Tesla leverte på målet for Model 3

Den totale bilproduksjonen i tredje kvartal utgjorde 80 prosent av hva Tesla leverte gjennom hele 2017.

HANDELSKRIG-EFFEKT: Tesla rammes hardt av handelskrigen med 40 prosent toll på bilene, ifølge selskapet selv. Det er også årsaken til at Tesla fremskynder ferdigstillelsen av sin nye fabrikk i Shanghai, uten å gi en eksakt dato for når den skal stå klar.

Foto: Mike Blake Reuters
 • Hans M. Jordheim
 • Sindre Hopland
Publisert:

Det var knyttet stor spenning til om Tesla klarte å produsere mer enn sitt eget mål på 50.000 biler av Model 3 i tredje kvartal. Det kan Elon Musk glede seg over at selskapet gjorde, med god margin.

Tesla produserte 53.239 Model 3 i tredje kvartal, samt 26.093 av Model S og X, noe som betyr at Tesla til sammen pumpet ut 80.142 biler.

Den totale bilproduksjonen i tredje kvartal er 80 prosent av hva selskapet leverte gjennom hele 2017, ifølge CNBC.

– Med stabilisert produksjon, er det levering og logistikk tilknyttet utgående biler som er våre største utfordringer. Vi gjorde forbedringer ved disse prosessene gjennom kvartalet og planlegger videre forbedringer i fjerde kvartal, så vi kan skalere opp med suksess, skriver selskapet i en pressemelding.

Tesla opplyser videre at behovet for Model S og X er høyt, og sier at de fastholder målet om å levere 100.000 av de to biltypene i løpet av 2018.

Nyheten tas imot med et skuldertrekk på Wall Street. I førhandelen er det minimalt med bevegelse i Tesla-aksjen, opp 0,2 prosent for dagen.

– Snart lønnsomt

Selskapet hadde på forhånd lovet å produsere mellom 50.000 og 55.000 Model 3 dette kvartalet. Det er viktig for selskapet å levere på produksjonen, fordi de trenger penger til å betjene den store gjelden de sitter på.

Les også

Analytiker: Venter at Tesla-aksjen vil stige fremover

Ifølge Goldman Sachs forfaller gjeld for tilsvarende 22 milliarder kroner i år og neste år.

Da er det også viktig for selskapet å bli lønnsomt.

I en lekket e-post til ansatte lørdag, skrev Elon Musk at selskapet er helt på grensen til å kunne kalle seg lønnsom i tredje kvartal, skriver Bloomberg.

– Hvis vi klarer dette vil det være en episk seier utenfor all fatteevne, skal Musk har skrevet.

Merker handelskrig

I tirsdagens pressemelding omtaler Tesla hvordan de merker handelskrigen på egen virksomhet. Med en importtoll på 40 prosent i Kina, opererer de med en signifikant ulempe sammenlignet med andre biler som importeres med en importtoll på 15 prosent.

– Regner man inn frakt i tillegg til importtoller, må Tesla konkurrere på pris med helt like biler som produseres i Kina for 55 til 60 prosent lavere kostnader. Det skaper store utfordringer når man tenker på at Kina er verdens desidert største marked for elbiler, heter det i pressemeldingen.

Handelskrig oppgis også som årsaken til at Tesla fremskynder ferdigstillelsen av sin nye fabrikk i Shanghai, uten å gi en eksakt dato for når den skal stå klar.

Twitter-kontrovers

Det har stormet rundt Tesla og sjefen Elon Musk den siste tiden. Tidligere i sommer meldte han på Twitter at han vurderte å ta selskapet av børs, noe som sendte Tesla-kursen voldsomt opp.

Det resulterte i etterforskning fra finanstilsynet SEC, som anklaget ham for å gi falsk og villedende informasjon til markedet. Saken endte med at Musk inngikk forlik med SEC, der han må gå fra vervet som styreleder i tre år og må betale en bot på 20 millioner dollar.

I en tidligere utgave av denne saken stod det at Tesla produserte 80 prosent flere biler i tredje kvartal, sammenlignet med i fjor. Det riktige er at selskapet produserte 80 prosent av selskapets totale leveranse i 2017.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Tesla Motors

Flere artikler

 1. Elon Musk ble 14 milliarder kroner rikere mandag

 2. Tesla kutter syv prosent av fulltidsansatte

 3. Tesla fremskynder viktig rapport - investorene kaster seg etter aksjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Elon Musk får siste stikk på Wall Street etter et turbulent 2018

 6. Betalt innhold

  Elon Musk's «short-fiende» mener Tesla minner om Lehman