Akers IT-satsing venter mangedoblet omsetning

IT-selskapet Cognite har begynt å sikre seg flere kunder utenfor Aker-sfæren, som fortsatt er selskapets største eier. Selskapet har rekruttert tidligere ansatte fra Google og forventer en kraftig omsetningsvekst i 2018.

Cognite-sjef John Markus Lervik under selskapets Ignite-konferanse i 2018
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi omsatte for rundt 30 millioner kroner i fjor og endte med et lite underskudd. I år kommer vi til å mangedoble omsetningen og det ser ut som vi får et overskudd også, sier sjefen i IT-selskapet Cognite, John Markus Lervik til E24.

Han leder selskapet som på rekordfart har vokst til å bli en svært viktig del av digitaliseringsarbeidet til oljeselskapet Aker BP, og som har ambisjoner om å bli en viktig global aktør innenfor digitaliseringen av industri.

Selskapets regnskap for 2017 er ikke tilgjengelig i Brønnøysundregistrene ennå.

Både Aker-sjef Øyvind Eriksen og Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik har gjentatte ganger skrytt av både Cognite-teamet og mulighetene de ser i teknologien fremover.

– Den største kunden vår er Aker BP nå, men selskapene utenfor Aker-systemet begynner å bli en betydelig del av virksomheten vår, fortetter han.

Selskapets plattform brukes til å samle, behandle og analysere store mengder data løpende i industrien, for eksempel på oljeplattformer eller skip. Ved å samle data fra alt fra sensorer, pumper, ventilsystemer og rør og gjøre dem løpende tilgjengelig kan ingeniører, skipsmannskap og offshorearbeidere få kontinuerlig data om hvordan alle systemer fungerer og ta beslutninger på eventuelle endringer.

Plattformen kan også brukes til å optimalisere og planlegge vedlikehold og andre typer prosesser.

Cognite-systemet tilpasses slik at det kan forstå og hente data fra sensorer og utstyr fra forskjellige leverandører, og til slutt levere ut data til brukerapplikasjoner. Nettopp det at dataene kontinuerlig oppdateres og er tilgjengelig er selve nøkkelen for å få utnyttet dem, forklarer John Markus Lervik, og drar parallellen til at kroppen også må ha tilgang til oksygen kontinuerlig for ikke å stoppe.

Cognite leverer noen generelle referanseprogrammer til brukere selv, men har hovedfokus på å levere data til andre analyse- og styringsprogrammer.

– Vi nærmer oss nå 100 forskjellige dataprogrammer som kan hente data og kommunisere med Cognite-plattformen.

Selskapet lever av abonnementsinntekter som selskapene betaler for å bruke plattformen, og siden alt drives som en skyløsning, vil en ny funksjon eller fiks for en kunde bli tilgjengelig for alle kundene med en gang.

Les også

Aker om Ghana-utbygging: Produksjonsstart utsettes ikke

Har fristet Google-ansatte til Norge

På halvannet år har Cognite gått fra null til 100 ansatte.

– Ved nyttår var vi rundt 40 stykker. To tredjedeler er programvareutviklere og analytikere, eller «data scientists» som det gjerne kalles, mens resten jobber kommersielt for å bistå kundene våre i digitaliseringsprosessene, sier Lervik om sammensetningen av arbeidsstokken.

– Men vi har faktisk ikke noen som jobber direkte med salg, for folk kommer til oss. Den pågangen av interesse har jeg faktisk aldri opplevd før, fortsetter Lervik som for mange er kjent som en av gründerne i søkeselskapet Fast på slutten av 90-tallet.

Lervik er særlig fornøyd med at selskapet har klart å tiltrekke seg folk fra utlandet, og ikke bare nordmenn som vender snuten hjem, men også amerikanere som har jobbet i Silicon Valley.

– Vi har en del ansatte fra utlandet nå, blant annet tre som kom fra Google, og de er virkelig gode. De flytter jo fra California til Norge, og det handler kanskje litt om Trump, men mye handler nok også om at Norge begynner å seile opp som et attraktivt sted for den kompetansen, sier Cognite-sjefen.

Han tror kombinasjonen av gode datahoder og kunnskapen og erfaringen fra de tradisjonsrike norske næringene vil være en oppskrift for suksess for Norge fremover:

– Ser man på Google og de andre suksessrike bedriftene i Silicon Valley så har de vært flinke til å tiltrekke seg de beste folkene. Så hvis vi klarer dette her i Norge, og kombinerer det med all den kompetansen som vi allerede har innen olje, prosessindustri og shipping, så kan det bli noe helt unikt.

Les også

Microsoft inngår milliardavtale med Equinor: Bygger sine første norske datasentre

Kaprer stadig nye kunder utenfor Aker

Med unntak av sjefens egne aksjer og andre ansatte er det Kjell Inge Røkkes Aker, sammen med Akers oljeselskap Aker BP, som eier 80,88 prosent totalt sett av selskapet. Cognite drives som et uavhengig selskap, men jobber tett med både Aker Solutions og særlig Aker BP.

Cognite og Aker BP benytter blant annet Ivar Aasen-feltet som et utgangspunkt for å utvikle og innføre omfattende løsninger for dataanalyse og forbedringstiltak i driften.

Lervik forteller at de i det siste har signert flere avtaler med andre kunder enn Aker-selskapene, inkludert utstyrsleverandøren Framo og rederikonsernet Wallenius Wilhelmsen. De skal også ha sikret seg et knippe andre avtaler, men Cognite kan ikke gå ut med navnene på disse kundene ennå.

Fra starten var hovedfokuset på olje- og gassbransjen, men nylig har Cognite altså utvidet og har nå også kunder innen shipping og energibransjen.

– Dette er hovedsakelig et spørsmål om strategi fra vår side. Vi ønsker ikke å spre oss for bredt for tidlig, selv om det ikke er mangel på behov der ute. For oss er det altså på mange måter et ressursspørsmål om når vi skal inn i en ny bransje, sier Lervik.

Selv om Kongsberg Digital, General Electric og andre utvikler og selger løsninger for stordatanalyse og produksjonsoptimalisering, så sier Cognite-sjefen at han ikke føler de er konkurrenter, men i økende grad partnere.

– Vi jobber med flere av dem, inkludert Honeywell, GE og Siemens. De er gode på sitt utstyr og systemene som følger med dette, mens våre løsninger ligger på toppen og kobler deres data mot andre data.

– Har dere noen konkurrenter som gjør noe lignende det dere driver med?

– Det er et par selskaper i USA som gjør noe lignende, men de går mer mot andre bransjer, som telekom, samt kraft og utilities. Vi føler egentlig at vi har funnet et svart hull å fylle i verdikjeden, mellom de som leverer utstyr på den ene siden og de som leverer brukerapplikasjoner på den andre, sier Lervik.

– Etterspørselen er mye større enn jeg noen gang drømte om, legger han til.

Les også

DNB vil få inn kunstig intelligens i nettbanken: Inngår samarbeid med gründerbedriften Luca Labs

Ikke designet for datadeling

For at Cognite-systemet skal virke er de avhengige av å få tilgang til alle typer data på oljeplattformen eller den installasjonen systemet skal brukes.

– Opplever dere at det er vanskelig å få tilgang til data fra utstyr som andre bedrifter har levert selv om det står på kundens oljeplattform, for eksempel?

– Jeg vil dele det i to. Noen leverandører prøver eksplisitt å gjøre det vanskelig fordi de selv ønsker å koble utstyret sitt med egne dataapplikasjoner i den andre enden, men det er ikke hovedproblemet, sier Lervik og fortsetter:

– Hovedproblemet er det implisitte, altså at mange av systemene ikke er designet for at man kan hente ut data. Det handler ikke om at leverandøren ikke ønsker det, men om svakheter i mange av kjernesystemene i industrien.

Han peker på at de støtte på denne utfordringen første gang i arbeidet med Aker BP og deres Ivar Aasen-felt, der dataene var i installasjonen, men at de ikke gang sammen og ikke var tilgjengelige i utgangspunktet.

– Nå ser vi at dette ikke bare er et problem innen oljesektoren, men innenfor alle industrier, sier Lervik.

– Hvordan løser dere det?

– Man må lage programvare som effektivt kobler seg på systemene og henter ut dataene. Så må man sørge for at den riktige sensoren er koblet mot det riktige utstyret, den riktige vedlikeholdsloggen og riktig del av 3D-modellen av installasjonen.

– Det er veldig komplisert, men også et viktig problem som vi er sylfokuserte på å løse på en effektiv og skalerbar måte på tvers av ulike industrier. At vi har fått jobbe så tett med Aker BP har i så måte gitt oss en helt unik fordel, legger han til.

Les også

Nå inntar Apple norske høyskoler med eget pensum

Les også

Inntar norsk sokkel med tingenes internett

Les også

– Kanskje den første og største i sitt slag på norsk sokkel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker
 2. Digitalisering
 3. Det norske oljeselskap

Flere artikler

 1. Nå har robothunden «Spot» hatt sin første arbeidsuke offshore

 2. Aker-selskapet Cognite rykker opp i Microsofts eliteliga: – Det er ganske rock’n’roll

 3. Røkke jakter talenter til tek-satsingen Aize: – Vi er villig til å stille med kapitalen som trengs

 4. Betalt innhold

  Røkkes og Lerviks magiske møte med legenden fra Silicon Valley

 5. – Jeg har jo lært begrepet «dugnad»