Bertel O. Steen forbereder seg på tøffere tider

Bertel O. Steen leverte som forventet i 2013, men venter et svakere marked i årene som kommer.

STABILT RESULTAT: Konsernsjef, Bjørn Maarud, i Bertel O. Steen, la frem et årsresultat for 2013 som er på nivå med de foregående årene.
Publisert: Publisert:

Norges nest største bilkonsern, etter Møller-gruppen, Bertel O. Steen, la tirsdag frem resultatene for 2013. Konsernsjef Bjørn Maarud er fornøyd, men forbereder seg på tyngre tider.

- Driftsresultatet vårt var på 280 millioner kroner, én million mer enn i 2012. Det er litt lavere på importsiden, noe bedre på detalj og stabilt på eiendom.

Les også

Marginene bremset resultatet til Møller-gruppen

Driftsinntektene endte på 9,7 milliarder kroner, også det på samme nivå som året før.

Både Kia og Peugeot gikk noe tilbake, men dette ble veid opp av Mercedes-Benz som hadde sitt beste år i Norge noensinne i 2013, med en markedsandel på 4,3 prosent.

Venter nedgang

2013 endte med å bli et veldig godt år for personbilsalget totalt sett, med drøyt 142.000 nye biler.

MERCEDES I FARTA: Bjørn Maarud, konsernsjef, Bertel O. Steen, er godt fornøyd med Mercedes-Benz sine prestasjoner i 2013.

- Jeg tror markedet vil bli 135.000 i inneværende år, og så videre ned mot 120.000, før det stabiliserer seg. Det finnes andre som er mer pessimistiske enn meg, sier Maarud.

- Det er mot dette vi må tilpasse vår kostnadsmasse.

Med dette for øyet har de satt opp en plan frem mot 2018. Maarud trekker frem flere faktorer som kan gjøre noe lønnsomheten. Blant annet trenger ikke moderne biler like mye service som tidligere, noe som påvirker ettermarkedet. Dermed blir det viktig å beholde kundene over lang tid, også etter at garantiperioden utløper.

Nedbemanning

Kundens kjøpsmønster har forandret seg. I dag kan de veldig mye før de kommer i butikkene.

- Hvor skal butikkene ligge, kanskje er det mindre butikker som bør ligge i bykjernene?

Mer bilstoff på E24 BIL

Et annet element som allerede nå har tatt ned lønnsomheten er valutakursen, hvor en svakere norsk krone presser marginene.

Maarud mener de må bli mer effektive i driften.

- Vi må ha en bemanning som er tilpasset et mindre marked. Arbeidsstokken skal ned ti prosent, det vil si cirka 200 personer. Mye av dette vil bli dekket av en naturlig turnover. Vi har rundt ti prosent naturlig avgang hver år. I tillegg har vi ansettelsesstopp og det blir noen oppsigelser.

Han sier målet er at de skal nå et driftsresultat på en halv milliard.

Les også:

Publisert: