Google har kjøpt selskapet bak roboten som løper fortere enn Usain Bolt

Google har kjøpt sitt åttende robotselskap.

MASKINEN ER RASKEST: Google har kjøpt Boston Dynamics, som laget roboten på dette bildet. Den kan løpe i 47 kilometer i timen, og er med det raskere enn verdens raskeste menneske - den jamaicanske sprinteren Usain Bolt - som løp i 37,5 kilometer i timen da han satte verdensrekord på 100 meter med 9,58.
Publisert:

Denne gangen er det Boston Dynamics, selskapet bak verdens raskest løpende (!) robot, «The Cheetah», som er kjøpt opp.

Selskapet har oppnådd millioner av klikk på YouTube, etter å ha lagt ut videoer av dyreroboter som nevnte «The Cheetah», «Wild Cat» som løper lynrakst for så å stoppe på flekken, eller «Big Dog» som klatrer i snø- og iskledde skråninger.

Som E24 har omtalt er teknologigigantenes interesse for robot-teknologi et tegn i tiden.

Oppkjøpet av Boston Dynamics er åttende gang på kort tid at Google blar opp for et firma som driver med utvikling robotikk.

Også andre storselskaper viser interesse for ny teknologi. For eksempel tester både netthandelgiganten Amazon og budkjempen UPS droneteknologi. Amazon har også delvis automatisert sine enorme varelager med gigantiske roboter.

Laget gepard-robot

I helgen ble det kjent at Google har ervervet Boston Dynamics, et selskap som har blitt delvis opp-finansiert av det amerikanske militæret, som også er blant deres mest betydningsfulle kunder.

(Se video av The Cheetah her. E24 har tillatelse fra Boston Dynamics til å legge ut denne videoen, som også finnes på YouTube-konto. Artikkelen fortsetter under...)

untitled link

Google vil som ny eier opprettholde de allerede inngåtte avtalene med militæret, skriver BBCog Huffington Post- blant flere kilder som meldte om det ferske oppkjøpet nå i helgen.

BIG DOG: Denne hunderoboten er utviklet av Boston Dynamics for det amerikanske militæret. Den kan bære utrustninger opp mot 200 kilo i ulendt terreng.

Boston Dynamics er altså selskapet bak «The Cheetah» - geparden - som kan løpe i 47 kilometer i timen. Med det er roboten raskere enn verdens raskeste menneske - den jamaicanske sprinteren Usain Bolt - som løp i 37,5 kilometer i timen da han vant 100-meteren med tiden 9,58 under friidretts-VM i 2009.

Boston Dynamics har også laget en rekke andre roboter som etteraper dyr og dyrs bevegelsesmønstre, mange av dem utviklet for militær bruk. Blant annet roboter som skal bære utstyr for soldater i ulendt terreng.

Selskapet ble startet i 1992, med en professor Marc Raibert fra velrenommerte Massachusetts Institute of Technology (MIT) som hovedgründer. De har også hatt kontrakter med Sony - blant annet for utvikling av robothunden «Big Dog». Sammen med det amerikanske militæret har Googles nye oppkjøp også laget «Atlas» - en humanoid Terminator-aktig robot.

Lagt til spesialavdeling

SATSER:Googles Andy Rubin, mannen bak operativsystemet Android, leder techgigantens store satsning på robotiokk og ny teknologi.

Google legger det nye oppkjøpet under tidligere Android-sjef Andy Rubins spesialavdeling - en avdeling hvis størrelse i ansatte og budsjett ikke er offentliggjort.

- Jeg er veldig opprømt over Andy Rubins neste prosjekt, sier toppsjef Larry Page til Google+.

- Hans forrige satsning, Android, startet som en vill idé - og endte opp med å legge en supercomputer i lommene på hundrevis av millioner. Det er fortsatt tidlig, men jeg kan ikke vente med å se fortsettelsen, sier Page.

I Rubins gruppe finner vi også de andre robotoppkjøpene Google har gjort. Blant dem:

* Schaft, en liten bedrift bestående av japanske robotingeniører, som forlot universitetet i Tokyo for å utvikle en menneskelignende robot.

* Industrial Perception, et nytt amerikansk selskap som har utviklet visuelle datasystemer, og robotarmer for å laste av og på lastebiler.

* Meka og Redwood Robotics, som lager menneskelignende roboter og robotarmer i San Francisco.

* Bot & Dolly, som lager robotiserte kamerasystemer. Blant annet har et slikt system blitt brukt i innspillingen av filmen Gravity, som foregår i rommet.

Les også:

- Robotselen får frem det friske i demenspasientens hjerneRoboter vil ta over i matindustrienHer er robotene som legger fliser og borer hull- Google Glass kan være ulovligGoogle vant ankesak om digital kopiering av bøker

Publisert: