Tesla skrur opp prisene

Over natten har alle Tesla-modellene blitt opp mot 10 prosent dyrere.

MODEL S: Tesla har hatt suksess med sine elbiler i Norge. Nå blir de dyrere.

Benoit Tessier
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

På Teslas norske hjemmeside kan man nå lese at kontantprisene har økt til henholdsvis 530.300 kroner, 589.500 kroner og 749.200 kroner.

Mens 60-modellen har fått en oppjustering på cirka 8,5 prosent, har 85- og P85D-modellene økt med cirka 9,5 prosent, har Hegnar regnet seg frem til. De omtalte saken først.

Teslas skandinaviske talsmann Esben Pedersen bekrefter overfor E24 at prisene er satt opp.

- De billigste er satt opp litt mindre enn de dyreste modellene. Men alle prisøkningene er mindre enn 10 prosent, sier Pedersen.

Les også

Tesla-aksjen på laveste nivå på syv måneder

Skylder på valuta

Han forklarer at denne prisøkningen skyldes endringer i valutakursen.

- Men det er ikke utviklingene den siste uken som fører til dette. Forrige gang prisene i Norge ble justert på grunn av valutakurser var i november 2013, sier Pedersen.

Siden den gang har dollaren blitt over 20 prosent dyrere for oss nordmenn.

Ifølge Pedersen gjelder prisøkningen fra og med i dag.

- De som har signert en kjøpskontrakt og betalt sitt depositum trenger ikke bekymre seg over dette, sier Pedersen.

Endringer i valutakursene førte til endringer i Teslas priser i store deler av Europa i november, men da ble prisene i Norge ikke rørt.

Les også

Kronen svekkes: Dette er tallet alle frykter i valutamarkedet

Kronen gjør import dyrere

Når den norske kronen svekker seg vil det føre til at importerte varer kan komme til å stige i pris i Norge.

Men ofte kan det ta noe tid fra endringen i valutakursen faktisk skjer til prisene i Norge går opp. Det kan dels ha sammenheng med at importørene har avtalt eller valutasikret sine innkjøpskontrakter i norske kroner, eller ved at konkurransesituasjonen i Norge gjør det vanskelig for importøren å øke prisen uten å miste markedsandeler.

For Teslas del vil det være vanskelig å skyve hele effekten av den sterke dollaren over på kundene i Norge fordi de konkurrerer med bilprodusenter i Europa og Japan hvor valutakursutviklingen har vært langt svakere.

Tesla har blitt en meget populær bilmodell i Norge for de som ønsker å kjøre elektrisk drevne biler. Elektrisk drevne biler nyter i Norge godt av at de inntil videre er fritatt for bilavgifter og merverdiavgift ved innkjøp.

Eierne av elektrisk drevne biler nyter for tiden også godt av redusert årsavgift, fritak for bompenger på offentlige veier og at de kan kjøre i kollektivfeltene, for nå nevne noe.

Etterhvert har imidlertid andre produsenter, fremfor alt Volkswagen, fått et bedre grep på markedet for elektrisk drevne biler.

Dyrere medisiner

Kronekursen var lenge svært sterk, men har i snart to år utviklet seg svakt.

E24 har sammenlignet importtall for de ti første månedene i 2014 med samme periode i 2013, for å se hva effekten på kronefallet er. For å justere for mengde, er også vekt tatt med i beregningen.

Ifølge E24s beregninger importerte vi tilnærmet samme mengde møbler de ti første månedene i år som i fjor. Penger brukt på import av møbler, har samtidig steget med 8,9 prosent.

For varegruppen drikkevarer har den totale mengden falt med 3 prosent, mens penger brukt har økt med 10,4 prosent.

Forrige gang det var en lignende situasjon var under finanskrisen, hvor kronen svekket seg kraftig, før den styrket seg forholdsvis raskt igjen. Blir kronen værende like svak fremover, vil prisene stige enda mer.

Norge importerer mesteparten av medisiner og legemidler. Der har prisstigningen vært 8 prosent det siste året. En stor del av dette kan tilskrives kronefallet.

Les også:

Flere artikler

  1. Disse varene blir dyrere når kronen svekker seg

  2. Tesla: – Svakere krone gir ikke dyrere biler – på kort sikt

  3. Disse varene blir dyrere i 2016

  4. Annonsørinnhold

  5. Rekordsvak krone skviser handelsbedrifter: – Valutaen er en kjempeutfordring

  6. Tesla-aksjen på laveste nivå på syv måneder