Det offentlige trenger IT-kompetanse, men IT-studentene får ikke sommerjobb

Offentlig sektor er nesten helt fraværende i rekrutteringskanalene, sier NITOs studentleder.

JOBB: IT-studenter sier at de ikke ser offentlig sektor på rekrutteringsarenaene. Illustrasjonsfoto.

Therese Alice Sanne
  • Sigrid Moe
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Kommuner og helseforetak må gjøre seg mer synlige for studentene, slik at de faktisk vet at det finnes muligheter for interessante jobber der, sier Steinar Pedersen, leder for NITO Studentene.

Les også

Fikk drømmejobben etter Linkedin-melding

- Da er tilbud om sommerjobb det første skritt på vegen, mener Pedersen - som forteller at offentlig sektor nesten er fraværende på rekrutteringsarenaene, som karrieredager og sommerjobbinntak.

ENIG: Statssekretær Paul Chaffey i kommunal og moderniseringsdepartementet.

Han forteller at flere studenter ikke vet hva det vil innebære i ta en jobb i det offentlige.

For sakte

Offentlig sektor gjennomfører for tiden et stort digitalt løft. Den nye regjeringen har nevnt digitalisering og bedre IKT-løsninger i det offentlige som et satsningsområde.

Fra høsten skal blant annet digital postkasse på plass, og det blir hovedregel at post til innbyggere og bedrifter fra kommune og stat skal sendes digitalt.

VIL HA ENDRING: Steinar Pedersen og NITO Studentene.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener at digitaliseringen skjer for sakte.

- Digitalisering av offentlige tjenester er verdifullt for innbyggere, næringsliv og medarbeidere. Dette arbeidet går for sakte. Nå øker vi tempo og vi forventer resultater, skriver Sanner i en fersk kronikk.

Statssekretær Paul Chaffey (H) understreker at departementet mener det vil bli viktig å få tak i de beste folkene fremover.

- Vi skal ikke ta det for gitt at vi alltid vil klare å dekke behovet for kompetente folk, spesielt i teknologifagene, derfor er det svært viktig at vi er til stedet på rekrutteringsarrangementer, sier Chaffey til E24.

Les også

- Vi kan ende opp med tre digitale postkasser hver

Chaffey ser også for seg at noe av kritikken fra Pedersen kan stemme, men peker på at deler av offentlig sektor har blitt bedre på dette.

- Per dags dato mangler vi ikke folk innenfor denne sektoren, men det handler om at det er viktig å skaffe denne kompetansen også på lang sikt, sier Chaffey til E24.

HARD KONKURRANSE: Difi-direktør Ingelin Killengreen.

Helge Mikalsen

- Jeg tror ikke offentlig sektor har utviklet den tradisjonen om å delta på slike rekrutteringsarrangementer som privat sektor har, men jeg tror vi er i ferd med å bli bedre, fortsetter han.

Jobbe for kompetansen

På tross av digitaliseringsløftet er det også få IKT-studenter som ønsker å jobbe i det offentlige, ifølge en undersøkelse som NITO har gjennomført blant studentene de representerer.

Den viser blant annet at bare 3,6 prosent av IKT-studentene ønsker å jobbe i kommunal sektor, og tallet er enda mindre for helsesektoren, der bare 1,2 prosent ønsker å jobbe.

– Hvis kommunene og helsesektoren skal klare de oppgraderingene og fremstøtene de jobber med, kan de ikke bare stå og se på at de IT-utdannede går til andre arbeidstakere, sier Steinar Pedersen, leder for NITO Studentene.

- Her må de statlige og kommunale instansene opp på tå hev, og jobbe for kompetansen de trenger.

Trenger folk

Under digitaliseringskonferansen i forrige uke sa blant annet Difi-direktør Ingelin Killengreen at det offentlige trenger mer IT-kompetanse.

- Vi opplever ikke mangel på søkere med IT-kompetanse. Men det er alltid en utfordring å få tak i de aller beste. Der er konkurransen knallhard, sier Killengreen til E24.

OVERRASKET: Heidi Arnesen Austlid ved IKT Norge sier at offentlig sektor burde være de første som prøver å få tak i studentenes digitale kompetanse.

Hun er enig med Pedersen om at løsningen på dette blant annet er å være tilstede på rekrutteringsarrangementer og på skolene. Videre melder hun at Difi i år har ansatt ni studenter for sommerjobb i Leikanger. Studentene skal jobbe med prosjektet DifiCamp som skal utvikle nye tjenester for offentlige sektor.

Gjennom DifiCam har det i løpet av 5 år vore 58 studentar i sommarjobb. Av desse har 6 studentar fått jobb i Difi.

- Vi må bli enda bedre til å nå ut med dette budskapet til de beste kandidatene og vise dem hvor attraktivt det er å jobbe med IT i staten, sier Killengreen.

Hun avviser at Difi sliter med å få tak i IT-talenter, men at det er svært hard kamp om de beste.

- På samme måte som for næringslivet merker vi at det er mangel på it-kompetanse og det er hard kamp om talentene, fortsetter Killengreen.

Sommerjobber

IKT-studentene har dårligst tilgang på sommerjobber blant alle fagretninger som er representert i NITOs studentundersøkelse. Hele 36 prosent sier at de ikke har tilgang på sommerjobb. Blant de som har sommerjobb, sier over halvparten (54 %) at denne ikke er relevant for utdanningen.

Heidi Austlid, direktør for myndighetskontakt i IKT Norge, er overrasket over at det offentlige ikke kjenner sin besøkelsestid. Hun tror at offentlig sektor går glipp av mye verdifull kompetanse.

- Det er helt vanvittig når man tenker på de store digitaliseringsambisjonene. Offentlig sektor burde være de første som gir sommerjobb og praksisplass og åpne for studentoppgaver. Studentene er unge, sultne og har teknisk kompetanse, sier Austlid til E24.

Det er varslet stor mangel på IKT-kompetanse i næringen fremover.

- Vi vil gjerne ha dem med oss, men digitaliserings- og effektiviseringsprosjektene over alt krever at det er masse god IKT-kompetanse i alle organisasjoner, sier Austlid.

Les også:

- Mange kommer til å miste jobbenOljenæringen spår investeringer under 200 milliarder neste årJ.P. Morgan kan komme til å kutte i både stillinger og bonuser120 bryggeriansatte sies opp hos E.C. Dahls200 arbeidsplasser i Aker Solutions står i fareSlik sikrer du deg drømmejobben etter studieneDerfor bør du studere i utlandet- Reiser til Singapore for gründerdrømmenFlere på trygd og færre i jobb etter Nav-reformen

Publisert:

Flere artikler

  1. - Vi kan ende opp med tre digitale postkasser hver

  2. Steffen Sutorius blir ny Difi-direktør

  3. En digital drøm om forvaltningen

  4. Blir i jobben litt til

  5. En av tre svarer at de ikke har nok IT-kompetanse: – Det haster