Alibaba-eier er Kinas rikeste mann

Selskapet viser muskler før børsnoteringen.

RIK: Alibabagründer Jack Ma kan le hele veien til banken etter å ha tjent seg rik på selskapet. Neste uke kan han le enda høyere.
Publisert:

Få dager før nettreklame-giganten Alibaba børsnoteres i USA melder selskapet at de er i bedre form enn noen gang tidligere. I løpet av første kvartal meldte selskapet torsdag om en økning på 46 prosent i driftsinntekter til rekordhøye 2,54 milliarder dollar, eller om lag 18 milliarder kroner, skriver Bloomberg.

Selskapet som ligger an til å bli den største børsnoteringen på Wall Street noensinne neste tirsdag, sier at årsaken til inntektshoppet er at annonsørene virkelig har åpnet lommebøkene i årets første kvartal.

Kinas rikeste

Ifølge Bloombergs analytikere er verdien av det kinesiske selskapet nå oppe i om lag 200 milliarder dollar. Det er gode nyheter for Alibaba-gründer Jack Ma som nå har svevd opp og kapret tronen som Kinas rikeste mann med en formue på 21,8 milliarder dollar, eller over 120 milliarder kroner.

- Rikdom i Kina har hatt en svært rask vekst spesielt for entreprenører som Jack Ma som har skapt selskaper som appellerer til Kinas middelklasse, sier porteføljeforvalter Tony Hsu i Dalton Investments til Bloomberg.

Les også

Slik skal kinesiske Alibaba bli størst på børsen i USA

Jack Ma eier 8,8 prosent av aksjene i selskapet som kontrollerer størsteparten av netthandelsmarkedet i Kina. Ifølge Bloombergs analytikere kan denne eierandelen være verdt hele 11,8 milliarder dollar. Det amarikanske IT-selskapet Yahoo har også en stor eierandel i selskapet.

Ma eier også 48,5 prosent av «Zhejiang Ant Small & Micro Financial» som operer selskapet Aliplay, som administerer betalingsløsningene til Alibaba. Selskapet har en total verdi på 25 milliarder dollar, skriver Bloomberg.

Utfordres

Alibaba er det suverent største selskapet innen for nettreklame og netthandel i Kina, men nå kan både selskapets markedsposisjon være truet. Torsdag meldte nemlig utfordreren Tencent at de ønsker å gå sammen med konkurrentene og skape en reklameplattform som kan konkurrentene med Alibaba.

Analytikerne mener også at dette kan utfordre Mas posisjon som Kinas rikeste mann dersom de lykkes.

- Om Pony Ma eller Jack Ma blir Kinas rikeste kommer helt an på om investorene fortrekker Tencent eller Alibaba. Også IT-selskapet Baidu kan melde seg på konkurransen om markedsandeler og gjøre gründer Robin Li til en rik mann, sier analytiker Wang Weidong i IResearch til Bloomberg.

Les også:


«Kinas eBay» tredoblet inntektene
Kinesisk nettkjempe til Wall Street
Regnskapsrusk hos Alibaba-enhet
Slik skal kinesiske Alibaba bli størst på børsen i USA

Publisert:

Her kan du lese mer om