- NRK var partiske ved stortingsvalg

Det kan ha vært avgjørende for valgutfallet, ifølge studie fra BI.

LEDET AN: Geir Helljesen var en av programlederne under valgsendingene i 2005, og kringkastingssjef John G. Bernander fikk overtidsregningene.

Bjørn Sigurdsøn, Scanpix
Publisert:,

TV spiller en svært sentral rolle i valgkampen de siste ukene før velgerne går til stemmeurnene, kanskje til og med en hovedrolle i tillegg til partiene og politikerne. Nå foreligger BI-forskernes dom over TV-utspørrernes innsats i stortingsvalgkampen 2005, skriver Forskning.no.

Studien viser at NRKs journalister i valgutspørringene var partiske for de rød-grønne partiene og mot de fire andre stortingspartiene.

350 minutter sendetid

NRK var mest positiv til fordel for Senterpartiet og Arbeiderpartiet, mens de var nøytrale i sin behandling av SV. NRKs utspørrere var negativt innstilt til alle de fire borgerlige partiene. Det rammet partiet Høyre hardest, viser undersøkelsen som Forskning.no har gjengitt.

Analysen omfatter til sammen 14 utspørringsprogrammer på NRK og TV 2, hver av dem med en sendetid på rundt 25 minutter.

- Nå er 2005 lenge siden. Jeg har ikke hatt tid til å gå inn alt stoffet, men jeg er ikke helt enig i konklusjonen. Det vil alltid være lettere å holde partiene i regjeringen ansvarlig for politikken som har blitt ført, sier politisk redaktør i NRK, Kyrre Nakkim, til E24.

- Det synes de ikke å ta hensyn til i denne rapporten.

- Det finnes ikke objektiv vurdering av hva som er rett eller galt. Når det er sagt kan det godt hende at elementer i rapporten er riktig. Men det er ikke vår intensjon.

Nakkim er ikke enig i at NRK var mest positiv til fordel for Senterpartiet.

- Partiet var det eneste partiet som klaget på vår dekning i etterkant. Hvordan kan da forskerne konkludere med at vi har positiv, spør han.

Redaktøren understreker at han ikke opplever at redaksjonen har et ståsted som heller mot venstre.

- I så tilfelle ville jeg bli svært overrasket.

Mildere mot SV

TV 2s journalister var negative i behandlingen av alle partienes talspersoner, men mer negative i behandlingen av de rød-grønne enn de fire andre. Kanalen var også røffest i sin behandling av Arbeiderpartiet og Senterpartiet på den rød-grønne siden, og noe mildere stemt overfor SV.

Forskjellsbehandlingen av partiene kan ha vært avgjørende for at de rød-grønne partiene vant et svært spennende og jevnt storingsvalg i 2005, konkluderer forskerne.

Les også:

Les flere nyheter på E24 Media