Rune Brynhildsen tilbake på PR-toppen

Hverken Bjarne Håkon Hanssen eller PR-rådgiveren til landslaget gjør det bedre, når man ser på omsetning per ansatt.

HØYPROFILERT BAKMANN: Pressekonferanse med Christina Vukicevic og broren Vladimir Vukicevik, om anklagene om dopingforespørsler fra faren Petar Vukicevik i november i fjor. Med Rune Brynhildsen som PR-rådgiver til venstre.
Publisert:

Målt etter omsetning per ansatt driver Rune Brynhildsen landets mest lukrative PR-selskap.

Hans firma, med kun Brynhildsen på eier- og ansattsiden, omsatte i fjor for 4,9 millioner kroner (se oversikt nederst i artikkelen).

Seks år etter at PR-rådgiveren ble dømt for medvirkning til innsidehandel, mener PR-rådgiveren at innsidedommen ikke er noen brems for forretningen.

- Det påvirker ikke dette i det hele tatt, sier han til E24.

- All min erfaring har gjort meg til en bedre PR-rådgiver, og det tror jeg kundene mine ser. Jeg har vært i stormen, legger Brynhildsen til.

I tiden etter fengselsoppholdet var ikke selvtilliten den samme.

På spørsmål om videre PR-karriere svarte han følgende i Dagens Næringsliv:

- Det tviler jeg på, men i vår verden skal man aldri si aldri.

Små byråer er størst per ansatt

Det er nettopp små selskaper av samme type som Brynhildsens selskap hvor omsetningen per hode er størst. Her er også mindre administrasjon, og andre å dele inntekter så vel som utgifter med.

- Jeg trives veldig godt alene. Det gir meg en enorm fleksibilitet, både overfor kunder og forholdet mellom jobb og privatliv. Det gir meg et stort personlig overskudd, sier Brynhildsen.

I tillegg til PR-oppdragene for et titalls kunder, jobber Brynhildsen som manager og rådgiver for friidrettsutøverne Henrik Ingebrigtsen og Ezinne Okparaebo.

- Nå kan jeg for eksempel velge bort de oppdragene jeg ikke ønsker, forteller han.

First House på topp av de store

Hva en time av tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssens tid koster er ikke bekreftet.

Tar man gjennomsnittet til rådgiverne i First House, og fordeler dette på normalarbeidstid i løpet av et år, er snittsatsen i underkant av 1.500 kroner per time.

Dette plasserer byrået oppe på nær samme effektivitetsnivå som småbyråene, hvor de dyre konsulentene er mange og administrasjon samt operasjonell bistand fra juniorkonsulenter er minimal.

Bjarne Håkon Hanssen har ikke svart på E24s henvendelse.

Tidligere GK-sjef med nytt selskap

Stein Jacob Frisch sluttet som administrerende direktør i Geelmuyden Kiese i september 2010, etter 16 år i selskapet.

Samtidig etablerte han sitt eget miniselskap hvor antall ansatte har vært ham selv inntil oktober i fjor. Det nye selskapet til Frisch havner et godt stykke ned på listen over de mindre byråenes omsetning per ansatt.

- Vi gikk fra én til to fast ansatte og fra én til to frilansere. Det var et helt greit år, sier Frisch til E24.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIDLIGERE KOLLEGAER: Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese her med tidligere ansatte Øyvind Johnsen (tv) og den gang daglig leder Stein Jacob Frisch i 2002. Begge har senere startet for seg selv.

At det i denne oversikten er beregnet omsetning per ansatt ved å bruke antall ansatte ved årsslutt slår naturlig nok ut for Frischs selskap, som kun var én ansatt inntil oktober.

Nykommer på vei opp

Trigger ble etablert av blant andre Preben Carlsen i 2010. To år senere hevder de seg blant landets mest effektive byråer når man ser på omsetning per ansatt.

Timeprisen ligger på mellom 1.000 til 1.800 kroner i snitt, forteller Preben Carlsen, avhenging av om det er navnet til de minst eller mest erfarne som står på fakturaen.

- Vi priser i utgangspunktet prosjekter, fremfor å fakturere timer. Det gir bedre forutsigbarhet for kundene våre, og det bør heller ikke ha noe å si om jobben tar en eller tre timer, så lenge vi skaper den verdien vi har satt oss som mål, sier Carlsen til E24.

For et relativt nystartet byrå som Trigger er veksten i antall ansatte såpass stor over kort tid, at omsetningen per hode blir noe skjev når man kun ser på 2012-tallene, poengterer Carlsen.

- Vi ser mer på tidsbruk per prosjekt, for å sikre at prisene til kunden er fornuftig, samtidig som vi har en sunn økonomi i bunn, sier han.

Nedenfor ser du byråenes omsetning per ansatt. Les mer om beregningen under listene.

De små, men kjente byråene:

De store og kjente byråene:

Beregningen tar utgangspunkt i omsetningen i 2012. Omsetning per ansatte er beregnet ut fra gjennomsnittet av antall ansatte ved utgangen av 2011 og 2012.

Enkelte kjente byråer er ikke med i listen. Dette er fordi de ikke har levert tall for 2012 ennå. Blant disse finner vi Gambit, Släger og Fredriksten AS (Jarle Aabø).

LES MER:

Publisert:

Her kan du lese mer om