Derfor kan verdens største økonomi tjene fett på at oljeprisen stuper
Amerikanere kjører mye bil, og utgiftene deres til bensin utgjør for mange en stor sum hver måned. Fortsetter oljeprisen å holde seg lav, kan de bruke pengene på andre ting.
BILGLADE: Tradisjonen tro brukes bilen til mer enn å kjøre til kampen i for sportsfans i USA - de tar seg gjerne en grillfest på parkeringsplassen før kamp, såkalt tailgating. Nå som bensinprisene faller kan det bli enda mer fest i USA.
Det kraftige oljeprisfallet vil gjøre at USAs økonomi gasser på neste år, tror seniorøkonom.
– Amerikanske forbrukere er glad i å kjøre bil, og bruker mye penger på bensin. Det er et lavt avgiftsnivå i USA, så når oljeprisen går ned, slår det veldig kraftig ut i bensinprisen, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24.
– Vi har sett i høst at bensinprisen har falt 30 prosent når oljeprisen har falt 40 prosent. Det får et veldig stort og veldig raskt gjennomslag, sier han.
DNB presenterte tirsdag oppdaterte prognoser for utviklingen i norsk og internasjonal økonomi. Magnussen har sett på hvilken effekt oljeprisfallet har for ulike land.
DNB tror veksten halveres neste år
For USA anslår han at oljeprisfallet vil gjøre at verdiskapningen (brutto nasjonalprodukt) vil bli 0,6 prosent høyere enn den ellers ville vært.
Samlet tror Magnussen at BNP-veksten i USA vil bli på 3,4 prosent i 2015.
Tilsvarende vil verdiskapningen i eurosonen og Kina boostes med hhv. 0,3 prosent og 0,04 prosent.
– Om de velger å kjøre like mye bil som de har gjort, vil amerikanere ha en god del dollar de kan bruke på andre varer og tjenester. Mye av dette vil bli brukt i innenlandsk næringsliv, noe som vil stimulere aktiviteten i den amerikanske økonomien, sier han.
Bildet er imidlertid ikke bare rosenrødt. Magnussen peker på at aktører i skiferoljeindustrien kan bli presset hardt.
– Noen selskaper kan få problemer og enkelte kan måtte legge ned virksomheten, men i amerikansk sysselsetting snakker vi om godt under en prosent som opererer innenfor oljesektoren. Det er en liten del av økonomien, og vil derfor ha en moderat effekt.
Sterk økonomisk vekst i USA
Spennende Fed-møte
Onsdag kveld er det rentemøte i den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed).
Etter en kald start på året har den amerikanske økonomien hatt solid fart fremover, og særlig har arbeidsmarkedets utvikling vært oppløftende.
Knut A. Magnussen, seniorøkonom DNB Markets
Spenningen er derfor stor om sentralbanken onsdag vil avsløre nye signaler om når første renteheving vil komme.
E24 følger utfallet av rentemøtet i Fed fra klokken 20.00 norsk tid.
Magnussen venter endringer fra Fed onsdag. Han tror Fed tar bort formuleringen at den ikke vil heve renten før «betydelig periode» (considerable time) etter at den avsluttet pengetrykkingen i slutten av oktober.
– Det virker naturlig at de tar bort den nå, fordi det vil gi dem mer fleksibilitet. De er opptatt av at det er dataene som bestemmer. Kommer det klarere tegn på høyere lønnsvekst og at inflasjonen begynner å gå litt opp, vil de gi seg selv muligheten til å sette i gang rentehevninger.
KAN GASSE PÅ: Fallet i bensinprisene i USA vil gjøre at amerikanerne vil ha flere dollar å bruke på andre ting, tror seniorøkonom.
Magnussen tror første renteheving kommer i mars neste år. Renten i USA er på rekordlave 0,25 prosent.
– Sysselsettingsveksten og arbeidsledigheten er de viktigste faktorene her, og utviklingen har vært veldig sterk den siste tiden. Men Fed er redd for at de skal bremse oppgangen for tidlig, sier Magnussen.
Når sentralbanken slipper sine meldinger, leses disse med lupe av markedet. Bare små endringer i ordlyden kan flytte finansmarkedene.
Økonom om USA-fremgangen: - Mange har sett seg blinde på gode jobbtall
Oljeprisfall
Oljeprisene har falt brutalt de siste månedene.
På bare seks måneder har nordsjøoljen (brent spot) nesten halvert seg i pris, det samme har den amerikanske lettoljen (WTI spot)
Onsdag koster et fat nordsjøolje 58,9 dollar, mens et fat WTI-olje koster 54,4 dollar.
Les også: