Afghansk opiumsdyrking på retur

Fallende priser fører afghanske bønder over i annen type jordbruk, ifølge FN.
<b>FALLENDE PRISER:</b> ...gjør det mindre lønnsomt for opiumsbøndene.
FALLENDE PRISER: ...gjør det mindre lønnsomt for opiumsbøndene.

Det er blitt mindre innbringende å være opiumsbonde i Afghanistan.

Hele 800.000 afghanere har forlatt den ulovlige narkotikaproduksjonen siden i fjor, viser den årlige FN-rapporten om opiumsdyrkingen i landet.

Opiumsdyrkingen og narkohandelen finansierer opprørerne i Afghanistan, fører til mer korrupsjon og annen type kriminalitet, hevder vestlige tjenestemenn

De islamistiske ekstremistene i Taliban har imidlertid flere ganger nektet for å ha noe med opiumsdyrkingen å gjøre.

Afghanistan har lenge stått for produksjonen av 90 prosent av verdens opium, som benyttes som råvare for heroin.

Toppåret ble imidlertid nådd i 2007, og etter den tid har produksjonen falt.

– Bunnen er i ferd med å falle ut av det afghanske opiumsmarkedet. Disse tallene viser at det er mulig å gjøre framgang, sier direktør for FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), Antonio Maria Costa.

Ifølge FN-rapporten ble 123.000 hektar brukt til å dyrke opium i år, mens avlingene i fjor la beslag på 157.000 hektar.

Gode avlinger

Den største nedgangen er registrert i Helmand, der opiumsarealene er redusert med om lag 30 prosent. Provinsen er en av de mest urolige i Afghanistan og åsted for harde kamper mellom Taliban og britiske og amerikanske styrker.

Baksiden av medaljen er at årets avlinger var svært gode på grunn av fordelaktig vær. Av den grunn sank produksjonen bare med 10 prosent, til tross for at dyrkingsarealet ble redusert med 22 prosent.

De 6.900 tonnene som blir produsert, er langt mer enn det verdens heroinavhengige bruker. Dette har ført prisene på heroin tilbake til nivået på 1990-tallet.

– Tilbudet er større enn etterspørselen, og det gjør det mindre attraktivt å være opiumsbonde, sier Costa.

Mindre innbringende

Den samlede verdien av Afghanistans opiumsavling falt med hele 40 prosent til 438 millioner dollar sammenlignet med fjoråret. Opium utgjør nå 4 prosent av det afghanske bruttonasjonalproduktet, mot 27 prosent i 2002, ett år etter at Taliban ble fjernet fra makten.

– Det er for tidlig å si noe om nedgangen de siste to årene skyldes markedskreftene eller om dette er en varig trend, påpeker Costa.

Nedgangen skyldes neppe forsøkene på å slå ned på opiumsdyrkingen. Bare 4 prosent av avlingene ble ødelagt og kun 2 prosent beslaglagt, ifølge rapporten.

Men det er blitt langt mindre lønnsomt å dyrke den beryktede opiumsvalmuen for afghanske bønder. I 2003 tjente en bonde 27 ganger mer på opium som på hvete. I 2007 var inntektene ti ganger så høye, mens de i fjor var redusert til en tredobling.

Flere E24-saker

På forsiden nå