Snart flyttes Phonero-kundene til Telia: Trykker opp nesten seks tonn med nye simkort

Ledelsen i Telia forbereder seg på å ta imot de over 250.000 Phonero-kundene utover høsten. For å få alle over til Telias mobilnett skal det sendes ut tonnevis med nye simkort og tusenvis av sms-varsler og eposter.

FANT TONEN: Thore Berthelsen, administrerende direktør i Phonero (t.v.), ble tidligere i år kjøpt opp av Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge. Fra høsten skal alle kundene samles i Telias mobilnett.
Publisert: Publisert:

Mens mobilkunder over hele landet sjekker været, chatter og ser på Youtube-filmer over mobilnettet i disse dager, forbereder Norges nest største mobilselskap mobilnettet sitt på enda en støyt.

Innen nyttår skal de nemlig ha fullført én av de største kundeoverføringene det norske mobilmarkedet har sett på en god stund.

I november i fjor annonserte Telia at de skulle kjøpe bedriftsoperatøren Phonero for 2,3 milliarder kroner på gjeld- og kontantfri basis, og i starten av april godkjente Konkurransetilsynet til slutt oppkjøpet etter en helomvending i saken.

Når oppkjøpet nå er gjennomført gjenstår jobben med å flytte de drøyt 250.000 kundene, som er fordelt på over 30.000 bedriftskunder, fra Telenors til Telias mobilnett.

Overføringen er ekstremt viktig for Telia fordi det vil spare de to selskapene for om lag 400 millioner kroner årlig i nettleie til Telenor, som Phonero betaler i dag. Telenor er på sin side smertelig klar over at de mister denne lukrative inntektskilden, og jobber nå med å hente inn de tapte inntektene andre steder.

Det er også viktig at overføringen går så smertefritt som mulig. Da Ice flyttet over rundt 100.000 Network Norway-kunder til sine egne systemer i fjor mistet de mange av dem på veien, blant annet fordi overføringen var trøblete for svært mange.

En slik overføring er også en mulighet for Telenor og andre konkurrenter til å forsøke å kapre flere av Phonero-kundene i bedriftsmarkedet.

Telia-aksjen falt nesten fem prosent på Stockholm-børsen torsdag etter at selskapet la frem tall som skuffet markedet. Selskapet annonserte også en nedbemanning på rundt 850 stillinger, primært i Sverige.

Les også

Telia-resultatet skuffer – men Norge får skryt

Tonnevis med simkort

I forbindelse med at Telia-konsernet slapp resultatene for andre kvartal torsdag har selskapet løftet litt på sløret angående migreringen.

Telia har beregnet at de skal sende ut nesten seks tonn med nye simkort i brevs form, én million SMS-varsler og rundt 50.000 eposter til Phonero-kundene og bedriftene de jobber i.

I tillegg opplyser Telia at de har planlagt over 500 forskjellige utbyggingsprosjekter for Phonero-kundene. Dette skal sørge for at de har en god dekning der det er kritisk for bedriftene som bruker nettet deres.

Dette gjøres fordi mobildekningen kan være en utfordring inne i kontor- og lagerbygninger selv om utendørsdekningen på stedet er god. Telenor måtte i sin tid blant annet montere innendørsdekning i hele DNB-komplekset i Bjørvika fordi vinduene stenger mye av mobilsignalene ute.

– Vi får mange positive tilbakemeldinger fra Phonero-kunder som vi møter. Vi jobber strukturert for å sikre en god kundeopplevelse, og vi er i rute og ser frem til å gjennomføre tidenes norske migrering av bedriftskunder over til vårt mobilnett i andre halvår, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge, i en uttalelse.

Les også

ICE kjøper seg 40.000 norske mobilkunder til

Økte inntektene, selv uten Phonero

I regnskapet fra Telia-konsernet kommer det frem at resultatene i Norge bedret seg jevnt over.

Kvartalstallene i andre kvartal i år inkluderer imidlertid Phonero, og selskapet kan vise til en omsetningsvekst fra 2,17 til 2,49 milliarder kroner, og en økning i justert EBITDA fra 708 til 850 millioner kroner.

I regnskapet kommer det frem at Telia Norge hadde en vekst i netto salgsinntekter, før Phonero-oppkjøpet, på 3,2 prosent, mens inntekter fra mobiltjenester økte med 3,1 prosent.

Antallet kunder økte med 169.000 netto til 2,44 millioner, sammenlignet med samme periode i fjor. Ser man på utviklingen fra første til andre kvartal økte antallet kunder med 269.000, og gitt at Phonero opplyser at de har drøyt 250.000 kunder, har Telia en solid kundeutvikling totalt og på egen hånd i kvartalet.

Inntekt per kunde økte fra 248 til 259 kroner (ARPU).

Telenor meldte for øvrig om en snittinntekt per kunde per måned i andre kvartal på 323 kroner.

Abraham Foss forklarer den økte snittinntekten med at kundene stadig øker databruken. Nå forbereder han seg på å flytte Phonero-kundene over til Telia-nettet utover høsten.

– Det har vært et kvartal preget av sterk konkurranse fra både eksisterende og nye konkurrenter. Det er positivt å se en bedret kundeutvikling fra foregående kvartaler drevet av vekst i bedriftsmarkedet og sesongeffekter for kontantkort, men vi har fortsatt en jobb å gjøre på dette området. De viktigste driverne for resultatene er fortsatt økt mobildatabruk samt økte grossistinntekter, sier Foss.

Les også

Øker resultatprognosen etter rekordkvartal

Les også

– For oss betyr dette et sted mellom 15 og 25 prosent besparelse

Les også

Telia legger ned Chess-kontoret: 60 ansatte rammes

Publisert:

Her kan du lese mer om