.

Fordeler som kan styrke bitcoin

Henriksen mener gevinsten for bitcoin er at mange kunder har mistet tillit til bankene.

I Norge har blant annet nedetid hos IT-giganten Evry skapt store problemer for DNB-kunder. Slike hendelser peker rapporten på at kan tale til fordel for digitalvalutaen.

Bitcoin er en virtuell digitalvaluta som ikke eksisterer i fysiske sedler og mynter. Den handles kryptert på nettet, og er helt desentralisert – den er ikke underlagt noen sentralbank.

Rapporten peker videre på brukervennligheten en slik digitalvaluta tilbyr, særlig ved transaksjoner mellom landegrenser.

Les også

Kraftig bitcoin-oppgang

– Bitcoins er gjeldfrie, og transaksjonene er gratis og går raskere enn det nåværende banksystemet, oppgir Henriksen til danske Finans.

– Kan se 4.000 dollar

Og stadig flere analytikere går samme vei som rapporten fra danske CPH Revision.

Da bitcoin-prisen bikket 1.600 dollar, nærmere 14.000 kroner, 9. mai i år, sa bitcoin-investor Daniel Masters, direktør i Global Advisors Bitcoin Fund, at prisen kan mer enn doble seg i 2018.

– Mitt anslag for de neste 8 til 14 månedene er rundt 4.000 dollar, sa Masters i et telefonintervju med tv-kanalen CNBC.

Les også

Sturle fra Florø har tjent over en million på bitcoin-handel

Grunnlegger av den Hongkong-baserte, krypto-børsen Gatecoin, Aurelien Menant, tror på sin side at prisen vil klatre til over 3.000 dollar i løpet av 2017.

Men det er USA som kan bli en avgjørende faktor for bitcoins fremtid, slår Henriksen i CPH Revision fast.

– Hva USA gjør i forhold til bitcoins gjør de fleste land også, legger han til.

Tester i Norge

I midten av mai kom Skandiabanken med nyheten om at de nå vil «teste farvannet» for valutaen. De åpner opp for bitcoins i nettbanken, og mener digitalvalutaens stabilitet over tid gjør den attraktiv.

– Vi anerkjenner kryptovaluta som en investeringsklasse på lik linje med andre verdipapirer, sa Christoffer Hærnes, leder for innovasjon og utvikling i Skandiabanken, til E24 tidligere denne måneden.

Hærnes viser til stabiliteten, hvor bitcoins volatilitet er ned fra ti til fire prosent kun det siste året.

Kraftig vekst

I helgen steg verdien på digitalvalutaen og satt lørdag ny bitcoin-rekord, da kursen nådde over 17.000 kroner.

Fra fredag til lørdag steg verdien fra henholdsvis 1.951,87 dollar til 2.061,88 dollar, eller nærmere 17.268 kroner med dagens dollarkurs.

Ifølge rapporten er antallet bitcoin-transaksjoner per i dag 310.000 om dagen, opp mot 1.000 transaksjoner om dagen i 2011.

Publisert:

Her kan du lese mer om