Nå slår Telenor tilbake mot erkerivalen: Lanserer 4G+

Netcom-eier TeliaSonera har allerede økt farten i 4G-nettet, og har lovet å intensivere dekningskampen - særlig i Nord-Norge. Nå slår Telenor tilbake på begge fronter.

OPPGRADERER NETTET: Telenor Norge er nå klare til å rulle ut 4G+, den første store teknologioppgraderingen i 4G-nettet siden selskapet lanserte 4G for to og et halvt år siden. Illustrasjonsfoto

Telenor
 • Marius Lorentzen
Publisert:

To og et halvt år etter at Telenor lanserte 4G-nett her i landet, kommer de nå med den første store oppgraderingen av teknologien.

Frem til nå har selskapet investert i å bedre og utvide 4G-dekningen til flere frekvenser. Nå lanserer man imidlertid en ny generasjon 4G.

Teknologien ble demonstrert på en pressevisning torsdag, halvannet år etter at Telenor viste den frem for første gang.

Les også

Ber Telenor lete spesielt etter kvinne som ny toppsjef

Avansert

På fagspråket kalles teknologien LTE Advanced Carrier Aggregation. Det betyr at telefonen og mobilnettet kobler seg opp mot hverandre på minst to av de tre 4G-frekvensene vi bruker i Norge, samtidig.

Ved å bruke flere frekvenser samtidig kan mobilen få bedre fart og kapasiteten vil øke i nettet fordi man bruker radiofrekvensene mer effektivt enn før.

4G brukes i dag på mobilfrekvensene innen 800-, 1.800- og 2.600-megahertzbånd.

Hvis mobilen får dekning fra de to laveste er den teoretiske topphastigheten 225 megabit med 4G+, mens den øker til 300 hvis man har dekning fra de to høyeste frekvensene.

Fra venstre: Teknologidirektør Magnus Zetterberg og direktør for mobil, Bjørn Ivar Moen.

Marius Lorentzen

– Teoretisk makshastighet er 300 megabit, men i virkeligheten vil man nok oppleve mellom 100 og 300 megabit, sier teknologidirektør Magnus Zetterberg.

– Teknologien bruker frekvensene mer effektivt og dermed vil man få bedre kapasitet, sier han videre og forklarer at én av fordelene er at mobilene blir betjent raskere når de skal laste ned ting, slik at nettet raskere kan gå over til å betjene neste mobil i køen.

(Artikkelen fortsetter under bildet...)

FARTSTEST: Her demonstrerer Telenor den nye teknologien 4G+ (LTE-Advanced Carrier Aggregation). Telefonen til venstre kjører 4G+ og fikk en nedlastningsfart på 271,11 megabit per sekund, telefonen i midten kjørte vanlig 4G og leverte 119,31 megabit, mens telefonen til høyre kjørte 3G og leverte 31,74 megabit.

Marius Lorentzen/

Får prøve fri fart til sommeren

Telenor dropper fagspråket når de skal markedsføre den nye teknologien til kundene. De kaller den 4G+.

- 4G sitter som et begrep i markedet, og folk vil skjønne at 4G+ er noe ekstra, forteller Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge.

Fra og med i dag lanseres 4G+ i 200 norske kommuner og før sommeren skal 260 kommuner ha tjenesten på plass. Utover året skal man rulle ut teknologien i de fire største byene i Norge, i tillegg til at det gjøres et løft i Nord-Norge. I løpet av 2016 skal mesteparten av nettet være oppgradert.

Les også

Én ballong kan gi 4G til hele Østfold

Per i dag er det 20.000 mobiler i Telenors nett som støtter teknologien.

De inkluderer blant annet Samsung Galaxy Note 4, de nye S6-modellene, samt enkelte modeller fra Huawei og HTC. Det er forventet at Apple vil lansere teknologien når de kommer med en oppdatert versjon av iPhone til høsten.

Telenor tar vanligvis betalt ekstra hvis du skal få tilgang på de høyeste hastighetene i mobilnettet.

Frem til sommeren får imidlertid alle som har en telefon som støtter 4G+ prøve ut den nye toppfarten uten ekstra kostnad.

Bjørn Ivar Moen forteller at Telenor vil komme med en justering av abonnementene sine senere i år, der de nye hastighetene vil bli en del av pakkene som tilbys.

Les også

Telenors nye supersatellitt skal levere 9 Gbit/sek

Erkerivalen var først

Selv om Telenor-toppene var svært fornøyde med å kunne vise frem teknologien torsdag, må de se seg slått på startstreken av erkerivalen TeliaSonera (NetCom).

De lanserte nemlig 4G+ i Kristiansand i februar, og ruller ut teknologien løpende.

TeliaSonera lanserte også 4G i sin tid i Norge nesten tre år før Telenor.

Da TeliaSonera fikk klarsignal for å kjøpe Tele2 i februar, gjorde Norgessjef Charlotta Rehman det klart at man nå skal satse tungt på å konkurrere mot Telenors dekningsposisjon i markedet. Hun innrømmet at dekningen deres, blant annet i Nord-Norge, har ligget etter Telenors.

Torsdag var det imidlertid klart at Telenor ikke kommer til å sitte stille å se på at TeliaSonera ruster til dekning- og 4G-kamp.

– Dette er en ganske vanvittig satsing og vi skal ikke gi fra oss forspranget vårt i Nord-Norge, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen og forklarer at Setermoen og Sametinget er blant dem som får 4G+ nå.

Les også

– Ikke bare Telenor som bidrar til et godt Apple-resultat

Lederen for mobildivisjonen var heller ikke nevneverdig bekymret for konkurrenten:

– Det lever vi fint med. Vi skal bygge videre på det vi fikk til i 2014, som var et kjempeår for oss. (...) Omsetningen på privatsiden vokste med nesten en milliard i fjor, som er helt unikt i bransjen, og den veksten skal vi ta videre i 2015, sier Bjørn Ivar Moen.

Samtidig som man viste frem 4G+, kom også Telenor med nye dekningslovnader for 4G og 4G+, som kan tolkes som et slags tilsvar til TeliaSoneras sabelrasling:

 • 95 prosent av befolkningen skal ha 4G i løpet av året
 • I alle fylker skal minst 80 prosent av befolkningen ha 4G i løpet av året
 • Dekningsutbyggingen langs veier og jernbaner skal gå raskere
 • Alle norske kommuner skal ha 4G innen utgangen av 2016
 • All fremtidig utbygging av 4G skal være med 4G+-teknologien

Vill påskesurfing

Under presentasjonen torsdag fortalte Telenors representanter også om den vanvittige trafikkveksten man har sett i det siste.

I påsken overførte Telenor 1.000 terabyte (én million gigabyte) i mobilnettet sitt på en uke. Det er 70 prosent mer enn i påsken i fjor, og 240 prosent mer enn i 2013.

– Det var høy trafikk i nettet på visse tider av dagen under Ski-VM i Falun, men under påsken var det høy trafikk hele tiden, sier Bjørn Ivar Moen.

Teknologidirektør Magnus Zetterberg bemerket også at mobilkundene øker bruken sin dramatisk når de nettet oppgraderes fra 3G til 4G:

– Når vi skrur på en ny 4G-sender ser vi at trafikken kommer med en gang.

Les også

Her er den nye TeliaSonera-sjefen:- Vi skal for alvor utfordre Telenor

Les også

Her tester Telenor neste års «skjulte» mobilrevolusjon

Les også

Slik skal TeliaSonera og Tele2 dominere mobil-Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor

Flere artikler

 1. Slik vil Telenor endre måten du ringer på

 2. En helt ny generasjon SMS skal rydde opp i app-rotet

 3. Her setter de verdensrekord i mobilfart

 4. Mobilgiganter stengte GSM-nettet for å gi plass til mer 4G: Det vil ta årevis før Norge følger etter

 5. Åpnet 5G-nettet i Oslo: – Det er jo et produkt som ikke akkurat synes