MAKTKAMPEN I MEDIENE: Vil slå sammen Edda Media og A-pressen

Prislappen kan falle ned mot 3,2 mrd. på grunn av nedturen i økonomien, erfarer Aftenposten.

Publisert:

A-pressen feiret sitt 60 årsjubileum i Bergen i går kveld, med utallige direktører og redaktører i flere mediehus til stede. Praten gikk utvilsomt om meldingen om at A-pressens to hovedeiere - LO og Telenor - begge har sagt ja til et fremstøt fra A-pressen overfor Edda Media.

Sentrale kilder både i Edda Media og A-pressen hilser en eventuell sammenslåing velkommen.

Tidligere anslag om en prislapp på bortimot fire milliarder for Edda er trolig nedjustert, fordi de økonomiske tider blir svakere for norske aviser. Enkelte anslag går ut på at prislappen for Edda Media kan falle ned mot tre milliarder.

Edda-kilder stiller dessuten krav om at den politiske formålsparagrafen i A-pressen blir fjernet. En rekke av Eddas lokalaviser har tradisjonelt tilhørt den borgerlige pressen.

Begge selskaper understreker at konkrete forhandlinger med eierselskapet Mecoms David Montgomery gjenstår.

Gevinstene

De såkalte synergieffektene er betydelige. Virkningene av å samkjøre markedsføring, annonsesalg, trykk og distribusjon vil trolig gi et tresifret millionbeløp ekstra på bunnlinjen i den løpende driften. Den redaksjonelle verdien blir mindre fordi begge avishus driver lokalaviser som i liten grad utveksler stoff med hverandre.

Men en sammenslåing vil gi muskler til å satse tyngre enn før på Internett og digitale medier, sier en kilde i Edda.

Et oppkjøp kan strande på David Montgomery, som vil selge Edda så dyrt som mulig.

Kilder både i Edda og A-pressen sier dessuten at de ønsker en samlet løsning, slik at oppsplitting og salg av enkelte aviser kan unngås.

Giskes bord

En sammenslåing kan dermed ende på kulturminister Trond Giskes bord. Han har tidligere gitt positive signaler om å styrke det norske eierskapet i mediene.

Medietilsynet må ta stilling til fusjonen fordi konsernenes lokalaviser dominerer blant annet i Østfold, Grenland-området og på Nordvestlandet, ifølge områdesjef Gudbrand Guthus.

Flere saker på E24

Publisert: