Ellevilt bitcoin-døgn: Steg 7.350 kroner på 18 timer

Torsdag morgen var bitcoinkursen rundt 4.900 dollar, deretter startet et rekordrush uten like.

VEKST: Bitcoin nådde nye høyder natt til fredag, bare to uker før en ny splitt kan finne sted.

Foto: Roslan Rahman AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Natt til fredag, nærmere bestemt 02.47 traff bitcoin sin foreløpige topp på 5855,20 dollar, etter en oppgang på rundt 930 dollar.

Dermed ble det en av kryptovalutaens mest elleville døgn noen sinne. Var man så heldig at man traff på kjøp og salg, kunne man hentet inn over 7350 kroner på 18 timer.

Analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics har skrevet en masteroppgave i bitcoin og omtales ofte som Norges største bitcoin-ekspert, han sier det ikke virker som det er en spesiell hendelse som står bak torsdagens voldsomme vekst.

– Det ser ut som at det er flere underliggende trender som står bak veksten vi nå har sett, sier Bull Jenssen til E24.

Han trekker frem at over halvparten av handelen kommer fra japanske yen, hvor kursutviklingen har gitt en oppside den senere tiden.

– I tillegg er det ventet en ny splitt i november som kan bli verdiøkende, men det er jo ingenting ved dette som er noe nytt i går, så dette er sannsynligvis en spontan utvikling etter man brøt gjennom den psykologiske grensen på 5.000, forklarer Bull Jenssen.

Les også

Ble overtalt til å kjøpe åtte bitcoin - tjente 220.000

Etter toppen natt til fredag, falt den noe gjennom morgenen, men har igjen startet oppgangen. Klokken 11.00 fredag selges en bitcoin for 5.680 dollar.

minE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over de 100 mest populære kryptovalutaene.

Lurer du på hvor mye bitcoin er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Oppgang siste måned

Den elleville dagen kommer etter en heftig måned. Etter et bunnpunkt 15. september på 2.958 dollar har kursen steget jevnt. Dersom noen var så smart å kjøpte en bitcoin da og solgte den natt til fredag, har man hentet inn en solid ekstra månedslønn på 22.644 kroner.

Bull Jenssen mener reguleringen som skjer verden over er en av årsakene til den siste månedens vekst.

Analytiker i Menon Economics, Torbjørn Bull Jenssen

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

– Sakte men sikkert kommer mer regulering på plass. Også er kryptovaluta blitt litt mer mainstream i det siste, som nok fører til noe av oppgangen, forklarer han.

Han sier frykten for strengere regulering ligger i bunn, men at det så langt har gått bra.

– Man har sett en kraftig vekst siden før årsskiftet, og når det har gått bra uten noen stor skandale, gjør det nok at folk kommer til, sier Bull Jenssen.

Coinbase, som er en av verdens største børsene for kjøp og salg av bitcoin, har åpnet for vanlige folk på en måte som gjør at man tilnærmet kan daytrade i bitcoin, forklarer Bull Jenssen som mener det har både fordeler og ulemper.

– Det er bra fordi det gjør valutaen mer likvid, men samtidig er det jo skummelt. Spesielt skummelt for de som hopper på uten å forstå hva det er de holder på med, forklarer Bull Jenssen.

Venter ny splitt

I starten av november vil etter alt og dømme bitcoin igjen splittes. Sist gang dette skjedde, var i starten av september hvor den såkalte bitcoin cash så dagens lys. Bull Jenssen sier det er svært usannsynlig at det ikke blir en splitt, men mener at støtten til splitten er i fritt fall.

Les også

Vipps-utfordrer lanserer i Norge: Vil satse på kryptovaluta-handel

– Jeg har ingen tro på at det vil være to bitcoinversjoner som kan være like store. Blir de jevnstore, kan det skape mye usikkerhet spesielt for nettsteder og andre som tar seg betalt i bitcoin, forklarer han.

Årsaken til splitten ligger i den samme problematikken som sist, der miljøet som har utviklet bitcoin, er veldig opptatt av at utviklingen skal inneha bakoverkompatibilitet.

– Man ønsker å oppgradere ved å gjøre blokkene større, og det vil innebære et brudd med kompatibilitet bakover. Endel aktører ønsker dette, samtidig er de som har utviklet programvaren, motstander av dette, sier Bull Jenssen.

Han mener det er en oppfatning i markedet om at en splitt er bra, etter splitten som skapte bitcoin cash ble verdiøkende, men melder samtidig et lite varsko til de som ikke er betenkt til en ny splitt.

– En splitt i bitcoin er som en splitt i hvilket som helst aksjeselskap. Dersom du skiller ut en del som jobber med noe spesielt fra et stort og lite produktivt selskap, kan du få to noe mindre selskaper som blir mer produktive dersom de er forskjellige fra hverandre, to hester løper raskere enn en.

Les også

Droppet ut av skolen som 17-åring – grunnla kryptovaluta verdt 13,5 milliarder

– Så er det slik at dersom de to selskapene, eller to valutaene i dette tilfellet blir for lik å jobber med det samme, kan man få en situasjon hvor hestene løper i beina på hverandre, forklarer Bull Jenssen.

Bull Jenssen har et råd til norske bitcoineiere i forkant av splitten: Sitt i ro.

– Om du eier bitcoin i Norge, og har kontroll over kontoen dine bitcoin ligger på, så du bestemmer selv om du ønsker bitcoin eller en eventuell ny bitcoin, så anbefaler jeg å vente litt å se. Man vil ikke miste pengene sine, forklarer Bull Jenssen.

Bankene er splittet

I september gikk Jamie Dimon ut å kalte bitcoin for svindel, i et intervju med CNBC i slutten av september brukte Dimon tid på å utdype kritikken.

– Dette skaper noe ut av ingenting, som for meg er null verdt, sa Dimon til CNBC.

Torsdag kontret JP Morgans finansdirektør Marianne Lake tilbake Dimons utspill.

– Vi er veldig åpne for potensiale som i fremtiden finnes i digitale valutaer som er skikkelig kontrollert og regulert, sa Lake under en telefonkonferanse med journalister, ifølge Reuters.

Dimon på sin side måtte le når han fikk spørsmålet.

– Jeg ønsker ikke å snakke noe mer om bitcoin, sa Dimon.

De siste ukene har både Morgan Stanley og Goldman Sachs sagt at de vil vurdere å investere i kryptovaluta over tid.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
  2. Digital valuta

Flere artikler

  1. Bitcoin større enn amerikanske storbanker

  2. Doblet seg på 19 dager: Nå er bitcoin verdt over 20.000 dollar

  3. Bitcoin fyller ni år i dag – sjekk den elleville utviklingen

  4. Nå koster én bitcoin over 100.000 kroner

  5. – Nå kan de skyhøye prisene forsvares