Sjåførene bryr seg ikke om Uber-kritikken
Ledelsen er i hardt vær, men sjåførene sier «business as usual».
Det er konklusjonen avisen Marketwatch trekker etter å ha kjørt turer med Uber-sjåfører i London, New York, Washington DC og Los Angeles.
Uber driver en form for taxi-virksomhet, hvor sjåfører og reisende settes i kontakt med hverandre via en applikasjon på mobiltelefon.
Denne uken åpnet Uber virksomheten i Norge, til - etter eget sigende - overveldende respons.
– Dette blir toppsaken på møtet med departementene
«Gudesyn»
Men ellers i verden har det, i alle fall med hensyn til omdømmet, buttet for Uber. Selskapet, ledelsen og virksomheten har fått krass kritikk på flere fronter, og på Twitter har brukere av tjenesten offentlig annonsert at de har slettet programmet fra sine mobiltelefoner.
En del av brukerne er bekymret for sitt eget personvern, ettersom Uber på enkelt vis kan lagre alle bevegelser både kunder og sjåfører gjør - kalt «Uber God View», eller «Gudesyn» på norsk om man vil.
Men det stopper ikke der. Ved flere anledninger har pressen skrevet om tilfeller der Uber skal ha misbrukt denne overvåkningsmuligheten. Blant annet hevdes det i en artikkel i Forbes at Uber ved flere anledninger skal ha brukt «God View» som underholdning på fester, hvor de på storskjerm har vist hvordan kundene deres beveger seg rundt i byen.
Til Forbes sier en av deltakerne på en slik fest, Julia Allison, at hun kjente navnet på flere av de som ble fulgt på skjermen. Hun tekstet en av dem, Peter Sims, som naturlig nok ble sint. Han sier han siden slettet Uber-appen.
Kommentar: Oops, jeg glemte visst å omstille meg
Grave i privatlivet
Men heller ikke kontroversene stopper der.
Lederen av kontoret i New York skal ved hjelp av Uber-appen ha fulgt etter en journalist som skrev kritisk om selskapet. Han er nå under intern gransking.
Men problemet strekker seg høyere opp i organisasjonen. Etter at en journalist hadde stilt kritiske spørsmål til Uber, skal en av sjefene i selskapet, Emil Michael, ha foreslått at Uber skulle granske privatlivet hennes.
Michael skal også, under et middagsselskap i New York, ha sagt at Uber burde bruke penger på grave i journalisters privatliv for å skaffe opplysninger som kan presse dem til stillhet.
Uber har i ettertid avvist at de skal ha gjennomført noen slik gransking, og at Michael skal ha uttalt seg i irritasjon.
Det tror også en av mange sjåførene i Uber som Marketwatch har snakket med.
Gir sikkerhet
- Jeg synes ikke dette er veldig interessant, det ser ut som en enkel krangel. Journalisten skrev noe, og sjefen snakket i sinne, sier Sukh Nyamdorj, som Marketwatch har kjørt tur med i Washington DC.
Ifølge artikkelen på Marketwatch skal andre sjåfører ikke en gang ha hørt denne, og de andre kritiske sakene mot selskapet. Som for eksempel Maurice Talosig i Los Angeles, som ganske enkelt svarte: - Dette vet jeg ikke noe om.
Ingen av sjåførene skal heller ha merket noe til kontroversene på etterspørselen.
Nyamdorj i Washington sier «etterspørselen fortsatt er like høy».
Han mener heller ikke at privatlivets fred er i fare. For Nyamdorj er det tvert imot motsatt:
- Det gir en ekstra sikkerhet, siden vi vet hvem vi plukker opp, sier han til Marketwatch.
Klaget på lønnen
Artikkelen i Marketwatch tegner et annet bilde av Uber enn det Washington Post gjorde for et par måneder siden.
Avisen skrev da at mange Uber-sjåfører var svært misfornøyd med selskapet, som de menet tok for mye - og mer enn avtalt - av inntektene fra kjøringen.
- Jeg tenkte at 80 prosent av inntektene var en god ordning, men det viste seg at Uber tok mye mer penger enn hva jeg fikk. Jeg måtte betale for all bensin og alle reparasjoner ut av egen lomme. Da ble det lite igjen, sier Demek Dagnachew, som sluttet i jobben som taxi-sjåfør for Uber for en måned siden til Washington Post.
Les også: