Google splittes - bytter navn til Alphabet

Google-gründerne vil unngå at selskapet stivner fast i en teknologisk verden som stadig endrer seg. Selv om selskapet bytter navn, kan du fortsatt søke deg frem hos gode gamle Google.

HOLDER SAMMEN: Google-gründerne Sergei Brin (t.v.) og Larry Page (t.h.), her sammen med styreformann Eric Schmidt, skal nå lede Alphabet. De overlater styringen av Google til Sundar Pichai.
Publisert:

Googles konsernsjef Larry Page annonserte mandag kveld at han og medgründer Sergey Brin har bestemt seg for å endre på selskapet de startet på 90-tallet, og som har vokst seg til å bli et av verdens største.

Selskapet som vi kjenner som Google Inc. vil nå bytte navn til Alphabet Inc. Søkemotoren Google (med sine mange internettjenester) vil bli et heleid datterselskap av Alphabet Inc.

Dagens aksjonærer vil få Google-aksjene sine konvertert til like mange Alphabet-aksjer, ifølge et blogginnlegg som Larry Page har skrevet. Selv om selskapet skifter navn vil børstickeren fortsatt være «GOOG» og «GOOGL» for de to aksjeklassene til selskapet.

Gründerne selv forklarer endringen av selskapet slik:

– Vi har lenge trodd at selskaper over tid har en tendens til å bli komfortable med å gjøre det samme, å bare gjøre trinnvise endringer. Men i teknologibransjen, der revolusjonære ideer driver de neste, store vekstfasene, trenger man å være litt ukomfortabel for å holde seg relevant, skriver Page og Brin, og legger til:

– Vi er fortsatt ikke vant til navnet ennå!

Google-aksjen steg 5,86 prosent i etterhandelen på Nasdaq-børsen etter at nyheten kom mandag kveld.

Skiller internett fra alt annet

Som en del av endringen som nå skal settes i gang, vil man rendyrke Google som et rent internettselskap, mens Alphabet skal inneholde alt det andre (og ofte litt spesielle) Google driver med.

– Hva er Alphabet? Alphabet er hovedsakelig en samling av selskaper. Det største av dem er, naturligvis, Google. Dette «nye» Google blir litt slankere, og selskapene som er lengst vekk fra våre hovedprodukter for internett, vil bli liggende i Alphabet i stedet, skriver Page.

At man valgte navnet Alphabet, forklarer de slik:

– Vi likte navnet Alphabet (alfabetet, journ.anm.) fordi det betyr en samling av bokstaver som representerer et språk – ett av menneskehetens viktigste innovasjoner – og fordi det er kjernen av hvordan vi indekserer Google-søket, skriver Page, og legger til at Alpha også er viktig, siden det på finansspråket betyr avkastningen man får på en investering over det som er den forventede avkastningen.

OMROKKERER: Eric Schmidt, Sergey Brin og Larry Page endrer Google.

Dagens varslede endringer betyr at selskaper og tjenester som Googles søkemotor, Gmail, Google Maps, YouTube og andre velkjente internettjenester fra Google fortsatt skal være en del av datterselskapet Google.

Det man nå skal legge i morselskapet Alphabet er de andre tingene Google driver med, som selvkjørende biler, droner og helserelatert teknologi.

– Gode eksempler på vårt arbeid innen helse er: Life Sciences (som jobber med en glukose-målende kontaktlinse) og Calico (fokusert på langvarig liv), skriver Larry Page, og legger til:

– Det Sergey og jeg virkelig driver med er å starte nye ting. Alphabet vil også inkludere vår «X Lab», som starter opp nye prosjekter som droneleveransetjenesten Wing. Vi er også «gira» for å vokse investeringsvirksomheten, Ventures og Capital, som en del av denne nye strukturen.

Etter planen skal ikke Alphabet være noe mer enn et selskapsnavn. Merkevarene skal komme fra selskapene og satsingene som er en del av selskapet, ifølge gründerne.

Her kan du lese om noen av de mange satsingene og prosjektene Google driver med ved siden av internettvirksomheten sin:

Sundar Pichai går nå fra å være produktsjef i Google til å bli toppsjef i det nye Google.

Har funnet en ny Google-sjef

I forbindelse med at strukturen til Google-konsernet nå endres, er det også bestemt at en rekke personer får nye roller.

Larry Page er i dag konsernsjef i Google, en jobb han kom tilbake til for fem år siden, til manges overraskelse. Sergey Brin har brukt tiden på en rekke prosjekter han interesserer seg for i Google.

Page blir nå konsernsjef i Alphabet Inc, altså morselskapet. Brin får tittelen «president» og sammen skal de lede det nye selskapet, men de lover samtidig at de skal bruke tid på forskjellige prosjekter i hele selskapet, ved behov.

Samtidig har de funnet hvem som skal bli sjef for Google. Det er Sundar Pichai, som siden oktober i fjor har vært sjef for produkt- og ingeniørsjef for Googles internettjenester.

Pichai er opprinnelig fra India men har steget i rekkene hos Google etter at han startet i selskapet for drøye ti år siden, og har gjennom årene ledet mange av selskapets mest kjente satsinger.

– Jeg er veldig heldig som har en som er så talentfull til å drive det noe slankere Google, og dette frigjør tid for meg til å oppjustere våre ambisjoner, skriver Page.

Eric Schmidt, den tidligere Google-sjefen, skal fortsatt være styreleder, men nå i Alphabet.

Les også

Bruker Street View for å måle forurensning

Les også

Derfor er Norge så viktig for Googles nye satsing

Les også

YouTube vil lage egne filmer med sine største stjerner

Publisert:

Her kan du lese mer om