Telia kaprer flere bedriftskunder: Forbereder norsk 5G-lansering

Telia er nå i full gang med å gjøre seg klare for å lansere 5G i Norge og Lillestrøm blir først ut. Samtidig må den nye Norgessjefen stoppe kundefallet i privatmarkedet på mobil.

Stein-Erik Vellan tok i desember over som sjef i Telia Norge.
Publisert: Publisert:

Med en liten omsetningsvekst til 3,51 milliarder kroner, en (justert) driftsmargin som har hoppet fra 37,1 til 40,7 prosent og et brutto resultat (EBITDA) som har steget 148 millioner til 1,43 milliarder fra året før, har Stein-Erik Vellan fått en ganske fin start på det nye året.

Den ferske Telia Norge-sjefen startet i jobben i desember etter å ha ledet Telias finske virksomhet.

Nå skal han videreføre forgjenger Abraham Foss’ arbeid med å slå sammen Get og Telia Norge, i tillegg til å svi av milliardbeløp på 5G-utbyggingen de neste årene.

Selv om hovedtallene er positive, mangler det ikke på utfordringer å håndtere for Vellan fremover.

– 2019 var et begivenhetsrikt og bra år for Telia Norge hvor vi har kommet langt på reisen med å bygge et nytt selskap etter sammenslåingen med Get TDC. Vi har nådd mange nye milepæler, og tatt flere steg i riktig retning for å gjøre våre kunders reise med oss enda bedre, sier Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge.

– Den viktigste strategiske beslutningen vi tok handler om vårt løfte til våre kunder og samfunnet om å bygge ut et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Vi er godt i gang i Lillestrøm og ser frem til å åpne 5G-nettet kommersielt senere i år, fortetter han.

Les også

Telenor varsler utbyttedryss på 12,4 milliarder

Les også

Lillestrøm blir Telias første 5G-by

Mister privatkunder – vokser i bedrift

Det var TV- og bredbåndsmarkedet som bidro til inntektsveksten i Telia i fjerde kvartal. I mobilmarkedet endte inntektene svakt ned.

Kvartalsrapporten fra Telia, som kom tidligere denne uken, viser at selskapet mistet 15.000 abonnementskunder i fjerde kvartal og 19.000 kontantkortkunder.

At antallet kontantkortkunder faller er ingen overraskelse, da dette er en trend som har pågått over lang tid i hele bransjen.

At antallet abonnementskunder i mobilmarkedet faller er også en utvikling som Telia har slitt med i Norge over tid, men bak tallene ligger det en todelt utvikling. For selskapet vokser i bedriftsmarkedet.

Selskapet opplyser til E24 at antallet bedriftskunder på mobil vokste hvert eneste kvartal i fjor og at de totalt hadde en vekst på 11 prosent i 2019.

Telia har satset offensivt på bedriftsmarkedet etter at de kjøpte både Phonero og TDC (via Get).

Hvor mange kunder det er snakk om vil selskapet ikke opplyse, men Telia har sikret seg en rekke storkontrakter den siste tiden, inkludert flere offentlige aktører.

Les også

Telenor Norge splittes opp: Flytter mobilmastene over i nytt selskap

At Telia sliter i privatmarkedet skyldes flere faktorer, men selskapet sitter i en posisjon der de konkurrerer mot Telenor i premiumsegmentet i den ene enden, og mot alle lavprisaktørene og andre konkurrenter i den andre enden.

«Inntektspresset ble ikke oppveid av lavere kostnader», konkluderer Telia-konsernet i sin presentasjon onsdag i denne uken.

Samtidig fikk selskapet et løft på tampen av året. Introduksjonen av «Telia X lines»-pakken som supplerer «fri data»-tilbudet «Telia X» bidro nemlig til å rekruttere flere mobilkunder i privatmarkedet i julehandelen.

«Det resulterte i den beste nettoøkningen i desember i privatabonnement-segmentet siden 2015», skriver Telia.

– For hele året sett under ett leverer vi solide tall, men underliggende er både inntektssiden og resultatsiden påvirket av en reduksjon i kundebasen på mobil. Samtidig ser vi en liten ARPU-vekst gjennom året og en fin utvikling på bredbåndssiden, sier Vellan, i meldingen.

Han peker på at økt mobildatabruk, kostnadskontroll og synergier fra sammenslåingen med Get bidrar til resultatene.

– Vi ser optimistisk på 2020, og gleder oss til å utfordre og lansere nye og innovative produkter og tjenester på tvers av teknologier og plattformer.

Les også

Finland klar som første Telenor-land med 5G

Bedre enn ventet fra konsernet

Telia-konsernet økte omsetningen fra 22,21 til 22,84 milliarder svenske kroner i fjerde kvartal, målt mot samme periode i fjor.

Justert brutto driftsresultat (just. EBITDA) steg fra 6,68 til 7,91 milliarder kroner, mens resultat etter skatt økte fra −1,57 til 1,37 milliarder.

Det var i forkant ventet at Telia-konsernet ville levere en omsetning på 22,68 milliarder svenske kroner, et justert resultat (adj. EBITDA) på 7,71 milliarder og et resultat etter skatt på 2,38 milliarder.

Selskapet overgikk dermed forventningene på inntekt og brutto resultat, men lå under når det gjelder resultat etter skatt.

Les også

Sterkere resultat enn ventet fra Telia

Publisert: