Spar 20.000 kroner på bilforsikring

Er du ung med egen bil, er bilforsikring ekstra kostbart. Men forskjellene mellom selskapene er også enorme: Et prisbevisst valg kan spare deg for titusener.

ENDELIG BIL: Velger du feil forsikringsselskap, kan bilforsikringen fort ødelegge moroa med egen bil. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Publisert:

Unge, uerfarne sjåfører er mer risikoutsatt for å havne i bilulykker på veiene enn andre. Det tar forsikringsselskapene høyde for.
Er du rundt 20 år og har kjøpt deg bil mens førerkortet er ferskt, er det dårlige nyheter for lommeboken: Å forsikre bilen blir garantert ikke billig.

Spriker 20.000 kroner

Den gode nyheten er at bilforsikringen blir mye, mye billigere når du velger forsikringsselskapet som gir deg best pris gitt dine forutsetninger og krav til forsikringsbetingelser.

Med et prisbevisst valg av kaskoforsikring sparer du faktisk over 20.000 kroner i året.

Det kommer frem i de bindende prisene Dine Penger har innhentet til en 20-åring med en typisk småbil. Prisene er innhentet 21. februar, via Finansportalen.

LES OGSÅ:

Kaffestopp kostet bileier 34.000 kroner

Dobbelt så dyr

t
Sprikene er overraskende store og systematiske: Enten du velger full kaskodekning for en dyrere bil eller den rimeligere, lovpålagte ansvarsforsikringen, er prisforskjellen mellom billigste og dyreste selskap opp mot 100 prosent - også på tvers av de valgte byene.
I Dine Pengers eksempler er det Gjensidige og If skadeforsikring som har de beste prisene. Tryg er gjennomgående dyr og tar jumboplassen i begge eksemplene, uansett bosted.

PRISER FULL KASKO

Kilde: Finansportalen og Dine Penger, Vi tar forbehold om mulige feil, og at forsikringsselskapenes opplysninger er korrekt.

Tabellen over viser bindende pristilbud på full kaskoforsikring til en 20-åring med ferskt førerkort og uten bonusopptjening.

Valgt bil er en typisk, gjennomsnittlig småbil: En tre år gammel Volkswagen Golf med laveste motoralternativ.

Valget av Oslo, Trondheim og Bardufoss er ikke helt tilfeldig. Dette er tre steder med totalt ulikt befolkningstall: Oslo er Norges desidert største by med nesten 600.000 innbyggere, Trondheim har under 200.000, mens Bardufoss har knappe 2000.
Steder med mange innbyggere tenderer mot å ha mer trafikk, som ofte gir høyere forsikringspremier. Dine Penger har valgt tilfeldige gateadresser sentralt på alle stedene.

Forskjellen mellom billigste og dyreste forsikring er over 23.000 kroner.

OBS!

Prisene gjelder for en gitt person, med eksakte forutsetninger. Annen alder, bosted, bil, dekning, mv., kan gi andre priser og rangering.

PRISER BARE ANSVARSFORSIKRING

Tabellen under viser bindende pristilbud til samme person når det kun er valgt ansvarsforsikring, og en 12 år gammel Golf-modell fra 2000.

Kilde: Finansportalen og Dine Penger

Forskjellen mellom billigste og dyreste tilbud er størst i Oslo, med nesten 11.000 kroner.
I hovedstaden og i Bardufoss er Gjensidige billigst, mens Frende er billigste alternativ i Trondheim.

Ventet å være dyre

- At vi lå høyt i pris ventet jeg, men så høyt ventet jeg ikke. Med sånne forskjeller rykker det litt i meg, særlig når bilene er så ordinære, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg, og viser til Dine Pengers valg av brukte, lavt motoriserte Golf-modeller.
- Det Dine Penger her har avdekket, gjør at vi må ta en ny runde på prisstrukturen vår. Men prisene avdekker dessverre den risikoen som slike unge bilførere som gruppe, faktisk utgjør, sier Olsen.

LES OGSÅ:

Slik kan du enkelte spare tusener på forsikring

Vil endre

Olsen mener at prisene på ansvarsforsikring kan være feil, men innrømmer at de er dyrest. Tryg vil nå vurdere sine priser på nytt.
- Dette har vakt stor oppstandelse hos oss. For kaskoforsikring har vi ingen unnskyldning: Dette er et nei-tilbud, og nå skal vi rydde opp, lover Olsen.

Må vente på det gode

Men han fastholder at Tryg hevder seg i toppen, bare forutsetningene endres noe. Det kan ta noen år.
- Hvis man passerer denne ungdomstiden, er vi mye mer konkurransedyktige. Vi har pleid å være konkurransedyktige med både If og Gjensidige på pris, lover Stigum Olsen.
Uansett mener han at de endelige tilbudene Finansportalens innhenter vanskelig kan sammenlignes på likt grunnlag.

Inge samlerabatter

Blant annet tar de ikke med rabatter kunden får når de samler forsikringene hos dem, og Trygs pressetalsmann opplyser at 90 prosent at kundene deres har samlerabatt.

- Men samlerabatter er ikke tatt med for noen av de andre selskapene heller?

- Selskapene legger forskjellig vekt på samlerabatter i sin prising. Vi har valgt å gi særlig gode stimulanser når man samler forsikringene hos oss, forklarer Stigum Olsen.

LES OGSÅ:

Feil dekk? Du kan miste titusener i erstatning

Hva slags forsikring?

Bilforsikring kommer i tre varianter: Ansvar, delkasko og kasko.

Ansvarsforsikring

er billigst og dekker minst. Den er lovpålagt, så du må tegne en uansett. Ansvarsforsikring dekker skade du påfører personer, ting og kjøretøy i trafikken, inkludert deg selv - men ikke din egen bil.

Kaskoforsikringer

gir tilleggsdekning for selve bilen din, og er frivillige å tegne.
Delkasko forsikrer bilen mot tyveri, brann og hærverk. For å være forsikret mot selvforskylte utforkjøringer og kollisjoner trenger du full kaskodekning.

La bilen velge

Dine Pengers generelle råd er å tegne full kaskoforsikring dersom verdien på bilen din overstiger 100.000 kroner. I praksis vil det si alle nye biler, og de fleste som er noen år gamle.
Har du en eldre bil med lavere verdi, bør du vurdere å kun tegne ansvarsforsikring, og heller punge ut når uhellet først inntreffer.
Tillegget for kasko er høyt uansett, og etter hvert som bilens verdi synker kommer det til et punkt hvor lønnsomheten ved å droppe forsikringen rett og slett blir for fristende.
I Dine Pengers to eksempler har vi fulgt opp denne anbefalingen, og kun valgt kaskodekning for den nyeste og dyreste bilen - en Volkswagen Golf fra 2009.
Den eldre 2000-utgaven av samme modell har bruktpris godt under 100.000, så her valgte vi kun ansvarsforsikring.

LES OGSÅ:

Forsikringsfelle for unge bilførere

Dette gjør bilforsikringen dyrere

Uerfarenhet:

Lav alder, ferskt førerkort og lav bonusopptjening er med på å presse forsikringspremien opp. Risikoen for at du krasjer er statistisk mye høyere.

Urbane strøk:

Prisen kan variere kraftig med hvilken adresse du har, uten at grunnen alltid er like innlysende. Men generelt er bilforsikring dyrere hvis du er bosatt i byer og større tettsteder, fordi det er mer trafikk og dermed høyere risiko.

Dyr og sprek bil:

For kaskoforsikringer blir hva slags bil du har svært utslagsgivende. Nye biler med høy verdi og mange hestekrefter gir prishopp.
Sportsbiler har gjerne dyrere forsikringspremie enn vanlige biler selv med lik verdi, fordi biltypen er forbundet med høyere ulykkesstatistikk.

Manglende utstyr:

Eldre biler med lavere verdi gir totalt sett lavere forsikringspremie, men husk at fravær av sikkerhetsutstyr som antiskrens, sporingssystem og bilalarm isolert sett øker prisen.

Gateparkering:

Har du ikke mulighet for å plassere bilen i en trygg garasje, må du betale mer.

Kjører langt:

Jo lenger du kjører, jo mer tid tilbringer du på veien. Det betyr økt risiko, og du må betale mer.

Lav egenandel:

Vil du bla opp færre tusenlapper fra egen lomme når uhellet inntreffer, må du betale høyere forsikringspremie. Det er ikke derfor ikke gitt at det er best å velge den laveste egenandelen.

LES OGSÅ:

Slik øker du bonusen på bilforsikringen

MÅ SJEKKE SELV

Pristilbud på bilforsikring har en hel drøss variabler, mange av dem svært individuelle.
Dine Pengers eksempler forsøker kun å belyse forskjellene ved å benytte rimelige forutsetninger og gjennomsnittlige variabler.
Selv dette blir svært spesifikt når det er så mange av dem, så gjør ditt eget søk med dine forutsetninger - du vil nesten garantert ha avvikende forhold som gir utslag på pristilbudene.

Publisert:

Her kan du lese mer om