Finans Norge tror Norge i praksis er kontantfritt innen fem år

Mens Norges Bank lanserer ny seddelserie, tror norsk finansnæring at nordmenn kommer til å se lite til de nye lappene.

MOT KONTANTFRITT SAMFUNN? Om få år kan mobil og bankkort dytte kontantandelen av transaksjoner ned mot null, og gjøre Norge i praksis kontantfritt.

Kyrre Lien
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Hvilket land i verden som blir verdens første kontantfrie, ser ut til å bli en kamp mellom Norge og Sverige.

En rekke internasjonale medier skriver at Sverige kan bli det første kontantfrie landet i verden, blant annet Businessinsider.

Det har nemlig vakt oppsikt at professor i industriell dynamikk, Niklas Arvidsson, overfor SVD anslår at Sverige kan bli kontantfri innen 2030.

Les også

Ber folk slutte å bruke kontanter

- Like Sverige

Kanskje har utenlandske medier «glemt» å se til lille Norge. For det er ikke sikkert svenskene kommer lillebror i forkjøpet i kampen om å bli kontantfri først, ifølge Jan Digranes i Finans Norge.

Direktør for prosessområde bank i Finans Norge, Jan Digranes.

Finans Norge

- Norge og Sverige er nokså like på dette området. I begge land brukes betalingskort svært mye. I Norge i noe større grad også for småbetalinger. I Sverige ser man lengre køer foran minibankene for å ta ut kontanter til småbetalinger enn i Norge, sier direktør for prosessområde bank i Finans Norge, Jan Digranes, til E24.

I Norge er utgjør kontanter fem prosent av betalingsmidlene i samfunnet og fire prosent av husholdningenes pengebruk. Kun Sverige og Storbritannia har lavere andel kontanter, men Norge slår begge landene i antall korttransaksjoner per innbygger, ifølge en rapport fra Norges Bank.

Kontantfrie i 2019

Selv om kontantandelen er historisk lav, fortsetter kortbruken i galopperende tempo.

Tall fra Nets og Finans Norge viser at betalingskortene ble benyttet 131,5 millioner ganger i september, en økning på 10,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Veksten i første halvår endte på 8,6 prosent, mot tilsvarende periode i fjor.

Digranes mener utviklingen tilsier at nordmenn knapt vil røre sedlene om få år.

- Kortbruken øker stadig, «alle» regninger betales i nettbank og de mobile løsningene kommer raskt og vil bli hyppig brukt. Med en slik utviklingstakt er det grunn til å forvente at kontanter i løpet av en femårsperiode i praksis ikke blir brukt i det daglige, sier direktør for prosessområde bank i Finans Norge, Jan Digranes, til E24.

Les også

Her betaler Harald rørspyleren via iPad

Han forteller det pågår omfattende arbeider i begge land for å tilby gode tjenester for småbetalinger med mobiltelefon eller med kort som holdes foran en leser, såkalt near field communication (NFC).

- Med nettbank til regningsbetaling, gode løsninger for betaling for netthandel, betalingskort for bruk i tradisjonell varehandel og nye løsninger med mobil og NFC for småbetalinger, har vi et komplett tilbud av elektroniske betalingstjenester, sier Digranes.

Derfor er Norden tidlig ute

Norden er i verdenstoppen i kortbruk, og langt foran de europeiske naboene i Sør-Europa, hvor banktilliten også er lavere.

Mye tyder på at et skandinavisk land vil være først ut med å likestille kontanter og kontopenger.

Kommunikasjonssjef i Nets, Stein-Arne Tjore, mener skandinaver har et naturlig forsprang.

- Generelt sett er skandinaver tilbøyelige til å ta i bruk ny teknologi ganske tidlig. Altså historisk sett, for nå er jo kortbruk allemannseie, sier han til E24.

Han forteller at det er flere årsaker til at nordmenn er i verdenstoppen i kortbruk.

- En vesentlig faktor er at bankene tidlig ble enige om en nasjonal betalingsløsning, bankaksept. Den nasjonale strukturen gjorde det enkelt å bruke kort relativt tidlig.

I 2013 ble kortene sveipet i norske terminaler for 694,4 milliarder kroner, mot 395,1 milliarder kroner for ti år siden, ifølge tall fra Norges Bank.

- Veksten skyldes at man mer eller mindre kan bruke kort overtalt, sier Tjore.

Les også

NHO-strid om kontanter

Må endre loven

Finans Norge har lenge snakket varmt om at mye ligger til rette for at nettopp Norge skal slå Sverige.

Selv om Digranes skulle få rett i at Norge i praksis tilnærmet blir kontantfri om få år, er ikke et kontantfritt Norge annet enn en utopi før kontopenger og kontanter likestilles etter loven.

Det innebærer at paragraf 14 i Norges Bank-loven, der det heter at kontanter er «tvungent betalingsmiddel», må endres.

Det er i praksis en lovendring som opphever forbrukernes rett til å betale med kontanter. Foreløpig kan ingen næringsdrivende i Norge nekte kunder kontant betaling, uten å bryte loven, ifølge Forbrukerrådet.

Først da kan foregangsnæringer selv kunne velge å innføre kontantfri betaling, som blant andre NHO Reiseliv ønsker å gå i bresjen for.

Les også

NHO vil åpne for kontantnekt for hotell og restauranter

Personvern og eldre bremser

Imidlertid skorter det på politisk initiativ, både i Sverige og Norge. Venstre har blant annet programfestet at kontanter fortsatt skal være et betalingsalternativ av hensyn til personvernet. Også Datatilsynet mener det ikke er en ønsket utvikling hvis nordmenn ikke kan betale for seg uten å legge igjen elektroniske spor.

FrP har kanskje talt sterkest imot et slikt forslag, blant annet av hensyn til pensjonistene.

Digranes mener den teknologiske utviklingen vil by på løsninger som gjør kontantfri betaling universelt utformet.

- Det må sikres at de eldre og de funksjonshemmede også har gode tilbud av betalingsløsninger, sier Digranes.

- Videre er det fortsatt noen – som loppemarkeder, fruktselgere langs landeveien og lignende – som opplever utfordringer med de elektroniske løsningene. Også her ser vi imidlertid at stadig flere tar i bruk betalingsterminaler – færre og færre går jo med kontanter på seg. Kontanter er kostbart og du er utsatt for ran.

Les også:

Ønsker sviende gebyrer på kontanterVil ha kontantfri kollektivtrafikk

Publisert:

Flere artikler

  1. Kortbetaling øker fortsatt – sedler og mynter taper terreng

  2. Reiselivet vil ha et kontantfritt Norge

  3. Vil fjerne 1000-kronerseddelen etter Danske Bank-skandalen

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

  6. Forbrukerne faser ut kontantene, ikke bankene