Berenberg-analytiker har tro på Model 3-marginene og tror aksjen skal opp i 500 dollar

Analytiker tror Tesla-aksjen skal stige 80 prosent og leveringstiden på Model 3 halveres.

«FOLKETESLAEN»: Om Tesla skal lykkes blir det sett på som helt nødvendig at Model 3 blir en suksess

Foto: Tesla
Publisert:

Det har vært en nyhetstung pinse for Tesla, og mandag blir aksjen belønnet med en oppgang på 4 prosent.

Det er knyttet spenning til hvorvidt Tesla vil klare å generere profitt på sin Model 3, noe som blir sett på som essensielt for selskapets evne til å overleve, da dette er «folketeslaen» og ikke en luksusbil på samme måte som Model S og Model X.

Tror aksjen skal opp 80 prosent

Investeringsbanken Berenberg mener at usikkerheten knyttet til dette er overdrevet, og anslår at selskapet vil være i stand til å levere en brutto fortjenestemargin på 25 prosent.

– Model 3s brutto margin vil overraske positivt, skriver analytiker Alexander Haissl i et notat, ifølge CNBC.

Les også

Tesla stopper produksjonen av Model 3 i seks dager

– Den utbredte oppfattelsen om at Model 3s marginer kan gå direkte utover Model S/X er grunnleggende, og nesten helt feil, skriver han.

Med sin Tesla-tro hever Haissl også Teslas kursmål til 500 dollar per aksje, opp fra hans tidligere kursmål på 470 dollar per aksje. Det gir en oppside på 80,6 prosent mot sluttkurs fredag.

Haissl peker på at Model 3 har betydelig lavere materialkostnader, sammenlignet med Model S, da den bruker en billigere motor, og leveres uten for eksempel luftfjæring og aluminiumskarosseri. Han mener også at kostnadene per bil blir kuttet betydelig grunnet økt automatisering.

Musk tvitret spesifikasjoner

Den andre av Teslas pinse-nyheter var det Elon Musk selv som sto for, lørdag da han gjennom flere Twitter-meldinger fortalte hvordan Teslas beste Model 3 vil være bedre enn BMW M3.

Ifølge Musk vil den nye «dual motor» modellen, altså en bil med motor både foran og bak, en optimalisert for kraft, og en for rekkevidde, gjøre 0–60 miles i timen på 3,5 sekunder (0–96,56 kilometer i timen på 3,5 sekunder.)

Toppfarten er 155 miles (249,45 kilometer) i timen, og bilen vil ha en rekkevidde på 310 miles (498,9 kilometer).

Prisen med alt utstyr, bortsett fra autopilot, vil ligge på 78.000 dollar (633.000 kroner).

– Det er omtrent det samme som en BMW M3, men 15 prosent raskere og bedre å kjøre. Den slår alt i sin klasse på bane, skriver Musk på Twitter.

Bilene skal etter planen leveres fra og med juli.

Produksjons-optimisme

Mandag kom også meldingen om at Tesla halverer ventetiden for Model 3.

Les også

Milliardæren George Soros kjøpte opp Tesla-obligasjoner

Tesla har tidligere uttalt at ventetiden for nye Model 3 vil være på 12 til 18 måneder. Den ventetiden er nå halvert, og vel så det, til mellom 4 og 6 måneder for de heldigste. Dette gjelder for amerikanske kunder som bestiller den rimeligste versjonen av bilen.

Personer som fortsatt står i kø og som har fått invitasjon til å konfigurere bilene, kan belage seg på å få bilen i løpet av12–16 uker, skriver ITavisen.

Og nye kunder som venter på den rimeligste Model 3 med standardbatteri, må vente fra seks til 12 måneder. Det er ned fra 12–18 måneder fra tidligere.

Her kan du lese mer om