Årets familieekspress

Porsche Macan Turbo løfter den mellomstore SUVen til ett nytt nivå. Se video over.

Publisert: Publisert:

I sommer kjørte vi Porsche Macan med en dieselmotor på 211 hestekrefter. Da satt vi igjen med inntrykket av at det er en veldig god mellomstor SUV, men at motoren med fordel kunne vært større. Med den motoren fikk man bare en bitte liten smak av potensialet i bilen.

Nå har vi fått testet den mer skikkelig. Bilen her er nemlig Macan Turbo, og her snakker vi ordentlig motorisering. 400 hestekrefter hentet ut av en sekssylindret bensinmotor på 3,6 liter. I tillegg har den et voksent dreiemoment på 550 newtonmeter som slår inn fra 1350 omdreininger per minutt.

Se billedserie nederst i saken

Som familiebil er den plutselig inne i samme territorium som BMW M3. Faktisk er den raskere ut av startblokkene og opp til rundt 50 enn M3, godt hjulpet av firehjulstrekket. Vi snakker altså om en seriøst sprek sak. Null til hundre går unna på 4,8 sekunder.

EGEN SJANGER: 400 hestekrefter er det ingen andre SUVer i samme størrelse som kan matche.

Porsche har snakket om at Macan nærmest er som en sportsbil å betrakte, det er den ikke. Sportsbiler er sjeldent 1,9 tonn tunge og 162 høye, og det er det grunn til. Men som en SUV er den nærmest i en egen klasse når det gjelder kjøreegenskaper.

Balanse

Styringen er superpresis og med mer følelse enn i noen annen SUV vi har kjørt. Man sitter også lavere enn det man er vant til i en slik bil. Følelsen er mer at man kjører en seriøst kvikk kompaktbil. Porsche har vasket vekk mye av det negative med en SUV, og den skjuler sin faktiske størrelse når man kjører den på en svingete vei.

Mer bilstoff på E24 BIL

PDK-girkassen er superkvikk og med maks effekt på 6000 omdreininger kan man nesten kjøre den som en sportsbil. Det er ikke til å komme ifra at det er en del masse man skal presse rundt svingen, men balansen er så god og sideveisbevegelsen så liten at det er få stasjonsvogner som kan matche den her.

KONTROLL: Til tross for at Macan Turbo veier nærmere to tonn er en den svært lettbent.

Firehjulstrekket er i utgangspunktet bakhjulsbasert, og tar man av litt av de elektroniske hjelpemidlene er det fullt mulig å dra en sladd, noe som ikke er på menyen til andre mellomstore SUVer.

Tøysete

Bilen her er en tidlig-produksjonsutgave, noe som gjorde at den manglet Sport+ settingen. Altså den aller råeste innstillingen, det betyr trolig at den har det i seg å være enda mer spisset og sportslig. Samtidig må det sies det ikke var noe savn under turene vi hadde. Det som manglet, og som kommer med Sport+-funksjonen, er et eksosanlegg med mer lyd, noe som hadde vært kult. For det er en temmelig heftig lyd i motoren, som ikke helt slapp til i bilen vi prøvde.

At en Macan Turbo egentlig er en fullstendig tøysete bil, er det samtidig ikke noe tvil om. Med utstyr er man fort oppe i 1,5 millioner kroner, for en mellomstor familie-SUV, noe som er en smule hinsides. I sitt segment har den da heller ingen rene konkurrenter. BMW X3 og Audi Q5 leveres med maks 313 hestekrefter. Den nærmeste av de ikke altfor store SUVene i ytelse er faktisk Mercedes-Benz GLA 45 AMG med 360 hestekrefter, men den har ikke de samme ekstreme kjøreegenskapene, og er en betydelig mindre bil.

Macan Turbo er et veldig bra kjøp for dem der ute som drømmer om en sportsbil, men som, etter en realitetssjekk, må innse at det er en mellomstor familie-SUV som skal stå i carporten.

Les også:

Porsches superbil snart utsolgt«Folkevogna» setter salgsrekordPorsche-entusiast: - Ferrari gir et spektakulært førsteinntrykk, men kvaliteten står ikke i stil

Publisert:

Her kan du lese mer om