Ny Telenor-app kobler pårørende rett på trygghetsalarmen
En ny Telenor-app skal bli et bindeledd mellom kommunens hjemmehjelp, de pårørende og eldre med trygghetsalarm hjemme.
Denne uken har Telenor hatt besøk av 174 kommunetopper fra hele Norge på hovedkontoret på Fornebu i forbindelse med en konferanse for helse- og velferdsteknologi.
Blant det Telenor viste frem er den nye appen «Tryggi». Løsningen har vært testet ut av Telenor i Ullern bydel i Oslo og Grue kommune, og skal nå tilbys alle kommuner rundt i landet.
Appen lar pårørende sjekke statusen til digitale trygghetsalarmer, for eksempel en foreldre eller besteforelder. I tillegg til å varsle hvis det er en tilkoblingsfeil, får én eller flere pårørende varsel hvis noe alvorlig skulle skje.
«Tryggi» er kanskje den første konkrete tjenesten som lanseres i Telenors langsiktige satsing på helse- og velferdstjenester. Telenor arbeider for tiden med flere satsinger både innen helse, tingenes internett (IoT), eldreomsorg og avansert dataanalyse (big data), som konsernet håper vil gi viktige nye inntektskilder i årene fremover.
Røykvarsler, alarm og flere sensorer på sikt
Appen er både koblet til trygghetsalarmen, røykvarsler og Telenors responssenter. Dermed kan Telenor både kontakte kommunen eller pårørende hvis noe skulle skje. På sikt vil Telenor åpne for at flere sensorer i hjemmet kan kobles på systemet.
– Vi vet at mange bekymrer seg for et eldre familiemedlem som bor alene, og mange ønsker å få informasjon på mobilen om statusen på trygghetsalarmen, eller få rask beskjed om noe er galt. Dette er et eksempel på at teknologien kan bidra til økt trygghet i eldreomsorgen, sier leder i Telenor Bedrift, Ove Fredheim.
– Alle alarmer vil fortsatt gå til et responssenter, hvor fagpersoner snakker med den eldre og vurderer om ekstra hjelp må tilkalles. Det er mange som utløser alarmer ved uhell og det er ikke slik at alle anrop kommer rett til familiens mobil. Men om noe skjer så skal man være trygg på at man får varsel raskt, legger han til.
Det er kommunen som betaler for tjenesten fra kommunen, og ikke brukerne direkte.
– Kan være vanskelig å nå pårørende
For norske kommuner vil trykket på hjemmehjelpstjenesten og andre velferdsordninger øke i årene fremover etter hvert som andelen eldre øker i befolkningen.
I testkommunen Grue mener de appen fra Telenor forenkler deres arbeid:
– For oss som tjenesteytere kan det i enkelte tilfeller være vanskelig å nå pårørende, og Tryggi kan være til hjelp i slike tilfeller. Vi når pårørende raskere og pårørende kan føle seg tryggere ved at de blir inkludert og holdt oppdatert på «ståa», sier kommunalsjef Erik Otterdahl Møller i Grue kommune.
– I dag tilbringer hjemmetjenesten store deler av tiden i bilen mellom brukere som bor spredt i vår langstrakte kommune. Med Tryggi og andre velferdsteknologiske løsninger så håper vi å knytte pårørende og eldreomsorgen tettere sammen, sier Grue-ordfører Wenche Huser Sund.
Ifølge Telenor har Akser og Bærum allerede inngått en avtale om å kjøpe løsningen fra Telenor, og de er i dialog med andre kommuner om det samme.