Denne bilen er ikke lenger en Citroën
Citroën lanserer nå et eget merke, kalt DS, men modellen som markerer dette, er ikke helt ny.
Dette er en nyhet som ikke er en nyhet. Selve navnet, DS5, kjenner man igjen fra en modell Citroën lanserte i 2012. Den middels skarpsynte vil trolig også dra kjensel på selve bilen. Men dette er ikke en Citroën DS5, det er en DS5. Det som har skjedd siden sist er nemlig at Citroën skiller ut DS som et eget merke. Ikke bare som en serie under egen paraply.
Mer bilstoff på E24 BIL
På den måten kan man si at modellen får en ganske radikal midtlivsoppdatering, i og med at den ikke lenger er en Citroën, samtidig så er den så å si lik modellen som var en Citroën. Det er lov til å være forvirret nå. For utvendig og innvendig er det ikke stort som skiller de to utgavene: En ny grill og ellers et totalt fravær av den klassiske logoen med de to vinklene, er i all hovedsak forandringen.
Forrige gang vi kjørte denne bilen, da det var en Citroën, hadde den en dieselmotor. Nå har vi vært ute med den eneste bensinmotoren som er tilgjengelig til bilen. En 1,6 liters turbomotor som yter 156 hestekrefter. Når man tar med at bilen nærmer seg 1,5 tonn, så er det opplagt at dette ikke er en familieracer. Null til hundre er oppgitt til 9,5 sekunder, hvilket er høyst ordinært i dagens bilflora.
Klassiske bokstaver
Selve DS-ideen, både før og etter at Citroën-logoen forsvant, har vært å bruke en legendarisk bokstavkombinasjon (Citroën DS må være den bilen i historien som lå lengst foran sin tid da den ble lansert på 50-tallet), for å bygge opp et mer eksklusivt image. Med dette ønsker de å få innpass i den eksklusive gjengen som kaller seg «premium», hvor døren har vært helt stengt for franske produkter, så langt.
Her er profitten god, da kundene gjerne ønsker velutstyrte biler, og de er villige til å betale ekstra for å få noe annet enn den «vanlige» bilen til naboen. Helt hva dette er, er ikke alltid like opplagt, det er heller ikke noe som har en fasit. Noen merker har det, selv om flere av modellene strengt tatt ikke er særlig spesielle, som BMW med sine forhjulstrekkene MPVer i 2-serien. Andre har den opplevde kvaliteten som kreves, men ikke imaget, som for eksempel Volkswagen. Det som synes å være viktig, er at selve merkenavnet har en ekstra swung, noe som Citroën tydeligvis mener at de ikke har. Dermed DS.
Skiller seg ut
Det de har klart med DS5, er å lage en bil som skiller seg ut. Den ligner ikke på noen andre, og den er vrien å dytte inn i én kategori. Utseendemessig lander den ett sted mellom kombicoupe og stasjonsvogn, mens den størrelsesmessig ligger i mellomklassen. Dette blir veldig riktig med tanke på Citroëns unike designhistorie. De har gang på gang laget biler som har revolusjonert bildesignen, men det begynner å bli lenge siden nå. Slik sett er det forfriskende å se at de begynner å ta noen sjanser igjen, men om det er særlig vellykket denne gangen, er enn annen sak. Bade estetisk og praktisk sett.
For med store glassflater skulle man tro at det ville være som å sitte i et drivhus, med formidabel sikt alle veier. Slik er det ikke. A-stolpene, altså de to fremre vindusstolpene, er plassert så langt fremme og er så dominerende at de stjeler masse sikt. Bakover treffer den horisontale sprossen bak midt i sladrespeilet. Noe så enkelt som en koppholder har de heller ikke fått til. De to som skal være dette, sitter omtrent nede ved ankelen og er størrelsesmessig tilpasset en enkel espresso. Vi liker at Citroën er sære, men dette er mer slurv.
Komfort
Det vi liker med DS5, er komforten. Setene er gode, og de har også fått sving på girkassen, som skifter langt mer sømløst og riktig timet enn tidligere. Girkassen er ikke videre sportslig, selv om man ber den være det. Kanskje er det grunnen til at det bilen ikke er utstyrt med hendler på rattet, men med en ganske moderat motor er ikke dette heller noe stort poeng.
Fjæringen smyger seg over ujevnheter, men selvsagt skulle vi ønsket at den kjørte Citroën-klassikeren, den hydropneumatiske varianten, bilverdenens svar på det flygende teppet. Det konvensjonelle oppsettet gir uansett et adekvat nivå av komfort. Det som ikke er like bra, er støyen i kupeen, den er absolutt tilstedeværende.
Følg E24 på Instagram
DS5 er, og var, en litt snodig opplevelse. Bilen vil være noe mer enn en vanlig familiebil. Det klarer den rent utseendemessig, og plassen innvendig er grei. Det som er litt mer usikkert, for å si det mildt, er om den treffer et mer eksklusivt nivå enn en helt vanlig melk-og-brød bil. For den føles ikke så veldig eksklusiv ut, og med en såpass liten motor blir det heller ikke den store kjøreopplevelsen ut av det hele.
Samtidig så er det god å se at Citroën igjen prøver på noe litt utenfor boksen. Kanskje kan DS-merket etter hvert få etablert seg, slik at de også tør å være like innovative og unike som de har klart tidligere i historien?