Tesla leverte på målet for Model 3

Den totale bilproduksjonen i tredje kvartal utgjorde 80 prosent av hva Tesla leverte gjennom hele 2017.

HANDELSKRIG-EFFEKT: Tesla rammes hardt av handelskrigen med 40 prosent toll på bilene, ifølge selskapet selv. Det er også årsaken til at Tesla fremskynder ferdigstillelsen av sin nye fabrikk i Shanghai, uten å gi en eksakt dato for når den skal stå klar.

Foto: Mike Blake Reuters
Publisert:,

Det var knyttet stor spenning til om Tesla klarte å produsere mer enn sitt eget mål på 50.000 biler av Model 3 i tredje kvartal. Det kan Elon Musk glede seg over at selskapet gjorde, med god margin.

Tesla produserte 53.239 Model 3 i tredje kvartal, samt 26.093 av Model S og X, noe som betyr at Tesla til sammen pumpet ut 80.142 biler.

Den totale bilproduksjonen i tredje kvartal er 80 prosent av hva selskapet leverte gjennom hele 2017, ifølge CNBC.

– Med stabilisert produksjon, er det levering og logistikk tilknyttet utgående biler som er våre største utfordringer. Vi gjorde forbedringer ved disse prosessene gjennom kvartalet og planlegger videre forbedringer i fjerde kvartal, så vi kan skalere opp med suksess, skriver selskapet i en pressemelding.

Tesla opplyser videre at behovet for Model S og X er høyt, og sier at de fastholder målet om å levere 100.000 av de to biltypene i løpet av 2018.

Nyheten tas imot med et skuldertrekk på Wall Street. I førhandelen er det minimalt med bevegelse i Tesla-aksjen, opp 0,2 prosent for dagen.

– Snart lønnsomt

Selskapet hadde på forhånd lovet å produsere mellom 50.000 og 55.000 Model 3 dette kvartalet. Det er viktig for selskapet å levere på produksjonen, fordi de trenger penger til å betjene den store gjelden de sitter på.

Les også

Analytiker: Venter at Tesla-aksjen vil stige fremover

Ifølge Goldman Sachs forfaller gjeld for tilsvarende 22 milliarder kroner i år og neste år.

Da er det også viktig for selskapet å bli lønnsomt.

I en lekket e-post til ansatte lørdag, skrev Elon Musk at selskapet er helt på grensen til å kunne kalle seg lønnsom i tredje kvartal, skriver Bloomberg.

– Hvis vi klarer dette vil det være en episk seier utenfor all fatteevne, skal Musk har skrevet.

Merker handelskrig

I tirsdagens pressemelding omtaler Tesla hvordan de merker handelskrigen på egen virksomhet. Med en importtoll på 40 prosent i Kina, opererer de med en signifikant ulempe sammenlignet med andre biler som importeres med en importtoll på 15 prosent.

– Regner man inn frakt i tillegg til importtoller, må Tesla konkurrere på pris med helt like biler som produseres i Kina for 55 til 60 prosent lavere kostnader. Det skaper store utfordringer når man tenker på at Kina er verdens desidert største marked for elbiler, heter det i pressemeldingen.

Handelskrig oppgis også som årsaken til at Tesla fremskynder ferdigstillelsen av sin nye fabrikk i Shanghai, uten å gi en eksakt dato for når den skal stå klar.

Twitter-kontrovers

Det har stormet rundt Tesla og sjefen Elon Musk den siste tiden. Tidligere i sommer meldte han på Twitter at han vurderte å ta selskapet av børs, noe som sendte Tesla-kursen voldsomt opp.

Det resulterte i etterforskning fra finanstilsynet SEC, som anklaget ham for å gi falsk og villedende informasjon til markedet. Saken endte med at Musk inngikk forlik med SEC, der han må gå fra vervet som styreleder i tre år og må betale en bot på 20 millioner dollar.

I en tidligere utgave av denne saken stod det at Tesla produserte 80 prosent flere biler i tredje kvartal, sammenlignet med i fjor. Det riktige er at selskapet produserte 80 prosent av selskapets totale leveranse i 2017.

Her kan du lese mer om