Fremtiden med roboter

IT-topper tror kunstig intelligens vil prege starten av tiåret

Den nye nordiske IT-giganten Tietoevry ønsker tydelige regler for kunstig intelligens fra myndighetene.

Landsjef (f.v.) Christian Pedersen og konsernsjef Kimmo Aliko under NHOs årskonferanse.
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Kunstig intelligens er åpenbart et «buzzord». Det var «business intelligence», «advanced analytics» og så ble det «artificial intelligence». Men folk er faktisk borti avanserte maskiner oftere enn de tror, sier norgessjef Christian Pedersen i den nye svensk-finsk-norske it-giganten Tietoevry.

Både han og selskapets konsernsjef Kimmo Alkio var på NHOs årskonferanse denne uken. De tror at en av de største teknologi-trendene som vil dominere i 2020, og årene etter, er kunstig intelligens.

– Vi begynner å se gode eksempler på teknologien nå. For eksempel i chatboter og når Netflix vet hva du vil se før du selv er klar over det. Så det er allerede en teknologi som gir fordeler til forbrukere, pasienter og samfunnet, fortsetter Pedersen.

Les også

Kommentar: Abelia-topp om kunstig intelligens: Norge bør vurdere ekspertgruppe

Etikk

Aliko sier at Nord-Europa, og spesielt de nordiske landene, ligger langt frem når det gjelder å definere etikk for kunstig intelligens.

– Om ikke etikken er tydelig definert, kan det være et hinder. Det må til for at vi skal kunne få godene ny teknologi fører med seg, sier konsernsjefen.

Tirsdag legger regjeringen frem sin nye strategi for kunstig intelligens, der Tietoevry har gitt sine innspill i høringsrunden.

Der etterlyste de blant annet tydelige mål og ambisjoner for Norges satsing på kunstig intelligens, og bruken av teknologien innen viktige næringer som helse, olje og gass, landbruk og strømproduksjon.

I juni kom meldingen om at Evry og finske Tieto ville fusjonere. Den nye it-giganten får en samlet omsetning på rundt 30 milliarder kroner, og 24.000 ansatte.

Selskapet er nå børsnotert i Helsinki, Stockholm og Oslo, og har hovedkontor i Espoo i Finland. Selskapet leverer it- og forsknings- og utviklingsløsninger og konsulenttjenester til både private og offentlige aktører.

I februar ble det for eksempel kjent at Tieto hadde inngått en ny avtale med byen Tampere i Finland, om å utvikle kunstig intelligens-løsninger som gjør trafikken sikrere for innbyggere til fots.

Les også

First House klar med analyserobot: – Det er ingen her som er redd for å miste jobben

Kompetanse

Under NHOs årskonferanse onsdag var det spesielt en utfordring norgessjefen kjenner igjen i sin bransje. Et tema som også Holdenutvalget, finansbransjen og IKT-Norge er opptatt av.

– Jeg tror en av de største utfordringene er å få tilgang på nok riktig kompetanse. Jeg tror det at mengden talenter vil fortsette å være begrenset, sier Pedersen.

I Norge hadde Tieto om lag 600 ansatte, og Evry 3.600. Dermed er det 4.200 ansatte Pedersen nå leder. Han forteller at de ikke har planer om å flytte alle ansatte til samme sted med det første.

– Vi er spredt i hele Norge, og tror ikke de som skal jobbe sammen trenger å sitte sammen fysisk. I Oslo er det vel mellom to og tre kilometer mellom kontorene, så det er ikke langt unna, sier Pedersen.

Les også

Equinor inn i Bill Gates-støttet oppstartsselskap

Navnet

Det er heller ikke sikkert hva navnet til konsernet blir, eller om de vil endre det i det hele tatt.

– Det er mye historie i navnene til begge selskapene. I 2020 skal vi prøve å tenke nytt om hva selskapet skal hete, men det kan hende vi kommer frem til at det er best å fremdeles hete Tietoevry, sier Alkio.

De forteller at det første selskapet skal gjøre er å sørge for at de to relativt store selskapene skal smelte sammen.

– Vi må sørge for at selskapet fungerer godt operasjonelt, og at alle ansatte føler seg hjemme på jobb, sier Alkio, som også var konsernsjef i Tieto før sammenslåingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Fremtiden med roboter
  2. Tietoevry
  3. NHOs årskonferanse
  4. Finland

Flere artikler

  1. Tietoevry kutter 150 stillinger i Norge

  2. La frem strategi for kunstig intelligens: – Legger mye ansvar på andre

  3. Vil digitalisere offentlig sektor – med stjerneinvestorer på laget

  4. En finne og en danske tar lederrollen i Telenor Norden

  5. Dette frykter næringslivstoppene i 2020