Byr halv pris Saab

Kinesiske Youngman har redusert sitt planlagte bud på konkursrammede Saab.

REDUSERT BUD: Kinesiske Youngman reduserer sitt bud på Saab.
Publisert: Publisert:

Den kinesiske bilprodusenten Youngman har lagt inn et bud på konkursrammede Saab.

Budet skal ifølge Dagens Industri være på mellom 2,2 og 3,2 milliarder svenske kroner. Det er betydelig lavere enn de 5 milliardene kineserne opprinnelig plana å by.

Ifølge Sveriges Radio Ekot har det kinesiske selskapet lagt frem budet for konkursforvalterne for flere dager siden. Men det er ennå ikke bekreftet av forvalterne av Saab-konkursen.

Må ansette 1.000

I budet går det frem at kineserne vil starte produksjonen umiddelbart, og ifølge Ekot, trenger bilprodusenten å ansette 1.000 personer.

De øvrige selskapene som skal være interessert i å sikre seg Saab, tyrkiske Brightwell Holdings og indiske Mahindra, har ifølge kilder med kjennskap til saken ennå ikke lagt inn et bud.

Spørsmålet bransjen stiller seg, er om Saabs konkursbo vil velge å selge selskapet som en helhet, eller stykke det opp for å forsøke å sikre en høyere pris, hvis de mener budet fra Youngman er for lavt.

Ifølge bransjeeksperter den svenske avisen har snakket med, vil konkursforvalterne oppnå en samlet pris på rundt 3,9 milliarder svenske kroner, hvis de velger å selge Saab bit for bit.

- Vil stykke opp Saab

Konkursforvalterne har bedt interesserte selskaper om å by på deler av virksomheten.

- Konkursforvalterne har ingen intensjon om å selge konkursboet som en helhet, de foretrekker å stykke opp selskapet, sier en kilde til den svenske radioen Ekot.

Hovedstrategien til konkursforvalterne skal ifølge kildene være at Volvos kinesiske eiere, Geely, starter et utviklingssenter i Trolhättan eller at kinesiske BAIC sammen med Panasonic begynner å bygge elbiler på fabrikken.

To alternativer som ikke vil skape like mange jobber som budet til Youngman.

Youngman vil avsløre flere detaljer om budet på en pressekonferanse førstkommende mandag.

Saab-konkursen

19. desember ble Saab slått konkurs etter at Youngman trakk seg fra forhandlingene om et oppkjøp av selskapet.

Kineserne sa de ikke var i stand til å gjøre sine planlagte satsninger på den svenske bilfabrikken.

Styret i Saab konkluderte med at selskapet ikke ville klare å holde seg solvent uten finansiering. Dermed var en konkursbegjæring det beste for kreditorene.

- Jeg er fortvilet og rasende, sa Saab-sjef Victor Muller til lokalavisen TTELA etter å ha levert konkursbegjæringen.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no