Telekom

Ice sikret lånepakke: En siste brikke kan trigge aksjen igjen

Mobilselskapet Ice opplevde at finansmarkedene tørket opp under corona, men ledelsen ga ikke opp. Nå er en viktig lånepakke på plass og markedet jubler, men det kan komme nok et aksjebyks om kort tid, spår analytiker.

Konsernsjef Eivind Helgaker (med bjellen) og finansdirektør Henning Karlsrud (foran til venstre for Helgaker) i Ice Group avbildet under selskapets børsnotering i mai i fjor.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Oppdatert: I en tidligere versjon av denne saken ble det oppgitt feil rente på PIK-lånet. Dette er nå korrigert.

– Brikkene begynner å falle på plass, sier konsernsjef Eivind Helgaker i mobilselskapet Ice entusiastisk til E24.

Mandag kom selskapet med nyheten han selv kaller en «stor milepæl»: Selskapet utsteder et nytt konvertibelt lån på opp til 1,2 milliarder.

Det er Ice sine tre største eiere, AI Media Holdings (amerikanske Access Industries), Rasmussengruppen og Bridford Investments, som stiller med de første 650 millionene.

Disse tre sitter på rundt 82 prosent av aksjene i selskapet.

Deretter kan de stille med ytterligere 350 millioner gjennom en opsjon som utløper 21. september. Deretter skal andre aksjonærer få muligheten til å stille med 200 millioner til.

– Med denne gjeldsutstedelsen forventer selskapet å ha en fullfinansiert forretningsplan med tilstrekkelig likviditet til å nå punktet der selskapet når positiv kontantstrøm, uttalte Helgaker i børsmeldingen.

Nyheten ble tatt imot med jubel i aksjemarkedet, som har sendt aksjen opp nær 25 prosent denne uken.

Årsaken til at selskapet ser på dette som en milepæl er at den skal være nok til å få selskapet over overskudd-mållinjen.

Lånet løper i fem år med en rente på åtte prosent (10 prosent ved utsettelse av rentebetalinger). Helgaker sier selskapet er «trygge på at vi har fått konkurransedyktige vilkår».

Les også

Ice nærmer seg 600.000 mobilkunder: Tror driften går i pluss i år

Snart ruller penge-ballen av seg selv

Ice er den tredje største mobilaktøren på det norske markedet. Selskapet bygger opp det tredje landsdekkende mobilnettet og seiler opp som en stadig farligere konkurrent for Telia og Telenor.

Selskapet har de siste fem årene vokst kraftig, men veksten har kostet.

Utbyggingen av et nytt mobilnett, kombinert med salgskampanjer for å skaffe kunder har resultert i store underskudd som eierne har bistått med å dekke gjennom flere kapitalinnsprøytninger, kombinert med opptak av lån.

I august varslet imidlertid Ice at de tror at driften (EBITDA, brutto driftsresultat) vil gå i pluss i år samlet sett.

Selskapet begynner nå å bli stort nok til at de også kan dekke de andre kostnadene utover driften – altså at selskapet er fullfinansiert.

Dette lånet skal holde Ice gående frem til det punktet, bekrefter Ice-sjefen.

Finansdirektør Henning Karlsrud vil ikke si akkurat når det kan skje, men påpeker de viktigste faktorene som vil drive selskapet over i pluss:

– Det som gir effekt på kort sikt er utbygging av eget nett og vi forventer også en mye bedre NRA-avtale fra 1. april med Telia eller Telenor etter den nye Marked 15-reguleringen, sier Karlsrud.

Ice leier i dag nett av Telia der de selv ikke har dekning og jo mer Ice bygger ut dekningen, jo mindre må de betale nettleie til Telia.

Den nasjonale roamingavtalen (NRA) Ice har med Telia utløper i april neste år. Da har Ice valget mellom å fortsette med Telia eller hoppe over til Telenor og med myndighetenes nye regulering av Telenor satser Ice på å forhandle ned prisen.

– På sikt er kundeveksten viktig, fortsetter Karlsrud.

Selskapets mål om inntjening per kunde og kundevekst er de samme som før. Det betyr at de på mellomlang sikt regner med å doble dagens kundemasse og markedsandel fra henholdsvis 600.000 og 10 prosent.

Les også

ESA gir Telenor 1,2 milliarder i bot for misbruk av markedsmakt

– Vil være neste trigger for aksjen

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities mener nyheten er «veldig positivt» for Ice og sier at pakken sikrer at selskapet «ikke trenger ytterligere finansiering på kort sikt».

Hun påpeker at et konvertibelt lån er et alternativ til en emisjon.

– Gjeldssituasjonen har vært et overheng for aksjen og er én av grunnene til vår Nøytral-anbefaling, selv om vi har hatt et høyere kursmål enn dagens aksjekurs, sier Trondsen som har et kursmål på 20 kroner aksjen på Ice.

Det er imidlertid én brikke til som kan falle på plass for Ice, før selskapet er helt fullfinansiert, påpeker Arctic-analytikeren:

– For å få én milliard i lån må Ice få refinansiert PIK-lånet sitt, sier Trondsen.

Det såkalte PIK-lånet (Payment In Kind, journ.anm.) ble gitt av investeringsfondet GoldenTree i 2015 med en rente på 9,9 prosent som stiger til 11,9 prosent fra 1. oktober i år.

Lånebeløpet på 80 millioner dollar ble økt til 82,5 i juni 2019 i henhold til låneavtalen.

PIK er et begrep for en lånetype som gis til bedrifter som anses å ha høy finansiell risiko. Fremfor å betale rentene i kontanter kan bedriften som låner pengene heller legge rentene de skylder på i lånesummen.

På den måten slipper bedriften å bruke av kontantstrømmen sin til renter, men det er også en dyr finansiering. Ice tok opp PIK-lånet da selskapet var i en tidlig oppbyggingsfase og gikk med store underskudd.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities

PIK-lånet har nå vokst fra 82,5 millioner dollar til om lag 130 millioner dollar (717 til 1,14 milliarder kroner med dagens kurs) per utgangen av juni takket være de oppsamlede rentene, opplyser Ices finansdirektør.

Hvis Ice blir enige med GoldenTree om en bedre avtale, skal Ice bruke de 350 millioner kronene i opsjonen på å nedbetale GoldenTree-lånet i bytte mot bedre vilkår.

– Vi har vært i dialog med GoldenTree siden april og diskutert mulige løsninger. Nå ønsker vi å gå til markedet og har gitt en tre uker lang frist til GoldenTree for å komme til en enighet, sier Karlsrud.

Får Ice til dette kan det gi et nytt kurshopp, tror Trondsen i Arctic:

– Dermed vil Ice først være fullfinansiert for fremtidig vekst hvis de får refinansiert PIK-lånene, som vil være neste trigger for aksjen.

Les også

Telia-sjefen vil ha 100.000 kunder på mobilnett-bredbånd

Corona-stopp

Ice var egentlig godt i gang med refinansieringsprosessen på starten av året og hadde hyret inn meglerhuset Morgan Stanley for å undersøke mulighetene i markedet.

Corona sørget imidlertid for at finansmarkedet var i panikkmodus og prosessen ble satt på vent.

Utover våren igjen plukket man opp tråden igjen. Selskapet endte med gå for en pakke der de tre største eierne altså stiller opp, med mulighet for at andre aksjonærer også kan tegne seg.

– Eierne er veldig støttende og tror veldig på den posisjonen vi har tatt i markedet, sier Helgaker.

– Vurderte dere å heller hente friske penger i en emisjon fremfor et lån?

– Vi vurderte selvfølgelig det også. Vi har vært i dialog med flere mulige långivere og har fått «benchmarket» hvilke vilkår vi kunne få gjennom ekstern finansiering, sier Karlsrud.

Han og Helgaker påpeker at de får bedre rente på lånet ved å ta et lån som kan konverteres til aksjer.

– Vi vurderte at vi var bedre tjent med å tilby et konvertibelt lån som kan konverteres til aksjer med en premie på 37 prosent en gang i fremtiden, enn å hente penger i en emisjon med rabatt på dagens kurs i dag, sier Karlsrud.

Les også

Mobilselskapet Talkmore satser på strøm: – Kan bli en betydelig inntektskilde

– Har investorenes appetitt for telekom endret seg etter corona?

– I finansmarkedet var det helt tørke i en periode, men krisen har også vist den avhengigheten og viktigheten det er å ha god infrastruktur. At vi nå har tre store spillere i det norske mobilmarkedet er viktig, også for norske myndigheter, sier Helgaker.

– Planlegger dere å refinansiere gjelden deres i årene som kommer, hvis dere da kan vise til overskudd og mindre risiko?

– Det er planen. Vi har låneforfall i 2021, april 2022 og i april 2023. Vi forventer at vi med utviklingen av selskapet der vi får større sikkerhet i bunn og mer robusthet skal kunne få betydelig bedre vilkår i fremtiden, sier finansdirektøren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Telekom
 3. Ice
 4. Ice Group
 5. Henriette Trondsen
 6. Mobilnett
 7. Arctic Securities

Flere artikler

 1. Ice-sjefen tar sats mot 2021: Sparer stort på nettleien og vil åpne nye butikker

 2. Ice med milepæl i 2020: Snudde driften til pluss for første gang

 3. Mobilselskapet Ice resultat andre kvartal 2020

 4. Mobilselskapet Nortel har så vidt fylt ett år: Nå vil de på børs

 5. Telenor og Telia kan realisere milliardverdier ved tårnsalg: – Kan vel trygt si at interessen er veldig sterk