NRK-profil slutter etter ni måneder: - Hadde ambisjon om å være der lenger

NRK mister nyrekrutterte Trine Eilertsen til Aftenposten.

NY REDAKSJONELL LEDELSE I AFTENPOSTEN: Fra venstre Trine Eilertsen, Harald Stanghelle, Håkon Borud, Espen Egil Hansen, Lillian Vambheim, Sarah Sørheim. (foto Mette Randem)
 • Line Midtsjø
Publisert:

Sjefredaktør Espen Egil Hansen presenterer i dag Aftenpostens nye redaktørkollegium. Svært mange av de nye navnene i ledelsen kommer fra ander mediehus.

Mest oppsiktsvekkende er det kanskje at Trine Eilertsen (44) bytter jobb, etter kun etter en snaut år i NRK som kommentator. Hun er ansatt som politisk redaktør i Aftenposten.

- Jeg forlater NRK med stor vemodighet. Der har jeg hatt det strålende. Ikke bare er folkene i NRK utrolig kompetente, de er også veldig greie. Det har ikke vært noen enkel beslutning, understreker hun til E24.

Eilertsen begynte i NRK i mars i fjor, og gikk ut i foreldrepermisjon i november, hun har dermed i praksis kun vært på jobb i NRK i ni måneder.

- Har den korte tiden din i NRK gjort det vanskeligere å takke ja til ny jobb?

- Ja det er klart. Jeg hadde selvsagt ambisjon om å være der lenger enn ett år, sier Eilertsen.

Hun overtar stillingen etter Harald Stanghelle som har vært politisk redaktør i 14 år. Stangheller fortsetter på sin side i redaksjonsledelsen.

Møttes på kafé

Eilertsen forteller at hun kjenner Espen Egil Hansen fra deres felles bakgrunn i Schibstedsystemet, han som VG-redaktør og hun som Bergens Tidende-redaktør. Kurtiseringen fra Hansens side var dermed kort men effektiv, bestående av samtaler på kafé og telefon på nyåret.

- Hvor lang tid tok det før du bestemte deg?

- Det var ingen lang prosess. Vi snakker dager, sier Eilertsen.

Før året i NRK var Eilertsen sjefredaktør i Bergens Tidende i fire år, og politisk redaktør samme sted i seks år.

Videre har Hansen blant annet hentet inn Drammens Tidendes sjefredaktør til jobben som nyhetsredaktør, Håkon Borud (44).

Dagens Næringsliv mister sin Etter Børs-sjef Sarah Sørheim (34) til Aftenposten.

Mangler utviklingsredaktør

Under dagens allmøte i mediehuset sa Hansen blant annet dette om arbeidet med å sette sammen en ny redaktørgruppe:

- Da jeg tiltrådte for 53 dager siden, var jeg i den svært utfordrende og svært spennende situasjonen at hele tre redaktører var på vei ut.

De tre Hansen sikter til er Knut Olav Åmås som var kulturredaktør inntil han begynte som statssekretær i Kulturdepartementet i oktober i fjor. Samt nyhetsredaktør Ole Erik Almlid, som forlot Aftenposten til fordel for NHO i fjor sommer. Og til sist utviklingsredaktør Skjalg Engebø som slutter i februar for å begynne i KLP.

Hansen har foreløpig ikke fått på plass en ny utviklingsredaktør.

Har vektlagt tre ting

- Når jeg har satt sammen Aftenpostens nye redaktørgruppe, har jeg vektlagt tre ting, sier Hansen i meldingen.

Det første kriteriet han nevner er journalistisk erfaring. Dernest har sjefredaktøren forsøkt å finne redaktører som har ledet det han kaller «nyskapningsarbeid». Det siste kriteriet han nevner beskriver han mer generelt som gode og inspirerende ledere.

Hansen har for kort tid siden uttalt at han mener de yngste medarbeiderne er mer kompetente enn de eldre i mediebransjen, da det har skjedd stor utvikling spesielt innen teknologi og digitale løsninger. Utsagnet kom i forbindelse med NHOs konferanse om læring.

Les også

Aftenposten-redaktør: - De yngste er ofte mer kompetente

- I den grad noen ønsker å lese en retning for Aftenposten ut av mine valg så er det dette: Aftenposten må ikke bare være trygt forankret i kvalitetsjournalistikken, men i kvalitetsnyhetsjournalistikken. På alle plattformer, sier han.

Slik blir Aftenpostens nye redaktørkollegium:

 • Harald Stanghelle (58) går etter 14 år som politisk redaktør over i en ny redaktørrolle, samtidig som han blir sjefredaktørens stedfortreder.
 • Sarah Sørheim (34) blir ny kulturredaktør. Hun kommer til Aftenposten fra jobben som redaksjonssjef for Etter Børs i Dagens Næringsliv.
 • Lillian Vambheim (42) er ansatt som featureredaktør. Hun har siden mars i fjor vært redaktør for A-magasinet, en rolle hun fortsatt skal ha.
 • Håkon Borud (44) er ansatt som nyhetsredaktør.
 • Trine Eilertsen (44) er ansatt som politisk redaktør.

Les også:

Nye redaktører i AftenpostenAftenposten-redaktør: - De yngste er ofte mer kompetenteVG-topp blir ny sjefredaktør i AftenpostenSjekk redaktørenes lønnsfestSchibsted med stabilt resultat under «krevende endringsprosess»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Markedsføring

Flere artikler

 1. - Alle på dette teamet sa ja over bordet

 2. First House klager inn Aftenposten for PFU

 3. Espen Egil Hansen blir publisher i Aftenposten

 4. Om 20 år skriver kanskje en robot oppfølgeren til denne
  artikkelen

 5. Fjerner bokkapittel skrevet av tidligere konkurransedirektør Christine Meyer etter dagligvarebråk