Vil bygge datasenter på 100.000 kvadratmeter i Fredrikstad

It-gründer John Amundsen mener at bransjen på få opp øynene for Østlandet.

SKISSE: Dette er en av skissene av det planlagte datalagringssenteret.

Illustrasjon: Griff Arkitektur og Storespeed
  • Sigrid Moe
Publisert:

Det amerikanske selskapet Silent Partner åpnet i fjor sitt europeiske hovedkontor i Fredrikstad, og planlegger å bygge et seks etasjes datasenter på til sammen 100.000 kvadratmeter inn mot Åsgårdfjellet i kommunen, i samarbeid med det lokale selskapet Storespeed.

Planene kom ett steg nærmere virkeligheten da kommunen i april satte av arealet til næringsvirksomhet, ifølge Fredriksstad Blad.

Nå venter sjefen i Storespeed, som tok initiativ til datasenteret, på at arealplanene skal godkjennes. Planen er at byggingen av senteret kan starte i 2020.

– Vi håper det kan skje ting ved at vi er mer offensiv. Østlandet har ikke tatt en skikkelig posisjon i markedet ennå, det er det ingen god grunn til, sier John Amundsen, som er gründer og administrerende direktør i Storespeed.

Les også

Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

Syv prosjekter

Selskapet, som har vært en drivkraft for å få Silent Partner til å etablere seg i Fredrikstad, jobber frem datasenterprosjekter så langt de kan, ved å blant annet få det inn i kommunens planer.

– Vi har planer for syv datasentre i Norge og Finland, sier Amundsen til E24, og legger til at de primært jobber for å tiltrekke seg internasjonale selskaper med behov for datasenterkapasitet.

Han forklarer at selskapet hans skiller seg ut i datasentermarkedet ved å også jobbe for å etablere egen kraftproduksjon, som gjør at de kan lage strømmen datasenteret trenger selv. Dette gjør de gjennom Powersystem Group Norway.

– Vi har valgt å gå for en kraftproduksjon med LNG og naturgass. Det betyr at det naturligvis også må utvikles ny teknologi for CO₂-fangst, sier Amundsen og legger til at dette vil være et lengre løp.

Les på E24+

Oljegigantene satser på CO₂-rensing

Fiberoptikk

Norge kan bli et av verdens mest attraktive land for datasentre og databasert næringsliv, sa regjeringen da den i fjor la frem sin datasenterstrategi.

Det har blitt etablert flere store datasentre i våre naboland, men næringen har ikke samme fart i Norge. Amundsen tror det har flere årsaker.

– Hovedårsaken er manglende fiberoptikk. Norge er på en måte «utenfor internett», med lite ny infrastruktur. Men nå jobbes det med flere prosjekter, som gjør dette er noe som kan endres i løpet av de neste to-tre årene, sier Amundsen.

Han er også styremedlem i selskapet Skagen Fiber, som ønsker å legge fiberkabel fra Oslofjorden til Nord-Jylland.

Elavgift

Regjeringen har redusert elavgiften for datasentre, i likhet med Sverige, Finland og Danmark, og har også redusert skattleggingen av utstyret. I Frp, Høyre, KrF og Venstres budsjettavtale kom det frem at datasenter som driver krypto-produksjon skulle betale ordinær sats i elavgiften.

Dette gjelder ikke datasentrene Amundsen jobber med, men han sier at fremtiden til bransjen vil være sikrere om fritaket for elavgiften ville blitt gjort permanent.

– Det var også en viktig beslutning når det ble bestemt at maskinene ikke kunne gå inn under eiendomsskatten, sier Amundsen.

Avgjørelsen om at datasentre som driver med utvinning av bitcoin ikke skal få lav elavgift skal ha stoppet en milliardkontrakt for selskapet Troll Housing og en milliardinvestering i Tydal kommune og gjør at aktører forlater Norge til fordel for blant annet Sverige og Tyskland, og næringen selv har også vært kritisk.

Les også

Doblet verdiskaping i datasenter-næringen

Les også

Norge trenger grønne datasentre – uten kjepper i hjulene

Les også

Norsk fintech-løsning får grønt lys av den slovenske sentralbanken

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Doblet verdiskaping i datasenter-næringen

  2. Regjeringen snur etter omstridt avgjørelse: Krypto-datasentre slipper full elavgift

  3. Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Analyse: Gigantenes datasentre vil koste danskene 400 millioner i året

  6. Oppkjøpsfond ruster opp sin nordiske fiberkjempe