Samsung-sjef om tilbakekalling av telefoner: – Kostnadene vil bli hjerteskjærende

Samsung vil ikke gå ut med hvor mye tilbakekallingen av deres nye flaggskipmodell vil koste, men avslører at det vil bli et betydelig økonomisk nederlag.

BRANNFARLIG: Fredag ble det kjent at Samsung trekker tilbake flaggskipsmodellen Galaxy Note 7, på grunn av rapporterte tilfeller av eksplosjoner.
Publisert: Publisert:

– Jeg kan ikke kommentere hvor mye denne kostnaden vil bli, men det er hjerteskjærende hvor stort tallet vil bli, sier Samsung-sjef Koh Dong-Jin under en pressekonferanse, ifølge Reuters.

Torsdag ble det kjent at Samsung tilbakekaller flaggskipsmodellen Galaxy Note 7 etter eksplosjonsfare.

CNN omtaler tilbakekallingen av deres flaggskipsmodell som et pinlig tilbakesteg for elektronikkprodusenten. Modellen ble lansert for bare én måned siden.

Samsung skal ha fått inn meldinger om at den ferske modellen tar fyr og eksploderer.

Samsung bekrefter til CNN at de har avdekket problemer med batteriene. De forteller at de vil erstatte alle Note 7 telefoner med nye telefoner uavhengig av når de er kjøpt.

Samsung sier selv de har solgt rundt 2,5 millioner av telefonene. Analysebyrået Nomure anslår at over en million har blitt solgt til sluttforbruker.

Investorer solgte Samsung-aksjer etter kunngjøringen torsdag, og strippet selskapets markedsverdu med rundt syv millioner dollar, ifølge Reuters. Sentimentet hentet seg dog noe inn igjen fredag.

Les også

Smarttelefonsalg gir økt overskudd for Samsung

Analysebyrå: Fem milliarder dollar

Analysefirmaet Strategy Analysts anslår at den kombinerte kostnaden for tilbakekallingen og tapt salg vil skrelle fem milliarder dollar fra Samsungs smarttelefoninntekter, og redusere profittmargnen med 1,5 prosent, skriver Reuters.

Størrelsen på tilbakekallingen er enestående for Samsung, som er kjent for kvalitet i produksjonen, ifølge analytikerne. Selv om tilbakekallinger i smarttelefonindustrien hender, også for rivalen Apple, er problemets natur for Galaxy Note 7 et betydelig slag mot Samsungs rykte, mener de.

– Sterk omdømmeeffekt

Analytiker Håvard Nilsson i Carnegie.

Analytiker Håvard Nilsson i Carnegie følger teleselskapene tett, men ønsker ikke å spekulere i hvor mye tilbakekallingen vil koste for Samsung.

– For å kunne gjøre det, må man ta en rekke forutsetninger som sannsynligvis ikke stemmer 100 prosent. Men det er ingen tvil om at dette er store penger og vil gi utslag. Det virker som de skal trekke tilbake alle disse telefonene som er lansert hittil og utsetter lansering i andre land.

– Jeg tror likevel dette ikke vil være et enormt nederlag for Samsung økonomisk, spesielt fordi de ikke har hatt verdenslansering av denne telefonen ennå. Det kan dog ha en omdømmeeffekt.

Samsung har de siste årene gjort det svært bra, ifølge Nilsson.

– De kom med Galaxy S7 tidligere i år, og har uten tvil økt markedsandelen. Likevel får de sterk konkurranse fra kinesiske merker som Huawei og Oppo. Samtidig har Apple slitt i Asia.

Les også

7. september er datoen alle Apple-fans venter på

– Kan bli lettere for Apple å lansere

Til uken lanserer Apple sin nye iPhone 7.

– Det er litt uheldig timing for Samsung, og man kan spekulere i at det blir enda lettere for Apple å lansere, sier Nilsson.

I kjent stil røper Apple ingenting, men de tre siste årene har ny iPhone blitt lansert i september. En ny modell er derfor ventet av «alle».

Det er forventet at forhåndsbestillingen av iPhone 7 vil åpne to dager senere, og at salget vil starte den 16. september.

En ny innertier vil komme godt med for IT-giganten, som opplever sviktende salg av både iPhone, iPad og Mac.

Les også

Samsung latterliggjør iPhone uten hodetelefon

Trekker frem en større utfordring

Ifølge bransjeanalytiker Bengt Nordstrøm ved Northstream i Sverige, var Galaxy Note 7 en betydelig forbedring for Samsung.

– Samsung har hatt en kvalitetsmessig fallende trend i flere år, og lidd under dette. Men da Galaxy 7 kom, endret dette seg. Det er et produkt som har gjort at Samsung har forbedret ryktet sitt, og man ser også tydelige resultater i deres rapportering som viser en forbedring, sier Nordstrøm til E24.

Han ønsker ikke å kvantifisere kostnadene, men er ikke i tvil om at det vil ramme hardt.

– Dette er veldig negativt for Samsung, først og fremst på grunn av at omdømmet deres vil svekkes. Men finansielt vil ikke denne tilbakekallingen slå ekstremt sterkt inn, tror jeg.

En annen utfordring, som vil bli vel så tøff, er at hele Android-segmentet blir stadig mer konkurranseutsatt, mener Nordstrøm.

– Det kommer stadig flere kinesiske leverandører underfra, som bygger veldig gode telefoner, til en mye lavere prios. Den store utfordringen for Samsung blir å måte denne konkurransen fremover.

Les også

Samsung tilbakekaller Galaxy Note 7 etter eksplosjonsfare

Les også

– Den har lydplugg. Jeg bare nevner det

Les også

Smarttelefonsalg gir økt overskudd for Samsung

Publisert:

Her kan du lese mer om