Elbil til topps

Bilsalget i Norge går så det suser. Øverst på statistikken over nye registrerte biler i oktober: Elbilen Nissan Leaf.

LØV-LY: Elbilen Nissan Leaf er den mest solgte i Norge i oktober måned 2013.
  • Eric B. Utheim
Publisert:

De ferske biltallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken viser at det i måneden som akkurat er avsluttet ble registrert 12.893 nye personbiler her til lands.

Det er 3,9 prosent opp målt mot samme tid i fjor. I antall utgjør økningen fra oktober i fjor 480 nye biler registrert.

I september ble Tesla Model S den første elbilen som toppet salgsstatistikken i Norge. Angivelig første gang i noe land at en elbil toppet en slik statistikk.

I oktober skjedde det igjen.

Denne gangen med en annen elbil.

- Utrolig positivt

Nissan Leaf er øverst på oktober-statistikken med hele 716 solgte eksemplarer.

Det er 5,6 prosent av det totale markedet i oktober 2013.

Les også:Elbilsalget langt foran prognosene

- Det er utrolig positivt at elbiler topper salgsstatistikken i Norge, sier Ole Henrik Hannisdahl til E24.

Han er leder i Grønn bil, et prosjekt som jobber for målsetningen 200.000 elbiler og ladbare hybridbiler på norske veier innen utgangen av 2020.

- Det er positivt men ikke uventet at en elbil troner øverst. Vi spådde da en elbil på topp, men tok feil av bilen. Vi trodde Tesla skulle være øverst som forrige måned, sier Hannisdahl til E24.

Teslas Model S har et hvileskjær i oktober, og er «bare» på 39. plass når det gjelder nye registreringer, med 98 biler.

- De har en egen logistikk hvor de måler registrerte biler og ikke solgte. De leverte skrekkelige mange biler i september, og har da tydeligvis tatt en pause for å konsolidere sin posisjon i oktober, før de nok kommer med mange nye biler både i november og desember. Ventelisten på Tesla er fortsatt lang her i Norge, så ingen grunn til bekymring, sier Hannisdahl.

Les også: Dette kan skje dersom du krasjer en elbil

FORNØYD: Ole Henrik Hannisdahl, prosjektleder i organisasjonen Grønn bil.

- Det er positivt at Nissan nå er øverst. Det viser at det er flere ulike modeller med elbiler som selger bra, sier han.

Et gjennombrudd

Med 3.755 solgte eksemplarer så langt i år kan Nissans elbil trygt kalles en folkemodell.

- Vi forventer bra elbilsalg også i november og desember, rett og slett fordi det hele tiden blir flere biler å velge i. BMW og Volkswagen melder seg på, Tesla vil levere svært mange biler, og i tillegg har jo Nissan nå altså inntatt toppen. Alt i alt er elbil blitt såpass mainstream i Norge nå, at jeg forventer elbiler helt i toppen av salgsstatistikkene i mange måneder fremover.

Les også: Lager unikt elbil-laboratorium i Norge

- Har elbilen fått sitt definitive gjennombrudd i Norge?

- Ja, i den forstand at elbil nå bare er en bil. Det har blitt så vanlig at det ikke lenger er uvanlig. Forbrukerne kjøper nå elbiler av mange ulike grunner. Noen kjøper fordi det er billigere, noen av miljøårsaker, andre igjen for å spare tid.

- Har løst det underliggende problemet

Jørgen Randers, professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI, er også fornøyd når han studerer statistikken.

- Det er fryktelig gledelig at man har klart å skape en situasjon hvor folk faktisk velger elektriske biler. Pakken med støtteordninger har blitt sterk nok til at det faktisk virker, sier professoren til E24.

Som E24 tidligere har skrevet er støtteordningene til elbiler, og da spesielt «luksusbilen» Tesla Model S, omstridt. Flere mener støtten er ren sponsing av luksus.

Randers finner imidlertid en annen innfallsvinkel:

- Det er interessant å se at verdens bilprodusenter nå er i full kamp med hverandre om å utvikle nye elbilmodeller som faktisk folk vil ha, sier han.

POPULÆR: Nissan Leaf topper nyregistreringsstatistikken i Norge i oktober måned.

- Det mest interessante fra en vitenskapelig innfallsvinkel er at det har vist seg mulig å lage litiumione-batterier som er både sikre nok og billige nok. De underliggende tekniske problemene er løst, og det er nå mulig å tenke seg at vi går i retning av flere og flere elektriske biler på veiene.

Nissan jubler

Nissans landsjef i Norge, Pål Gystad Simonsen, er ikke overraskende meget godt fornøyd med statistikken.

- Vi har oppnådd et fantastisk bra salg i Norge i år, og med lanseringen av nye Nissan Leaf sommeren 2013 har vi sett at nivået ikke bare opprettholdes, men overskriver tidligere salg, sier han i en uttalelse fredag.

- Økningen har vært formidal. Å bli den mest solgte personbilmodell i oktober er vi glade for, men vi er enda mer stolte over at bilen så langt er nummer fire på årsbasis, sier Nissans toppsjef i Norge, som legger til følgende:

- Norge har vært det viktigste elbilmarkedet i Europa over en viss periode, med gode insentiver som legger forholdene til rette for at folk som ønsker kan velge et miljøvennlig alternativ.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nybilsalget øker i november

  2. Elbilandelen godt over 10 prosent i september

  3. Har solgt over 1.000 elbiler

  4. Her er de mest solgte bilene i 2013:Tesla ble førjulsfavoritten

  5. Nissan Leaf og Tesla Model S sørger for rekordsalg av elbiler