Bredbåndsgründerne i JetNett skal leie nett hos Telenor

Telia og Telenor skrur nå begge på 5G-teknologien i satsingen på trådløst bredbånd. Nykommeren JetNett har nå bestemt hvilket nett de skal bruke når de skal lansere tjenesten sin om kort tid.

. Subhan Malik (t.v.) og Mats Skogholt Amland i JetNett
Publisert: Publisert:

– Vi landet på Telenor og nå jobber vi med dem for å implementere de tekniske løsningene, sier Subhan Malik, gründer og daglig leder i JetNett, til E24.

Det var i midten av oktober det ble kjent at JetNett var født. Malik og flere på teamet har bakgrunn fra Telenor og vil nå utfordre både sin gamle arbeidsgiver og andre aktører på trådløst bredbånd.

Da JetNett ble annonsert var selskapet både i dialog med Telia og Telenor angående leie av nettilgang. Valget falt altså på Telenor.

I tillegg til Telenor har også Telia gått tungt inn i markedet. Aktører som ikke har eget nett har også meldt seg på i kampen, inkludert NextGenTel og Nortel.

Trådløst bredbånd er et relativt nytt produkt i Norge, som på kort tid har begynt å bli svært populært. Løsningen kan bli svært viktig for å nå det politiske målet om at alle husstander skal ha tilgang til bredbånd.

Produktet fungerer som et vanlig kablet bredbånd, med én viktig forskjell: Fremfor en bredbåndskabel inn i huset leveres internett over mobilnettet, gjerne med en antenne på ytterveggen.

Forskjellen fra mobilt bredbånd er at man kun kan bruke tjenesten på et gitt sted og at man slipper den tradisjonelle datakvoten (operatørene kan som regel sette ned hastigheten hvis du bruker over 2.000 gigabyte på en måned).

Selv om trådløst bredbånd har eksistert i andre land en stund, var det i fjor vår at det kom til Norge. Telenor lanserte da tjenesten på utvalgte steder og nå er selskapet oppe i 71.000 kunder.

Trådløst bredbånd utgjør sammen med fiber-bredbånd de teknologiene som Telenor bruker som erstatning når de nå jobber med å legge ned det gamle kobbernettet som leverte fasttelefon og DSL-bredbånd.

Les også

Gründere satser på teknologiskifte: Vil utfordre de store med trådløst bredbånd

Vil lansere i starten av neste år

Telenor annonserte onsdag morgen at selskapet nå skrur på 5G på sin trådløst bredbåndtjeneste. Telia gjorde det samme for et par uker siden.

Dette er viktig for de konkurrentene som skal leie nett av Telenor eller Telia for å utfordre de to gigantene i det norske markedet.

Bedriftsoperatøren Nortel har varslet at de vil lansere sin tjeneste i andre halvår neste år, men JetNett kommer før det:

– Vi planlegger å lansere mot slutten av første kvartal 2021, sier Malik.

– Vi har fokus på privatmarkedet og vil begynne der i starten, men planen kan jo alltid endre seg underveis, fortsetter han.

Selskapet planlegger en løsning der de leverer egne rutere og egne JetNett-simkort som kobler seg på Telenors mobilnett, forklarer han.

– Vi vil tilby 5G fra dag én. I noen områder vil det ikke være tilgjengelig med en gang, men utstyret er klart for 5G og vil bytte over fra 4G når dekningen kommer, sier Malik.

Akkurat når lanseringen vil kunne skje avhenger nå av det tekniske arbeidet som selskapet gjør i samarbeid med Telenor.

– Det er litt opp til Telenor. Vi er avhengige av fremdriften deres med tanke på implementering, og vi skulle jo gjerne bestemt dette helt selv, sier Malik.

Selskapet ønsker å lansere tjenesten over hele landet fra start. Nå jobbes det både med detaljer rundt det og hvordan installasjonen skal fungere rent praktisk hos kunden.

– Vil dere sende ut montører som Telenor og Telia gjør?

– Den strategien legger vi nå, men vi skal ha et fokus på enkelhet, sier Malik.

– Og hvordan skal dere selge løsningene deres i markedet, har dere alliert dere med noen tredjepartsaktører?

– Fokuset vil være digitalt salg, både for å kutte kostnader for kundene og gjøre det enklest mulig. Vi ser også på noen nye digitale vrier å nå ut i markedet på, sier Malik.

Les også:

Les også

71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G

Les også

Mobilbransjen kniver om trådløst bredbånd: Nå kommer Telia med 5G

Les også

Telenor legger frem nye planer for Norge: Oslo, Bergen og Stavanger får 5G før jul

Publisert: