Sjekk når du bør fylle tanken

Det er tusenlapper å spare på å fylle bensin eller diesel på de rette tidspunktene.

FYLL PÅ RIKTIG TID:- Du kan spare en femtilapp hver gang du fyller drivstoff på de gunstigste tidspunktene, sier Jan Petter Fedje, prosjektleder i Konkurransetilsynet.
  • Astrid Dalen
Publisert:

Bensinsparing. Vil du spare penger på drivstoff, bør du ta turen innom bensinstasjonen enten søndag eller mandag før klokken elleve på formiddagen. Det er nemlig på disse tidspunktene du får bensinen eller dieselen til den laveste prisen.

Mandag og torsdag kveld bør du unngå å fylle. På disse tidspunktene må du ut med mest for drivstoffet.

Populær. Det viser en fersk rapport fra Konkurransetilsynet om drivstoffpriser. Tilsynet oppfordrer i rapporten forbrukerne til å være bevisste på disse pristoppene- og bunnene på bensinstasjonene, slik at de ikke bruker mer penger på drivstoff enn nødvendig.

- Vi ser at det ikke er så mange som har flyttet tidspunktet for fylling etter at det ble en pristopp på torsdag ettermiddag også. Den høye prisen fra torsdag holder seg ofte over til fredag, og dette er den tredje mest populære dagen i uken å fylle drivstoff på, forteller prosjektleder for rapporten i Konkurransetilsynet, Jan Petter Fedje.

LES OGSÅ: Slik blir din økonomi i 2014

En økt forbrukerbevissthet kan bidra til at bensinstasjonene konkurrerer hardere om kundene, og at prisene raskere vil falle igjen etter økning, håper tilsynet på.

Ubetjent. Det er sjelden du kan tjene så mye på å kjøre videre til en annen bensinstasjon i håp om å få billigere drivstoff. Bensinstasjonene følger hverandre tett, og når én stasjon setter prisen ned eller opp, følger stasjonene i nærheten raskt etter.

- Men selvsagt kan du være heldig og oppleve at en stasjon ikke har rukket å sette opp ennå, eller har vært raske med å sette ned. Kjører du derimot til en ubetjent stasjon, vil du som oftest få en lavere pris enn hos de betjente stasjonene, sier Fedje.

- Konkurransetilsynets rolle er å veilede kundene, så vi har ingenting imot at de kommer med en oppfordring om å fylle drivstoff når prisene er lavest. Men i rapporten fremstilles det som om forbrukeren lider under konkurransen på drivstoffområdet. Og vi mener at norske forbrukere ikke lider om man tar den økte kjøpekraften i betraktning, sier kommunikasjonsdirektør i Statoil Fuel & Retail Norge AS, Pål Heldaas, til Dine Penger.

Han understreker videre at bensinstasjonene ikke gjør noe annet enn hva konkurrerende aktører på andre områder gjør i dag:

- Rema-kjøpmannen vil også forsøke å matche prisene på Rimi, men forskjellen er at vi har en løpende – og veldig synlig – priskrig.

I rapporten pekes det på at drivstoffselskapene har hatt en økning i bruttomarginen på 29 øre i perioden 2006-2011, men Heldaas viser til at staten i samme periode har økt avgiftene på drivstoff med en krone og sju øre.

- Konkurransetilsynet skriver også i sin rapport at det ville være fordelaktig med en riksdekkende automatkjede. Dette ville ført til små reduksjoner i bensinprisen, men samtidig betyr senkede marginer for drivstoffselskapene flere nedlagte stasjoner og et dårligere tjenestetilbud langs norske veier, sier Heldaas.

- Dersom forbrukeratferden nå endrer seg i takt med prisendringene på drivstoffet, er det slik at dere da vil endre tidspunkter for når prisene heves og senkes?

- Fyller forbrukeren alltid drivstoff når det er billigst, vil vi på et tidspunkt svare på det. Men for gjennomsnittskundene som fyller 1000 liter i året er det ikke snakk om store utslag på husholdningsbudsjettet, vi tror vel at de færreste vil bruke mye tid og krefter på å undersøke hvor de får billigst drivstoff til enhver tid, avslutter Heldaas.

Femtilapp. Prisvariasjonene varierer mye mellom stasjoner på ulike steder i landet, men Fedje anslår at du i snitt kan spare en femtilapp på å fylle tidlig søndag og mandag, fremfor ettermiddagen/kvelden på mandag og torsdag.

Hvis vi tar utgangspunkt i at du sparer en femtilapp per gang du fyller når det er billigst, fremfor når det er dyrest, kan du spare 1300 kroner i året, hvis du i snitt fyller tanken annenhver uke. Fyller du hver uke, kan du spare dobbelt så mye - altså 2600 kroner årlig.

Så, dersom du kjører mye, eller bilen din sluker bensin eller diesel, bør du definitivt planlegge bensinstasjonturene litt nøyere i fremtiden.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Trafikk
  2. Drivstoffpriser

Flere artikler

  1. Konkurransetilsynets råd til bilistene:
    Slik kan du unngå rekordhøye bensinpriser

  2. Forklarer høye bensinpriser med svak konkurranse

  3. Mæland: – Fyll drivstoff når prisen er lavest

  4. Forbrukerrådet: Fyll tanken torsdag morgen

  5. Circle K setter rekord igjen: Nytt bensinhopp