Telekom

Lillestrøm blir Telias første 5G-by

Telia og Telenor ruller nå i gang maskineriet sitt for å lansere 5G i Norge i år. Telia starter med Lillestrøm som vil få 50 basestasjoner med 5G innen utgangen av mars.

Kommunalminister Monica Mæland (H), Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) og Telia Norge-sjef Stein Erik Vellan (t.h.) under markeringen av at 5G-utbyggingen nå er i gang i Lillestrøm
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

LILLESTRØM (E24): Utrullingen av neste generasjons mobilnett når stadig nye milepæler. Mens Telia og Telenor så langt har bygget ut mindre pilotanlegg der de har testet teknologien noen få steder, begynner den «ordentlige» utbyggingen nå å ta form.

Både Telenor og Telia har lovet at 5G skal lanseres kommersielt til oss brukere i løpet av 2020, men ingen av dem har gitt en konkret dato ennå.

Telenor har hintet om at en lansering er rett rundt hjørnet og at Trondheim blir første by ut.

Telia sier ikke mer enn at de vil komme med 5G «før sommeren» og at det blir landsdekkende innen 2023, men det de nå er konkrete på er hvor det kommer først: Lillestrøm.

Les også

Nå starter den norske 5G-kampen: Telenor lover at Trondheim blir først

Det ble markert ved at kommunalminister Monica Mæland klippet en symbolsk snor på Lillestrøm Næringslivskonferanse fredag.

Innen utgangen av mars skal Telia og leverandøren Ericsson sette opp 50 basestasjoner i den nye storkommunen, i tillegg til en oppgradering av det eksisterende 4G-nettet.

– Vi skal bli Norges første by med 5G, utropte ordfører Jørgen Vik fra scenen, for han spurte Monica Mæland spøkefullt om hun visste hva 5G er:

– Jeg hva en telefon er og at internett er kommet for å bli, kontret Mæland lattermildt.

– Vi skal kanskje ikke slippe deg inn i basestasjonen med en skiftenøkkel da, fortsatte Telia Norges nye toppsjef, Stein Erik Vellan til humring fra både salen og ministeren.

– Det er ikke tilfeldig at vi begynner i Lillestrøm med den nasjonale utrullingen av 5G. De har vært veldig fremoverlente i kommunen. Med denne teknologien kan du egentlig kutte kabelen og vi er her for å rekke ut en hånd til dere i næringslivet fordi vi vil forstå hvordan vi kan bruke denne teknologien til å løfte deres virksomhet, fortsatte Telia Norge-sjefen.

Det er særlig tre faktorer som skiller 5G- fra 4G-nettet vi kjenner i dag:

 • Langt større fart og kapasitet: Dette kan gjøre det mulig å levere hjemmebredbånd over 5G fremfor kabel en rekke steder
 • Responstid (latency): Tiden det tar fra en mobil eller enhet sender et signal og til nettverket responderer er dramatisk redusert, ned mot null. Det betyr at 5G-nettet kan støtte tidskritiske funksjoner som fjernstyring av kjøretøy og utstyr, e-helse, dataspill og andre funksjoner som krever rask respons
 • Skivedeling: Med 5G kan man lage ulike «lag» i nettet. Det kan for eksempel gjøre det mulig for nødetater å ha sin egen kanal som er helt upåvirket av andre brukere, for eksempel når mobilnettet har høy trafikk på en konsert eller fotballkamp
Les også

Telia lanserer 5G-plan for Norge: Velger Ericsson over Huawei

– Her får vi testet hvordan man finjusterer 5G-nettet

Mens Telenor har signalisert at det er teknologibyen Trondheim som får 5G først fra deres side, så har Telia altså valgt Lillestrøm.

– Hvordan blir utbyggingen videre, vil dere bygge ut område for område av gangen eller sette opp master rundt omkring i landet der man trenger kapasiteten?

– Én mast vil ikke gi deg den opplevelsen og brukermulighetene vi ønsker, så vi vil bygge ut område for område, typisk i store byer først. På enkeltsteder vil man se næringslivspiloter, med alt fra én til kanskje ti basestasjoner for å støtte den virksomhetens behov, sier Telia Norge-sjefen.

Det er tre hovedårsaker til at Telia endte med Lillestrøm forklarer Telia-sjefen:

 • Kommunens vilje til å møte med Telia for å prosjektere basestasjoner

– Vi kan ikke bare skru opp 50 basestasjoner et sted og tro at bedrifter og private bare vil forstå hvordan man skal bruke 5G, sier Vellan.

 • Det andre er topografien i området, som han beskriver som «et godt utsnitt av Norge», med både urbane bystrøk, veistrekninger og områder med spredt bebyggelse og variert landskap

– Her får vi testet hvordan man setter opp og finjusterer nettet på best mulig måte, og hvordan det fungerer med overgangen mellom 4G og 5G, sier Vellan.

 • Det siste handler om logistikken – rett og slett at det er god tilgang på entreprenører og enkelt å få transport utstyret ut til de stedene det skal installeres.

– Vi har hatt en super dialog med kommunen og så henger det godt sammen med at vi før nyttår vant den store kontrakten for mobiltjenester med kommunen, sier Vellan.

– 5G vil være en viktig bidragsyter for styrke vårt næringslivs konkurranseevne, og bidra til å
befeste kommunens posisjon som et digital fyrtårn. Teknologien vil også hjelpe oss med å skape nye og bedre tjenester til våre innbyggere., sier ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm
kommune, i en uttalelse.

Denne basestasjonen i Lillestrøm sentrum har ikke fått 5G ennå, men på mandag skal installatørene til Ericsson etter planen skru opp den første 5G-stasjonen for teleselskapet i Lillestrøm.
Les også

Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

Vil ha innspill fra næringslivet

Selv om både Telia og Telenor nå har valgt Ericsson som leverandør, er det ikke noe mangel på 5G-utstyr, ifølge Telia-sjefen.

– Vi har 5.500 basestasjoner i Norge. For Ericsson som en global leverandør er ikke det veldig stort, så de greier å levere til både oss og konkurrenten vår samtidig. Det er ikke noe problem, sier Vellan, som også peker på at det ennå ikke er så mange smarttelefoner som støtter 5G, noe som reduserer trykket på nettverksleverandørene.

– Gitt at det ikke er så mange mobiler som støtter 5G ennå, er det hjemmebredbånd over 5G vi vil se først som forbruker? 

– Fast hjemmebredbånd vil helt klare være en «game changer», men det vil alltid også være ekstrem-innovatører i markedet som allerede kanskje har en 5G-mobil fra Samsung eller OnePlus. Så får vi se hva Apple gjør etter hvert, sier Vellan.

– Dere går nå og etterlyser bedriftene og gründere til å gå i dialog med dere om 5G. Hva er dere på jakt etter å finne ut?

– Vi ønsker at de kommer til oss med den forståelsen de har av sin bransje og virksomhet. For å kunne drive innovasjon med ny teknologi, så må man forså butikken din godt. Så vi må sette oss ned for å fortelle dem mulighetene med den nye teknologien, også så må de fortelle hvordan det kan påvirke deres virksomhet.

– Er dette også viktig for å få innspill til hvordan dere planlegger dekningen og utbyggingen?

– Ja, sier Vellan.

Vellan, som frem til nylig var sjef for Telia i Finland, bruker skogkonsernet Stora Enso som eksempel.

– De hadde operatører på kaien som hele tiden måtte løpe inn i styringshuset for å taste inn data når store tømmermengder kom inn eller skipene skulle seile fordi de var avhengig av stor datakapasitet over fiber. Med 5G går de nå rundt med håndholdte terminaler og kan gjøre den samme jobben, forklarer han.

– Hvor mange 5G-basestasjoner har du innen utgangen av året? 

– Du vet hvem som leser denne saken: Nummer én er internt og nummer to er våre venner i Televerket på Fornebu, sier Vellan og ler godt.

Les også

Telia Norge-sjefen slutter: – Noen beslutninger der man burde ha trøkket enda mer på

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. 5G
 3. Telia
 4. Ericsson
 5. Telekom
 6. Monica Mæland
 7. Mobilnett

Flere artikler

 1. Telia lanserer oppdaterte 5G-planer for 2021

 2. Telia vil holde oppe investeringsfarten i Norge: Lover 5G før sommeren

 3. Telia-sjefen vil ha 100.000 kunder på mobilnett-bredbånd

 4. Betalt innhold

  Nå starter en stille 5G-kamp om hjemmene der fiberen ikke går

 5. Telia advarer om mulige corona-forsinkelser: – Så langt har vi klart å motvirke det