Sjefsbyttet trigget Telenors salgsønske: – Vi selger ikke til en dårlig pris

Med en ny toppsjef på plass ba Telenors styreleder om en full gjennomgang av Vimpelcom-investeringen og andre satsinger. Det tok selskapet mindre enn to måneder på å slå fast at det beste er å trekke seg ut av det korrupsjonsmistenkte selskapet.

NY SJEF, NYE TIDER: Styreleder Svein Aaser (i midten) ba Sigve Brekke (t.h.) gjennomgå Telenors investeringer da han tok over etter Jon Fredrik Baksaas (t.v.). Bare syv uker etterpå vil Brekke og Aaser trykke på salgsknappen for Vimpelcom-aksjene.

Helge Mikalsen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Da det stormet som verst rundt Telenor-ledelsen i Vimpelcom-saken i november i fjor avviste selskapet at man ønsket å selge seg ut av mobilselskapet. Til tross for at selskapet er under etterforskning i flere land og at aksjekursen aldri har klart å kare seg oppover til nivåene før finanskrisen, sa styreleder Svein Aaser følgende til E24:

– Det hadde vært deilig å selge seg ut av Vimpelcom (...) men på nåværende nivåer hadde det vært et ran mot Telenors aksjonærer.

Aaser og daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas turnerte da mellom møter med næringsminister Monica Mæland, kontrollhøringer i Stortingets kontrollkomité og intervjuer med et stort pressekorps.

– Noe som må ut

Mandag varslet selskapet at de nå ønsker å selge aksjeposten i Vimpelcom på 33 prosent (og 43 prosent av stemmene). Telenor-aksjen åpnet opp 2,1 prosent på Oslo Børs etter at nyheten kom, omtrent det samme som Hovedindeksen på Oslo Børs.

Siden 19. november i fjor har Vimpelcom-aksjen falt ytterligere 30 prosent (mens dollarkursen, som aksjen er notert i, heldigvis har styrket seg 22,8 prosent). I tillegg fikk selskapet ny konsernsjef i august, da tidligere Asia-sjef Sigve Brekke tok over.

– Hva er det egentlig som har endret seg siden i fjor når du mente et salg ville vært et ran mot aksjonærene. Har det vært en utløsende faktor her?

– Den utløsende faktoren har vært at vi har hatt en endring i vår organisasjon og vi har bedt vår nye konsernsjef om å se på fremtidsmulighetene for Telenor. Denne prosessen har vist tydelig at vi helt klart har enorme muligheter i Asia og deler av Europa. Det vil kreve så mye kapital og innsats fra ledelsen for å realisere disse mulighetene, at vi vil fokusere på det. I det regnestykket er det noe som må ut, sier Svein Aaser til E24 mandag.

– Dette er en strategisk vurdering om hvor Telenor skal være, legger han til.

TeliaSonera varslet i midten av september at selskapet trekker seg ut av hele satsingen i Eurasia, inkludert Usbekistan. I motsetning til Telenor er TeliaSonera direkte involvert i regionen, mens Telenor er der via Vimpelcom.

– Ble dere litt inspirert av svenskenes beslutning?

– Vi så at de besluttet det, men vi var da allerede i gang med prosessen hos oss. Det er også viktig å få med seg at TeliaSonera er direkte anklaget og har kontroll i virksomhetene (som er under etterforskning, journ.anm.), men vi har ikke kontroll, sier Aaser med henvisning til at Telenor sitter på 43 prosent av stemmene i Vimpelcom.

Usikkert hva sluttsummen blir

Telenor vil ikke mandag si noe særlig om hva sluttregningen for Vimpelcom-satsingen kan ende på, blant annet fordi man ennå ikke vet hva man får solgt aksjene for.

Aksjekursen til Vimpelcom endte fredag på 4,05 dollar på Nasdaq-børsen i New York, men er bokført til 5,64 dollar i Telenors regnskaper. Selskapet skriver nå ned verdien av investeringen med 7,5 milliarder kroner i regnskapet for tredje kvartal, og nedjusterer dermed verdien til dagens markedsverdi på 2,37 milliarder dollar (19,8 milliarder kroner med dagens kurs).

Telenor poengterer i pressemeldingen at selskapet har investert 15 milliarder kroner i Vimpelcom og at man siden oppkjøpet i 1998 har mottatt 20 milliarder kroner i utbytter.

Se full oversikt over Vimpelcom-investeringen og summene i faktaboksen nederst i saken.

– Fryktet dere at Vimpelcom-investeringen kunne falle enda mer i verdi hvis for eksempel korrupsjonsetterforskningen ender med milliardbøter i USA?

– Egentlig ikke. Dette er en strategisk vurdering. Verdien av Vimpelcom-aksjen varierer i verdi, blant annet med rubelkursen, og rubelen har stupt den siste tiden, sier Aaser.

Styrelederen understreker at det ikke kommer til å bli et hastesalg.

– Vi skal bruke god tid på å selge aksjene. Vi selger ikke til en dårlig pris og vi skal nå bruke tid og krefter på å få en god pris for Telenors aksjonærer.

– Håper dere å få solgt til en stor aktør her, eller er dere åpne for å selge aksjeposten i mindre deler?

– Vi vil velge løsningen som er best for aksjonærene, sier Aaser.

– Ikke overrasket

Carnegie-analytiker Håvard Nilsson tror salget er positivt for Telenor-aksjonærene, siden aksjen nå blir mer rendyrket.

– Jeg er i utgangspunktet ikke overrasket (over nyheten, journ.anm.) Det har blitt kommunisert helt siden 2012 at dette kunne skje, så det er naturlig at man gjør en slik vurdering når det kommer en ny konsernsjef, sier Nilsson og legger til at det er positivt at Telenor nå vil fokusere mer på Norden og resten av Asia.

– Hva slags pris kan de få her, det er jo en ganske stor aksjepost?

– Det er en ganske stor aksjepost og aksjekursen er omtrent «all time low», så en slik prosess vil ta litt tid. Det kan gå både måneder og år, men jeg tror ikke Telenor har hast med dette, sier Nilsson.

Analytikeren sier at han ikke vil spekulere i hva det var som nå fikk Telenor-ledelsen til å trykke på salgsknappen.

– Det er i hvert fall en tydeliggjøring av strategien deres.

DNB Markets skriver i en kommentar at et salg av Vimpelcom-aksjene tilsarer rundt 13 kroner aksjen for Telenor, gitt dagens markedsverdi av Vimpelcom-aksjene på snaue 20 milliarder.

– Investorene verdsetter i dag denne eierandelen med en betydelig rabatt, og selv om denne rabatten ikke vil forsvinne helt vil den kunne bli noe redusert fremover (...) Det gjenstår imidlertid fortsatt usikkerhet rundt både pris, tidshorisont og antall aktuelle kjøpere av aksjene, skriver meglerhuset.

– Påvirker ikke utbyttepolitikken

Hva Telenor vil gjøre med pengene dersom de nå klarer å selge aksjeposten for et større milliardbeløp gjenstår å se. Telenors styreleder peker altså på at det vil kreve mye kapital for å realisere de mulighetene de ser i Asia og Europa.

Både Telenor og andre telekomselskaper peker støtt og stadig på hvordan en eksploderende databruk blant kundene krever enorme investeringer i mobilnettene. Bare i Norge investerer Telenor mange milliarder i mobilnettet hvert år.

– Er det riktig å tolke deg dit hen at pengene som dere nå får inn fra salget vil bli reinvestert i virksomheten og ikke brukt til et ekstra utbytte?

– Utbyttepolitikken er upåvirket av denne beslutningen, og vi skal levere på utbyttepolitikken slik aksjonærene forventer, sier Aaser.

Styrelederen ønsker ikke å kommentere om det kan bli aktuelt for Telenor å gå inn i nye land med de inntektene Telenor nå får fra salget av Vimpelcom-aksjene, eller om pengene vil bli brukt i eksisterende virksomheter til å investere mer.

Les også

Telenor selger seg ut av VimpelCom

Les også

– Dette omtales ofte som global sosial dumping

Les også

Telenor i tenkeboksen etter dansk fusjonsfiasko: – Har ikke diskutert et salg

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Telenor selger seg ut av VimpelCom

  2. Fristilte direktører gir fritt fall for Telenor-aksjen

  3. Analytikere: Aksjemarkedet frykter økonomisk smell for Telenor

  4. Vil selge VimpelCom-aksjer for milliarder

  5. Hevder Telenors Vimpelcom-salg er en gavepakke til investorene