- Al-Qaida har økonomitrøbbel

Seddelsmugling og hawala har erstattet Osamas bankkonti.
<b>GJEMMER SEG GODT:</b> Det er åtte og 1/2 år siden USA gikk inn i Afghanistan for å finne Al-Qaida-topp Osama Bin Laden, men de leter fortsatt.
GJEMMER SEG GODT: Det er åtte og 1/2 år siden USA gikk inn i Afghanistan for å finne Al-Qaida-topp Osama Bin Laden, men de leter fortsatt.

I tiden før terroranslaget 11. september 2001, opererte Al-Qaida med millionbudsjetter. I følge CIA lå det årlige driftsbudsjettet deres på rundt 30 millioner dollar i året.

I dag drives i stedet terrorornettverket på lavbudsjett. Nettverket gjennomgår sin helt egne finanskrise som et resutat av USA og andre staters arbeid med strupe forbindelsen mellom den legale, "hvite" økonomien og terroristenes økonomi.

Det skriver Mandag Morgen.

Pengesmugling og kidnappinger

Konsekvensene for driften av terrornettverket er mange. Cellene operer i langt større grad selvstendig og med egen økonomi - nærmest som franchiser å regne.

Nye rekrutter må dessuten i større grad dekke utgiftene sine av egen lomme. Kidnappinger, spesielt i Nord-Afrika, har dessuten blitt en svært viktig inntektskilde for dem.

Samtidig er overføringen av penger blitt vanskeligere. Egne pengekurerer må ta store dollarsummer på kroppen over landegrensene. Alternativet er å overføre pengene gjennom såkalte hawala-systemer. Men det uregulerte systemet er basert på tillit, ikke kvitteringer.

Les også:
Afghansk opiumsdyrking på retur
Taliban soper inn på opium

Les flere nyheter fra E24

På forsiden nå