Nå har vi tidenes høyeste bensinpris

Statoil Fuel & Retail setter prisrekord for 95 oktan bensin.

TIDENES HØYESTE: På Statoilstasjonen på Nansenplassen i Tromsø selges bensinen mandag for 16,84 kroner per liter, mens «listeprisen» er på 15,78 kroner. Det er tidens høyeste.

Tor Farstad/iTromsø
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Statoil Fuel & Retail har fra mandag 28. april 2014 tidenes høyeste listepris på bensin.

Listepris er basisen i pumpeprisen kunden får (se faktaboks).

Den er nå på hele 15,78 kroner per liter, for 95 oktan bensin.

Den forrige prisrekorden ble satt 2. september i fjor, og var da på 15,76 kroner.

Økte avgifter

I mellomtiden økte avgiftene på 95 oktan bensin med i alt 14 øre fra nyttår.

Med andre ord kunne prisrekorden ha uteblitt hvis ikke det var for finansminister Siv Jensen hunger etter avgiftsinntekter for staten.

- Bakgrunnen for den siste prisjusteringen er at innkjøpsprisen internasjonalt har økt som følge av høyere oljepris og stigende dollarkurs, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel & Retail til E24.

- Situasjonen i Ukraina og usikkerheten rundt sanksjoner mot Russland har bidratt til økte oljepriser og derav økt kostpris på bensin og diesel, fortsetter han.

- Det at den libyske statsministeren nylig trakk seg, har også ført til ytterligere usikkerhet, til tross for at to eksportterminaler i landet er meldt gjenåpnet innen kort tid. I tillegg har nøkkeltall fra Kina bidratt til å holde oljeprisen oppe, legger Hansen til.

Diesel under rekordnivået

Mens bensinprisen setter rekord, ligger dieselprisen fortsatt under rekordninvået fra januar i år på 14,57 kroner.

Fra 28. april er listeprisen for diesel hos Statoil Fuel & Retail på 14,44 kroner.

I løpet av april har oljeprisen tatt seg opp i skyggen av konflikten mellom Vesten og Russland om Ukraina.

Les også

NAF om bensin: - Andre avgifter er viktigere

I begynnelsen av april lå prisen på et fat nordsjøolje under 105 dollar, mens den mandag ligger tett oppunder 110 dollar.

REKORD: Aldri før har listeprisen på bensin vært høyere, sier Statoil. Her fylles det på en bensinstasjon i Bergen.

Hallgeir Vågenes

Olje er det viktigste råstoffet i bensin og en økning i oljeprisen slår som regel direkte ut i prisene som bensinstasjonskjedene betaler for bensinen fra raffineriene.

Økte innkjøpspriser fører igjen til at den delen av avgiftene på bensin som beregnes i prosent også øker målt i kroner og øre.

Derfor bør de som bygger opp aggresjon når de ser hundrelappene fly når de fyller tanken rette en god del av sinnet mot finansminister Siv Jensen som krever inn avgiftene til staten.

Mest avgifter

Ifølge Statoil Fuel & Retail går anslagsvis 60 prosent av det du betaler for bensinen når du fyller tanken bort i offentlige avgifter. 30 prosent går til betaling av raffineriene, mens bensinstasjonen og bensinstasjonskjeden deler de siste 10 prosentene.

Les også

Forsker: - Literprisen må bli svært høy for vi kutter i bilbruken

Statoil peker på at mesteparten av drivstoffet i Norge selges til priser som ligger under listeprisen, som følge av rabatter og priskrig mellom stasjonene.

Hansen i Statoil Fuel & Retail minner om at selv om bensinprisen er historisk høy, så har Norge lave og fellende drivstoffpriser målt i forhold til inntektsutviklingen.

Flere undersøkelser viser at nordmenn bruker mindre av lønnen sin når de fyller bensin enn innbyggerne i de fleste øvrige land i verden.

Et viktig unntak er imidlertid oljelandet Venezuela som har bestemt seg for å subsidiere bensinen for landets egne innbyggere. Der er bensinen nesten gratis, men det er til gjengjeld tidvis mangel på toalettpapir og andre nødvendige produkter.

Les også:

Fagforbund vil fjerne elbilene fra kollektivfeltetOslo Ap vil forby bensin- og dieselbilerForklarer høye bensinpriser med svak konkurranseKalte Siv Jensen for «avgiftsminister»Shell legger ut bensinstasjonene for salg

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljeprisen raser: Derfor stiger bensinprisen uansett

  2. Varsler prishopp: Aldri har bensinen vært så dyr

  3. Tre grunner til at bensinprisen vil øke

  4. – Billigste bensin på 15-20 år i Oslo

  5. Torsdag blir bensinen litt billigere