Saab blir asiatisk

Saab blir asiatisk – og elektrisk. Konkursboet etter den svenske bilfabrikken er kjøpt av elbilforetaket Nevs, som i sin tur eies av to selskaper med baser i Hongkong og Japan.

ELEKTRISK SAAB: Svenske Saab er kjøpt opp, og det ligger an til at man vil fortsette produksjon på Trollhättan. Dette bringer glede i det svenske bildistriktet.
Publisert: Publisert:

Salget av Saabs konkursbo omfatter Saab Automobile, Saab Automobile Powertrain og Saab Automobile Tools, ifølge en pressemelding fra konkursforvalterne onsdag. Prisen på kjøpet er foreløpig ikke offentliggjort.

Tidligere sjef for metallarbeiderforbundet IF Metalls avdeling hos Saab, Håkan Skott, hilser salget velkommen.

– Ja, hvis saken nå endelig er i orden, er det naturligvis veldig bra, sier Skott til nyhetsbyrået TT.

Verdier

– Salget til Nevs er vårt viktigste virkemiddel for å kunne frigjøre verdiene i konkursboet. Vi har hele tiden håpet å kunne finne en helhetsløsning innen sommeren, så i dag er vi svært glade, heter det i konkursforvalternes pressemelding.

Nevs-talsmann Mattias Bergman sier visjonen nå er å gjøre Saab til et verdensledende foretak basert på elbiler. Foretaket skal baseres på kunnskap som fins i regionen der Saab holder til, og på et produksjonsanlegg i verdensklasse, tilføyer han.

Interessen konsentreres om utvikling av modellen Saab 9-3.

– Vi er ikke interesserte i 9-5 eller 9-4X, delvis fordi amerikanske General Motors eier teknologien til disse modellene, men også fordi disse plattformene er for tunge til å bli elbiler, forklarer Bergman.

– Nå kjører vi

Nyheten om at Saab kan være reddet, og at det ligger an til fortsatt produksjon i Trollhättan-regionen, vekker naturlig nok glede i den vestsvenske byen.

– Nå kjører vi, sier kommunalråd Paul Åkerlund i Trollhättan til TT.

– Dette er en gledens dag, sier Åkerlund, som mener Nevs' miljøprofil passer bra til byen. Han tilføyer at han er klar over at tallet på arbeidsplasser til å begynne med ikke vil komme opp mot de 3.500 som fabrikken hadde før den ble rammet av konkurs.

Bilproduksjonen hos Saab ble innstilt 6. april i fjor etter at underleverandører ikke hadde fått betalt for leveranser til fabrikken. 19. desember ble den formelle konkursbegjæringen innlevert, og det ble oppnevnt konkursforvaltere.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no