Tyske bilaksjer bremser for Trump

Aksjene i BMW og Volkswagen falt mandag, etter nye trusler fra USAs neste president om tollmurer mot biler produsert utenfor USA.

VURDERER TARIFFER: USAs påtroppende president truer ifølge avisen Bild tyske bilprodusenter med straffetoll. Dette bildet viser opplæring av arbeidere ved BMWs fabrikk i San Luis Potosí i Mexico, hvor selskapet skal produsere biler i 3-serien fra 2019.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det er i et intervju med den tyske avisen Bild og britiske The Times at Trump kommer med disse truslene.

– Jeg vil si til BMW at hvis dere bygger en fabrikk i Mexico og planlegger å selge biler til USA uten en skatt på 35 prosent, så kan dere glemme det, sier Trump i et intervju som Bild publiserte mandag.

I intervjuet spør Trump hvor mange Chevroleter man ser i gatene i Tyskland, mens han peker på at det er mange tyske biler i New Yorks gater.

– Det jeg sier er at dere må bygge fabrikkene deres i USA, sier Trump ifølge avisen.

Aksjen til flere tyske bilprodusenter falt mandag. Volkswagen-aksjen falt 2,17 prosent, BMW var ned 1,46 prosent, og Daimler-aksjen falt 1,51 prosent.

Trump har kommet med en rekke utfall mot bilprodusenter i og utenfor USA den siste tiden, og kom med nye utfall på den nettbaserte meldingstjenesten Twitter i helgen.

– Bilselskaper og andre, hvis de vil gjøre forretninger i vårt land, må begynne å produsere ting her igjen. VINN! skrev han søndag.

will only get higher. Car companies and others, if they want to do business in our country, have to start making things here again. WIN!

Inn i rekken

Tidligere har Trump gått hardt ut mot hjemlige bilprodusenter som Ford og General Motors, som også har bygget produksjonsanlegg i Mexico. Trumps valgkamp handlet mye om å hindre utflagging av amerikanske jobber til lavkostland.

Les også

Lockheed-Martin lover tusenvis av nye jobber i USA

Ford sa tidligere denne måneden at selskapet ville droppe en ny fabrikk til 1,6 milliarder dollar (rundt 14 milliarder kroner) i Mexico, og heller investere seks milliarder kroner i et anlegg i USA.

Trump har også kommet med utfall mot andre selskaper med aktivitet i Mexico, som Carrier som lager air condition-anlegg, og har sendt en rekke aksjer nedover med sine Twitter-meldinger.

Blant annet har han vært kritisk til Boeing fordi han mener de nye presidentflyene blir for dyre, kritisert Lockheed Martin for prisen på de nye kampflyene F-35, og fått helseaksjer til å falle ved å kritisere prisene på medisiner.

Frykter handelskrig

Trump lovet i en pressekonferanse i forrige uke at han vil være den største skaperen av jobber Gud har skapt, noe han også har lovet gjennom valgkampen.

Les også

Toyota investerer ti milliarder dollar i USA

Nå lurer selskaper og statsleder verden over på om Trump vil følge opp disse løftene når han inntar presidentstolen på fredag, og spesielt om han vil innføre tariffer på varer som han ønsker at USA skal produsere selv.

Trump har tidligere truet også Kina med tariffer. Mange frykter at han vil ta grep som gjør at andre land svarer med tariffer og straffetiltak, noe som i verste fall kan utløse en handelskrig som rammer hele verdenshandelen.

– Må bygge bedre

Tyske politikere mener amerikanerne selv må gjøre en innsats for å konkurrere med utenlandske produsenter.

I am working hard, even on Thanksgiving, trying to get Carrier A.C. Company to stay in the U.S. (Indiana). MAKING PROGRESS - Will know soon!

– Da må de bygge bedre biler, sier Tysklands næringsminister Sigmar Gabriel til Bild.

Den amerikanske bilindustrien vil bare bli dårligere og dyrere hvis konkurransen hemmes ved hjelp av straffetoll, mener Gabriel.

– Jeg vil gjerne avvente hva den republikaner-dominerte Kongressen sier. Det er politikere som egentlig vil det motsatte av det Herr Trump ønsker, sier han ifølge Bild.

Kan gi dyre biler

Mange bilprodusenter produserer biler og deler utenfor USA fordi kostnadene er lavere der. Dermed kan Trumps grep gjøre amerikanske biler dyrere både for amerikanske forbrukere og for verdensmarkedet.

Les også

Trump utløser globalt børsfall for legemiddelselskapene

– De som taper er kjernetilhengerne til Trump, som ender opp med å kjøpe dyrere produkter, sier Bill Russo, tidligere direktør for Chryslers Kina-avdeling, som nå jobber for det kinesiske konsulentfirmaet Gao Feng, ifølge New York Times.

BMW har noen av sine største produksjonsanlegg i USA, hvor selskapet blant annet produserer modellene X3, X4, X5 og X6. BMW vil fortsette med byggingen av en fabrikk i Mexico til en milliard dollar, som skal produsere biler i BMW 3-serien fra 2019.

– BMW er i høy grad hjemmehørende i USA, sier selskapet ifølge Bild.

Daimler skal produsere Mercedes-biler i en fabrikk til en milliard dollar i Mexico som deles med Renault-Nissan, og Volkswagen-eide Audi åpnet i fjor en fabrikk til 1,3 milliarder dollar i Mexico, ifølge CNBC. Samtidig investerer VW 900 millioner dollar i en fabrikk i Tennessee i USA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked
 2. Donald Trump
 3. Mexico
 4. Bil
 5. Aksjer
 6. Audi
 7. General Motors

Flere artikler

 1. Ford dropper milliardfabrikk i Mexico

 2. Ford bygger fabrikker i Mexico

 3. Trump truer Europa med biltoll

 4. USAs handelsminister: Det finnes andre alternativer enn straffetoll

 5. Toyota investerer fem milliarder i USA