Smått, med mer plass

Audis minste, A1, strekker seg litt og får plass til flere dører. Resultatet har blitt en elevert småbil.

BLIR STORSELGEREN: A1 Sportback er ventet å stå for rundt to tredjedeler av A1 salget i Norge. Totalt på cirka 1000 biler i året.

Morten Abrahamsen

PLASS: Bagasjerommet har plass til 270 liter med bagasje.

Morten Abrahamsen

KVALITET: Audi er virkelig gode på interiør. Både kvalitet og funksjoner er på et høy nivå.

Morten Abrahamsen

SMÅBILER OVER TID: En 35 år gammel Ford Fiesta og den aller nyeste småbilen. Man kan se en smule forskjell, men den viktigste utviklingen har skjedd på innsiden.

Morten Abrahamsen

UTSTYR: Bilen her har så kalt «Ambition» utstyrspakke, noe som blant annet inkluderer sportsunderstell. Det er et hardt oppsett. Ikke noe folk som liker komfort.

Morten Abrahamsen

SETER: Det er grei plass til fire, men det er og blir en småbil. Fire voksne på langtur kan nok slite litt.

Morten Abrahamsen

DA VAR DE TO: A1 ble lansert sommeren 2011, A1 Sportback er et alternativ som vil øke Audi sitt salg. Kanskje en og annen vil velge den fremfor A3, men stort sett vil det være nye kunder.

Morten Abrahamsen

ALTERNATIVER: Billigste A1 Sportback koster 199.000 og har 86 hester bensin. I tillegg finnes 122, 140 og 185 bensin når hele sortimentet er på plass i løpet av august. Sistnevnte koster 357.000. Diesel starter på 205.000 med 90 hester. Den kommer og med 105 og 143 diesel.

Morten Abrahamsen
  • Morten Abrahamsen
Publisert:

Audi er et merke som har klart å skape et image som gjør at de kan prise seg litt høyere enn mange andre. For det ekstra påslaget får man med seg status og byggekvalitet som ligger ett knepp over de fleste andre. Av andre merker er det egentlig bare BMW som kan måle seg.

Mercedes-Benz har per i dag et litt for treigt image i forhold til sine argeste konkurrenter.

Nå er det ikke bare å skru opp prisen for å oppnå et elevert image. For rundt førti år siden tok Volkswagen over Audi, med et mål om å skape det Audi man ser i dag. Underveis i prosessen skal Volkswagen ha uttalt at det hadde vært både billigere og enklere å gjøre dette fra bunnen av, med et helt nytt merke.

Litt sent til festen

Audi A1 kom på markedet i fjor sommer. Et smart trekk, som samtidig kom overraskende seint.

Ti år tidligere hadde BMW rullet ut sin nye Mini-versjon.

Fordelen med en bil som A1 i Audis modellrekke er at den i veldig liten grad rører ved de andre modellenes segment. Dermed er bilens salg en nettotilvekst.

Det som i liten grad nevnes fra Audi er at dette i bunn og grunn er en Volkswagen Polo, som har kledd seg litt finere. Samtidig så er det nesten ingen av disse to modellene som er parallelle i form av motorisering, og de få som er det koster omtrent det samme.

I tillegg er det tydelig at de to modellene i hovedsak sikter seg inn på forskjellige kunder. Polo sin motorisering er lagt på et tammere nivå.

Kvalitetsnivå

A1 ser også noe mer funky ut. Den har en design med mer særegne detaljer. Med mer markerte linjer, og naturligvis tydelige Audi effekter.

Det som er nytt med bilen her er de fem dørene. De to ekstra gir bilen et nytt etternavn, Sportback. I Norge regner importøren med at denne modellen vil stå for to tredjedeler av de 1000 bilene de skal selge på ett år.

Mer bilstoff på E24BIL

I forhold til tredørsvarianten er den bittelitt bredere og høyere, seks millimeter begge veier for å være nøyaktig. Takhøyden innvendig er økt med elleve millimeter.

Når man setter seg inn i bilen forstår man hvorfor så mange drømmer om en Audi. Kvalitetsnivået er høyt og selv om dette er en småbil til 240.000 kroner, så kunne det like gjerne vært en A6 til det tredoble. Det er bare å kjenne på en knott så merker man at dette er bunnsolid kvalitet. Selv plasten er på et høyere nivå enn i andre småbiler.

Velg manuell

Her gruser den en Mini, som riktignok har et langt morsommere og mer originalt interiør, men den opplevde i kvaliteten i en A1 er flere hakk over.

Bilen her er utstyrt med en 1,4 liters turbomotor på 122 hestekrefter, den samme vi prøvde ved introduksjonen av A1. Det er en en snerten motor, som gir den 1,2 tonn tunge bilen en null til hundre tid på ni sekunder.

Her er den koblet mot en S-tronic automatgirkasse. Det virker noe unødvendig, men enn så lenge er den ikke tilgjengelig med denne motoren og manuell. Skal man kjøre hardt funker den fint med raske girskift via hendler på rattet, men den er ikke særlig kultivert ved lave hastigheter. Den hugger til fra stillestående og er ikke noe for sømløs bykjøring. Her ville jeg ventet til manuellutgaven kommer i april og i samme slengen spart 15.000 kroner.

PRISTILLEGG: For 6.400 ekstra får man to dører til.

Morten Abrahamsen

Hard

Det bra med pønsj i motoren, den har den kjappe responsen og hissigheten man ønsker i en bil av denne art. Som i gode, moderne turbomotorer er det ikke noe forsinker å snakke om, bare et drag fra motoren som bygges jevnt opp. Samtidig flater den ut litt før ønskelig, futten forsvinner i god tid før de røde strekene på turtelleren dukker opp.

Flere biltester

Oppsettet er i hardeste laget, ujevnheter smeller i karosseriet. Akkurat som i en Mini. Noen utpreget komfortabel bil er det ikke, men sittestillingen er perfekt, ganske lav og det er lett å justere seg til den posisjonen man trives i.

FAMILIE: Audi er ganske strenge med at alle bilene skal likne på hverandre.

Morten Abrahamsen

Den beskjedne lengden og en styreenhet som er direkte, gir bilen en snerten følelse. Litt rufsete, og om man aksepterer litt hopp sprett, så er det en morsom bil å kjøre. Dog var det en sak som skuffet. Dette har litt med årstid og skotøy å gjøre, men det var påfallende likevel. Den momentstyrer og spinner langt mer enn godt er.

Spinning

Antispinnlampen i dashbordet er så å si permanent på. De piggfrie dekkene sliter fælt med å finne grep om man trår til, både på rettstrekninger og ikke minst i svinger. Være seg tørr eller våt asfalt.

PASSE MOTOR: 122 hestekrefter virker veldig riktig i en bil av denne størrelsen.

Morten Abrahamsen

Med antispinn på blir det som om bilen motarbeider seg selv. Et tungt gasspådrag får umiddelbart elektronikken til å skrike ut og dosere ned kreftene man hadde planlagt å sende i asfalten.

Dette er mindre problematisk i sommerdekksesongen, men A1en her var påfallende lite komfortabel med frisk kjøring.

Her er en Mini Cooper i en annen klasse.

Smørekurs

I femdørsutgave har likevel Audi en bil som ikke Mini kan matche. Alternativet fra den fronten er en Clubman, som, mildt sagt, ikke er noen estetisk nytelse, og mer ett påfunn enn en smart bil.

Utseendet til A1 Sportback er ikke noe man kan holde mot bilen. Det er en mini-Audi med alle de riktige visuelle effektene, som de spisse lyktene og med Audis dempete eksklusivitet.

Det er ikke vanskelig å se den i for seg i en dobbel carport ved siden av en A6, A5 Sportback eller Q5.

Eller som gateparkert av fremadstormende unge menn eller kvinner.

At mange forbinder Audi med kjøretøy som sniker i køen oppover Hallingdal med sjåfører som deltar på smørekurs i arbeidstiden, er bare en side av saken. Den andre er at de lager biler av høy kvalitet, og som i A1 Sportback sitt tilfelle heller ikke koster all verden.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bil

Flere artikler

  1. Småbilversting

  2. Gjennomført A4

  3. Audi lader opp

  4. Audi med en råtass

  5. Praktisk luksus